Σάββατο 2 Σεπτέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Με «αύρες» και κάμερες «εκσυγχρονίζουν» την καταστολή

Σύνταξη νέου κανονισμού για τις διαδηλώσεις, στην κατεύθυνση του περιορισμού τους, αύξηση του αριθμού των υπηρεσιών της ΕΛ.ΑΣ., που έργο τους έχουν την καταστολή διαδηλώσεων, καθώς και του δυναμικού τους, με ενίσχυση σε έμψυχο και άψυχο υλικό, κάμερες που θα τοποθετηθούν σε δεκάδες σημεία της πρωτεύουσας για... την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, είναι τα νέα μέτρα που προωθεί η κυβέρνηση.

Και όλα δείχνουν ότι σκοπός αυτών των κινήσεων είναι να γίνουν ακόμα πιο «αποτελεσματικοί» οι μηχανισμοί καταστολής του λαϊκού κινήματος. Ετοιμάζεται να αντιμετωπίσει τις αντιδράσεις που έρχονται, τώρα που η πολιτική της γίνεται ακόμα πιο αντιλαϊκή. Το «οπλοστάσιο» ενισχύεται και με θωρακισμένα καταστολής διαδηλώσεων («αύρες»), αφού στο εξής θα χρησιμοποιούνται από τις αστυνομικές δυνάμεις στο έργο της καταστολής των συλλαλητηρίων.

Τα οχήματα αυτά, που «διέπρεψαν» με τη δράση τους τη δεκαετία του 1970, επανέρχονται στους δρόμους. Το Προεδρικό Διάταγμα 144/2000, που καταργεί τις υποδιευθύνσεις μηχανοκίνητων μονάδων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, αναφέρει ότι «η Υποδιεύθυνση Αποκατάστασης Τάξης, ύστερα από διαταγή του αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ., χρησιμοποιεί και τεθωρακισμένα οχήματα των τμημάτων αποκατάστασης τάξης, εφόσον, με τα μέσα που έχει στη διάθεσή της, δε δύναται να επιτύχει την αποστολή της».

Πέρα από την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, τα θωρακισμένα αναμένεται να εγκατασταθούν και στην επαρχία. Αυτό θα συμβεί διότι με την ίδρυση των εφτά επαρχιακών γενικών αστυνομικών διευθύνσεων, καθεμιά απ' αυτές θα αποκτήσει τη δική της διεύθυνση αστυνομικών επιχειρήσεων, στην οποία θα ανήκουν. Σύμφωνα δε με πληροφορίες, ήδη ένας αριθμός τους έχει μεταφερθεί στην έδρα της Υποδιεύθυνσης Αποκατάστασης Τάξης (ΥΑΤ) στο Γουδί, ενώ η κυβέρνηση ετοιμάζει την αγορά νέων θωρακισμένων οχημάτων, που θα έχουν τη δυνατότητα ρίψης νερού και χημικών.

Χαρακτηριστικό της ενίσχυσης των κατασταλτικών μηχανισμών είναι ότι η Διεύθυνση Αστυνομικών Επιχειρήσεων, στην οποία υπάγονται οι Υποδιευθύνσεις Αποκατάστασης Τάξης και Μέτρων Τάξης, φέτος ενισχύθηκε με 380 άτομα. Ετσι οι υπηρεσίες αυτές έχουν φτάσει τα 2.200 άτομα στην Αττικη. Στην ΥΑΤ υπηρετούν 780 αστυνομικοί και στην ΥΜΕΤ 1.420. Η αντίστοιχη διεύθυνση της Θεσσαλονίκης απαρτίζεται από 720 άτομα. Στην επαρχία υπάρχουν ανάλογες δυνάμεις σε Πάτρα και Λάρισα, αλλά και σε άλλες πόλεις.

Επίσης, 300 κάμερες, που θα τοποθετηθούν σε δεκάδες σημεία της πρωτεύουσας, θα αποτελέσουν την... «κάντιτ» κάμερα της εξουσίας. Στόχος του υπουργείου Δημόσιας Τάξης είναι η καλύτερη ρύθμιση της κυκλοφορίας αλλά και η αποτελεσματικότερη αστυνόμευση και η αντιμετώπιση τρομοκρατικών ενεργειών... Θα τοποθετηθούν σε κεντρικές οδικές αρτηρίες και σε κομβικά σημεία της Αθήνας. Δρόμοι που συχνά διασχίζονται από διαδηλωτές. Κάμερες θα τοποθετηθούν στις αθλητικές εγκαταστάσεις όπου θα διεξαχθούν οι Ολυμπιακοί Αγώνες, σε υπουργεία, δημόσια κτίρια και πρεσβείες.

Οι κάμερες θα είναι συνδεμένες με το Κέντρο Επιχειρήσεων της ΕΛ.ΑΣ., το οποίο θα εξοπλιστεί με οθόνες και θα αποτελέσει το ηλεκτρονικό μάτι της. Ο ψηφιακός χάρτης που θα έχει μπροστά του ο επικεφαλής αξιωματικός θα του παρέχει τη δυνατότητα καλύτερου συντονισμού των αστυνομικών επιχειρήσεων. Κάθε περιπολικό και μοτοσικλέτα θα δίνει το στίγμα του σε όλο το 24ωρο, έτσι ώστε ο συντονιστής να μπορεί σε έκτακτες καταστάσεις να κατευθύνει ευκολότερα προς τη συγκεκριμένη περιοχή τη δύναμη που χρειάζεται.

Παράλληλα, οι κάμερες θα είναι συνδεμένες με το Κέντρο Επιχειρήσεων της Τροχαίας. Οι επικεφαλής αξιωματικοί θα μπορούν, ανάλογα με τις περιστάσεις, να αλλάζουν τη ρύθμιση των φωτεινών σηματοδοτών για την καλύτερη εξυπηρέτηση των οδηγών ή για λόγους ασφάλειας στην περίπτωση πομπής αυτοκινήτων που μεταφέρει κάποιο επίσημο πρόσωπο.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ