Σάββατο 2 Σεπτέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Να μη λείψει κανείς

Μια δεκαετία λιτότητας και θυσιών για την παραμονή της χώρας στην ΟΝΕ, προανήγγειλε ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης, με τη χτεσινοβραδινή ομιλία του στα εγκαίνια της Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης. Μια δεκαετία θυσιών για τους εργαζόμενους και υπερκερδών για το κεφάλαιο. Γιατί η μέχρι τώρα διαρκής και σκληρή λιτότητα, όλες οι θυσίες που έκανε ο ελληνικός λαός και οι εργαζόμενοι συνδέθηκαν απαρέγκλιτα με τη διαρκή αύξηση της κερδοφορίας του κεφαλαίου. Ετσι έφτασαν οι Ελληνες βιομήχανοι και επιχειρηματίες στην κορυφή της κερδοφορίας, έναντι των ξένων συναδέλφων τους και οι Ελληνες εργαζόμενοι στην τελευταία θέση αμοιβών και δικαιωμάτων έναντι των δικών τους, ξένων συναδέλφων.

«Ανάπτυξη» και «ανταγωνιστικότητα» είναι οι δυο λέξεις- «κλειδιά» της πρωθυπουργικής ομιλίας. Μ' αυτές τις επιδιώξεις - που μεταφράζονται αβίαστα σε περισσότερες παροχές στο κεφάλαιο - κυβερνάται η χώρα, αυτές καθορίζουν τις αντιλαϊκές επιλογές της κυβέρνησης για τις εργασιακές σχέσεις, το ασφαλιστικό, την υγεία και την παιδεία. Ο Κ. Σημίτης υπήρξε ξεκάθαρος και άτεγκτος. Η πολιτική που εφαρμόζεται θα συνεχιστεί χωρίς παρεκκλίσεις και με μεγαλύτερη ένταση. Συγκρούσεις, είπε, υπήρξαν και θα υπάρξουν, δε θα υπολογιστεί το πολιτικό κόστος. Μόνο που το πολιτικό κόστος, έτσι όπως το εννοεί η κυβέρνηση, έχει να κάνει με την επιδείνωση της θέσης και την αγανάκτηση εκατοντάδων χιλιάδων άνεργων, εργαζομένων, συνταξιούχων, φτωχών αγροτών και μικρομεσαίων επαγγελματοβιοτεχνών. Εχει να κάνει με την εκμετάλλευση ενός ολόκληρου λαού, ο οποίος βιώνει τη σκληρότητα της ΟΝΕ, της «παγκοσμιοποίησης», των νέων «εθνικών στόχων» και «οραμάτων», που εφευρίσκει η κυβέρνηση για να δικαιολογεί τη συνέχιση της πολιτικής της, κάθε φορά που ένας στόχος «πιάνεται».

Αυτό το νέο «τελεσίγραφο» για την επόμενη δεκαετία, το νέο χρονοδιάγραμμα της επίθεσης στα δικαιώματα του λαού και των εργαζομένων, δεν μπορεί να μείνει αναπάντητο. Είναι μια νέα πρόκληση, βασισμένη σε παλιά «συνταγή», που εκ των πραγμάτων απαιτεί αντίσταση. Οι εργαζόμενοι της χώρας, όλος ο λαός καλείται να υποταχθεί ή να αντιδράσει. Μάλλον η επιλογή δεν είναι δύσκολη και η βεβαιότητα του πρωθυπουργού ότι θα υπάρξουν συγκρούσεις και στη συνέχεια δεν μπορεί να χρεωθεί τόσο στη «γενναία» στάση της κυβέρνησης, όσο στη σιγουριά πως η εργατική τάξη της χώρας και όσοι πλήττονται από την κυβερνητική πολιτική δε θα δεχτούν την ολοκληρωτική μετατροπή τους σε υποζύγια του κεφαλαίου.

Οι αγώνες που έγιναν μέχρι τώρα έχουν δείξει στην κυβέρνηση και στους υποστηρικτές της ότι δεν είναι εύκολο να εφαρμόσει την πολιτική της, όπως θέλει και στην έκταση που θέλει. Οι αγώνες που έρχονται αναμένονται με μεγαλύτερη ένταση, μαζικότητα, ποικιλομορφία. Το ΠΑΜΕ, που εκφράζει τις ταξικές δυνάμεις στο συνδικαλιστικό κίνημα, δηλώνει ότι η επίθεση μπορεί να αποκρουστεί. Οργανώνει, πραγματοποιεί και προετοιμάζει τη συνέχιση της αντίστασης στην αντιλαϊκή και αντεργατική πολιτική. Απλώνεται σε όλη την Ελλάδα, απευθύνεται σε κάθε εργαζόμενο, ανεξάρτητα από τα πιστεύω του, ενημερώνει, αποκαλύπτει, προσκαλεί σε αγώνα ταξικό, ενωτικό, διεκδικητικό. Χτες, το ΠΑΜΕ ανέδειξε το πραγματικό «όραμα» της κυβερνητικής πολιτικής, στήνοντας καζάνια για το συσσίτιο των ανέργων. Σήμερα, αναμένεται στη Θεσσαλονίκη, στην πλατεία ΧΑΝΘ, μια μεγάλη συγκέντρωση που θα στείλει μήνυμα αποφασιστικής αντίστασης στα αντεργατικά και αντιλαϊκά σχέδια. Δεν πρέπει να λείψει κανείς.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ