Σελ. /32
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 4 Σεπτέμβρη 2007 - αριθ. φύλλου: 9869

Οι θέσεις των κομμάτων για ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ-ΥΓΕΙΑ-ΠΡΟΝΟΙΑ είναι κριτήριο ψήφου

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλ. Παπαρήγα, παρουσίασε σε συνέντευξη Τύπου στο Ζάππειο τις θέσεις του Κόμματος για την Κοινωνική Ασφάλιση, για τους εργατοϋπάλληλους, τους αυτοαπασχολούμενους επαγγελματίες και τους αγρότες

Το ζήτημα της κοινωνικής ασφάλισης - συντάξεις, Υγεία, Πρόνοια - αντανακλά το συνολικό πρόβλημα της χώρας και πρέπει να αποτελέσει βασικό κριτήριο ψήφου, υπογράμμισε εισηγητικά η Αλέκα Παπαρήγα, κατά τη χτεσινή συνέντευξη Τύπου στο Ζάππειο. Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ προειδοποίησε τους εργαζόμενους ότι είτε η ΝΔ είτε το ΠΑΣΟΚ έρθει στην κυβέρνηση θα προωθήσουν αντιδραστικές αλλαγές, παρά το γεγονός ότι προσπαθούν να ρίξουν στάχτη στα μάτια του λαού προεκλογικά.

Από τα πρώτα μέτρα που θα θέσουν είναι τα σχέδιά τους για το Ασφαλιστικό. Θα επιδιώξουν να αυξήσουν τα όρια ηλικίας - αφού αναγνωρίζουν «ως δικαίωμα» τη συνέχιση της εργασίας και μετά τα 65 - στα 67 και στα 71 χρόνια. Αντίθετα, σημείωσε, εμείς θεωρούμε ως δικαίωμα, το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης να μειωθεί στα 60 χρόνια για τους άνδρες και στα 55 για τις γυναίκες.

Στο ίδιο πνεύμα η Αλ. Παπαρήγα παρουσίασε τις θέσεις του ΚΚΕ για την Κοινωνική Ασφάλιση, για τους εργατοϋπάλληλους, τους αυτοαπασχολούμενους και τους αγρότες, προβάλλοντας το στοιχείο της ισοτιμίας για όλους και την αποφασιστική βελτίωση όλων των δεικτών ως το «ελάχιστο» που πρέπει να διεκδικήσουν οι εργαζόμενοι.


ΣΕΛ.  7  -  9

Eurokinissi

Motion Team

ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ - ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ
Δυο όψεις της ίδιας πολιτικής του δικομματισμού

Οι πλημμύρες στη Χαλκιδική ένα χρόνο μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές και η επόμενη μέρα στα καμένα της Πελοποννήσου και της Εύβοιας είναι οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος της πολιτικής της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ που πλήττει τα λαϊκά συμφέροντα. Τα έργα υποδομής σε όφελος του λαού είναι ανύπαρκτα, ενώ την ίδια στιγμή τα Σχέδια «Ανασυγκρότησης» των καμένων περιοχών είναι κομμένα και ραμμένα στα μέτρα του μεγάλου κεφαλαίου. Παρέμβαση του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ Γ. Τούσσα στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.


ΣΕΛ.  3,    19  -  23

Λεφτά υπάρχουν!

Για την Κοινωνική Ασφάλιση, το ΚΚΕ προτείνει αύξηση των συντάξεων, κατώτερη σύνταξη 1.050 ευρώ, μείωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, μείωση των εισφορών των εργαζομένων, να πληρώσουν το κράτος και η εργοδοσία. ΝΔ και ΠΑΣΟΚ χαρακτηρίζουν «ανεφάρμοστη» την πρόταση, γιατί δεν υπάρχουν λεφτά...

Λεφτά υπάρχουν!

  • Να επιστραφούν τα κλεμμένα από τα αποθεματικά. Για την περίοδο 1951 - 1975 φτάνουν τα 58 δισ. ευρώ, ενώ 3,5 δισ. χάθηκαν από το τζογάρισμα στο Χρηματιστήριο και τα ομόλογα.
  • Να αποδοθούν στο ΙΚΑ τα 2 δισ. ευρώ της τριμερούς χρηματοδότησης που παρακρατήθηκαν μέχρι το 2002.
  • Να εισπραχθεί η εισφοροδιαφυγή. Μόνο φέτος φτάνει τα 4 δισ. ευρώ.
  • Να αποδοθούν τα 8 δισ. ευρώ που χρωστάει το κράτος στα Ταμεία και τα 7,5 δισ. που χρωστούν οι ιδιώτες.
  • Να αυξηθεί δραστικά η φορολογία στα κέρδη των επιχειρήσεων, που «έπεσε» από το 35% στο 25%. Το 2005, το σύνολο των μεγάλων επιχειρήσεων (ΑΕ και ΑΠΕ) είχαν μεικτά κέρδη 34,3 δισ. ευρώ. Οι 307 εισηγμένες στο Χρηματιστήριο το 2006 είχαν καθαρά κέρδη 8,3 δισ. ευρώ.
  • Να καταβληθούν οι κρατικές εισφορές στους κλάδους Υγείας.
  • Να αυξηθούν οι εισφορές των εργοδοτών αντί να τους γίνονται εισφοροαπαλλαγές και χαριστικές ρυθμίσεις.
  • Να καταργηθεί κάθε ελαστική μορφή απασχόλησης, που μειώνει τα έσοδα των Ταμείων.

ΝΔ και ΠΑΣΟΚ δεν τολμούν να ακουμπήσουν το κεφάλαιο και την κερδοφορία του. Γι' αυτό και πρέπει στις 16 Σεπτέμβρη να τιμωρηθούν.


Προσφορά

Ο Σωτήρης Τσάλας, από τα Ψαχνά Εύβοιας, προσφέρει στη ΝΕ Εύβοιας του ΚΚΕ 1.000 ευρώ για την επιτυχία της εκλογικής μάχης.




Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ