Τετάρτη 5 Σεπτέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Οι μεταρρυθμίσεις

Η σκυταλοδρομία των υποσχέσεων, στην οποία επιδόθηκαν η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ με αφορμή τις μεγάλες καταστροφές από τις πυρκαγιές, δεν εμπόδισε τους εκπροσώπους του δικομματισμού να μιλήσουν για τις θέσεις τους γύρω από τη θύελλα των μέτρων που ετοιμάζουν για την επομένη των εκλογών. Και οι μεν και οι δε στοχεύουν σε ένα σύνολο μέτρων και πολιτικών, που τις ονομάζουν μεταρρυθμίσεις. Και, ταυτιζόμενοι, σχεδόν μέχρι κεραίας, ανοίγουν τα ίδια ακριβώς μέτωπα, για μια διαδικασία ιδιαίτερα αντιδραστικών και αντιλαϊκών αλλαγών, που είναι αναγκαίες για το μεγάλο κεφάλαιο, θα οδηγήσουν όμως στην ακόμα μεγαλύτερη χειροτέρευση της θέσης των εργαζομένων στην κοινωνία.

Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ δεν κρύβουν τα λόγια τους, ούτε πρωτοτυπούν. Εχουν τον μπούσουλα των μεταρρυθμίσεων που προβλέπονται από τη Στρατηγική της Λισαβόνας και αφορά στις χώρες - μέλη της ΕΕ στο σύνολό τους. Από εκεί και πέρα ανάλογα με τους συσχετισμούς δυνάμεων και τη λαϊκή αντίσταση που συναντούν οι κυβερνώντες σε κάθε χώρα, εφαρμόζουν μέτρα, κάνουν ελιγμούς, προετοιμάζουν το έδαφος για την επιβολή ακόμα σκληρότερων πολιτικών. Σήμερα, στην ημερήσια διάταξη, όπως ομολογούν οι εκπρόσωποί τους και όπως κωδικοποιούν οι οργανώσεις των μεγαλοεπιχειρηματιών, είναι θέματα όπως η Κοινωνική Ασφάλιση, οι εργασιακές σχέσεις, η παραπέρα ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, η δημιουργία ενός πιο αποτελεσματικού κράτους, παρεμβάσεις στο χώρο της Παιδείας, της Υγείας, κ.ο.κ.

Η μετάφραση των παραπάνω επιλογών στη γλώσσα που αφορά τους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα είναι: Αύξηση των ορίων ηλικίας για τη συνταξιοδότηση των εργαζομένων και μείωση των συντάξεων. Διεύρυνση των μορφών μερικής απασχόλησης-ασφάλισης και αμφισβήτηση καταχτήσεων, όπως οι συλλογικές διαπραγματεύσεις, η απαγόρευση των μαζικών απολύσεων, η αποζημίωση των απολυμένων, κλπ. Παράδοση και νέων τομέων κερδοφόρας δράσης στο μεγάλο κεφάλαιο, μέσω νέων ιδιωτικοποιήσεων και των γνωστών «συμπράξεων». Παραπέρα εμπορευματοποίηση της Παιδείας με τη γενικευμένη εισβολή των επιχειρήσεων στους διάφορους τομείς και κλάδους της Παιδείας. Επέκταση του ιδιωτικού τομέα της Υγείας και αναγκαστική συνεργασία των δημόσιων νοσοκομείων με τις ιδιωτικές επιχειρήσεις του κλάδου. Ενίσχυση των μηχανισμών κρατικής καταστολής, ώστε ευκολότερα να αντιμετωπιστεί η λαϊκή αντίδραση στα αντιλαϊκά μέτρα.

Τα σχέδια της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, τα σχέδια της οικονομικής ολιγαρχίας, μπορεί να έχουν δρομολογηθεί εδώ και αρκετό καιρό, ωστόσο κρίνεται πως στην Ελλάδα οι ρυθμοί υλοποίησής τους δεν είναι ικανοποιητικοί. Το μεγάλο κεφάλαιο ζητά δεσμεύσεις από το πολιτικό του προσωπικό και οι εκπρόσωποι των κομμάτων που εναλλάσσονται στην εξουσία διαγκωνίζονται να τις αναλάβουν, ζητώντας ενίσχυσή τους από τις κάλπες. Εκεί ακριβώς αποβλέπει και η θεωρία της ανάγκης για ισχυρές κυβερνήσεις, που όλο και πιο συχνά προβάλλεται τις τελευταίες μέρες. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς τους, όσο πιο ισχυρή θα είναι η κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές, τόσο ευκολότερα θα μπορέσει - ανεξάρτητα αν θα πρόκειται για κυβέρνηση της ΝΔ ή του ΠΑΣΟΚ - να «περάσει» τις προωθούμενες, σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων, μεταρρυθμίσεις. Αυτό ακριβώς λέμε και εμείς: Για να προλάβουμε τα χειρότερα που μας ετοιμάζουν, πρέπει στις εκλογές να αποδυναμωθούν και η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ και ταυτόχρονα να ενισχυθεί αποφασιστικά το ΚΚΕ.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ