Σάββατο 2 Σεπτέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Μήνυμα διαρκούς αντίστασης και αγώνα έστειλαν λαός και νεολαία

Περήφανη απάντηση και μήνυμα διαρκούς αντίστασης και αγώνα έστειλε χτες ο εργαζόμενος λαός της Θεσσαλονίκης και η νεολαία. Πλημμύρισαν το λιμάνι, το χώρο - σύμβολο του αντιπολεμικού αντιΝΑΤΟικού κινήματος. Το χώρο όπου δεκάδες φορές δόθηκαν οι μάχες με τα όργανα καταστολής, που, με εντολή της κυβέρνησης, βρέθηκαν απέναντι στο λαό προκειμένου να διευκολύνουν τη διέλευση των κονβόι του θανάτου.

Εξω από το Λιμάνι της Θεσσαλονίκης, απ' όπου πέρασαν σχεδόν όλες οι δυνάμεις θανάτου του ΝΑΤΟ για να συνεχίσουν τον πόλεμο εναντίον του γιουγκοσλαβικού λαού, μετά τον τερματισμό των βομβαρδισμών, το χώρο που παραδίδεται στα ιδιωτικά συμφέροντα μέσα από τη μετοχοποίησή του, προκειμένου καλύτερα να εξυπηρετούνται οι πολυεθνικές που εξορμούν στα Βαλκάνια για την καταλήστευση της περιοχής, οι εργαζόμενοι και η νεολαία της Θεσσαλονίκης έστειλαν χτες βράδυ άλλο ένα μήνυμα αντίστασης και ανυπακοής στους κυβερνητικούς σχεδιασμούς. Την ώρα που μέσα στο λιμάνι οι παρατρεχάμενοι της κυβέρνησης ετοίμαζαν το χώρο για να πραγματοποιηθεί λίγο αργότερα η επίσημη δεξίωση, παρουσία του πρωθυπουργού, και εκατοντάδες άνδρες των ΜΑΤ και της Ασφάλειας είχαν πάρει θέση για να προστατέψουν τα αφεντικά τους, το ΠΑΜΕ έξω από την πύλη μοίραζε συσσίτιο στους ανέργους της πόλης.

Η ανεργία στη «μητρόπολη των Βαλκανίων», όπως αρέσκονται να την αποκαλούν, ξεπερνά το 18%. Επιχειρήσεις κλείνουν με ραγδαία ταχύτητα και την ίδια ώρα ο πρωθυπουργός συνεχίζει να εμπαίζει τους πολίτες, διαστρέφοντας την πικρή αλήθεια. Η Θεσσαλονίκη αποτελεί και θα συνεχίσει να αποτελεί - εκτός αν ο λαός το ανατρέψει- πύλη θανάτου για τη Βαλκανική και εισόδου των πολυεθνικών, πόλη των ανέργων και της εξαθλιωμένης εργατικής τάξης των Βαλκανίων. Το μαρτυρά η ιστορία των τελευταίων 2 χρόνων, που η πόλη μετατράπηκε σε ορμητήριο πολέμου των ΝΑΤΟικών δολοφονικών δυνάμεων. Η μόνιμη παρουσία των επιτελών των ιμπεριαλιστικών οργανισμών σε κάθε γωνιά της πόλης, η αποστολή αύριο και νέου εκστρατευτικού σώματος (430 άνδρες) στο Κόσσοβο και μια σειρά άλλες πτυχές της οικονομικής, κοινωνικής και πολιτικής ζωής του νομού.

Εξω από την κεντρική πύλη του λιμανιού, στήθηκε η εξέδρα και λίγο μετά τις 8.30 το βράδυ, πάνω σε ένα άσπρο πανί, άρχισαν να ξεπροβάλλουν εικόνες φρίκης, από το «ανθρωπιστικό έργο» των ΝΑΤΟικών βομβαρδισμών στη Γιουγκοσλαβία.

«Από το Λιμάνι πέρασαν 214 πλοία, 91 τρένα, 20.350 οχήματα διαφόρων τύπων, 1.395 τεθωρακισμένα, 8.000 κοντέινερ και 30.000 στρατιώτες. Αλλά και το αεροδρόμιο μέτρησε 482 αεροσκάφη με χιλιάδες στρατιώτες και 27 αεροσκάφη με "ανθρωπιστική βοήθεια"», ανέφερε ο νεολαίος αφηγητής.

Σύμφωνα με καταγγελία της κυβέρνησης της ΟΔ Γιουγκοσλαβίας, οι δυνάμεις αυτές σκόρπισαν το θάνατο, τρομοκράτησαν, αιματοκύλησαν Σέρβους, Μαυροβούνιους, Αθίγγανους, Τούρκους και άλλους μη Αλβανούς της επαρχίας. 350.000 Σέρβοι εκδιώχθηκαν με τη βία από την πατρίδα τους. 4.354 τρομοκρατικές επιθέσεις σημειώθηκαν στο διάστημα από 12 Ιούνη 1999 μέχρι τις 27 Φλεβάρη 2000, 910 άτομα δολοφονήθηκαν. 802 άτομα μαζί γυναίκες και παιδιά μεταφέρθηκαν σε στρατόπεδα εργασίας όπου βασανίστηκαν απάνθρωπα. Πάνω από 50.000 σπίτια καταστράφηκαν. Αρκετές χιλιάδες εγκληματιών και πλιατσικολόγων από την Αλβανία επιτράπηκε να περάσουν στην επαρχία και να τη μετατρέψουν σε προπύργιο του οργανωμένου εγκλήματος.

«Αβιάνο Ιταλίας, Λιμάνι Θεσσαλονίκης, Ελλάδα. Θα μείνουν στην ιστορία σαν τις πύλες εξόρμησης του θανάτου για τους λαούς της Βαλκανικής», τα λόγια της νεαρής, σβήνουν κάτω από το ήχο των τραγουδιών «Σαν το μετανάστη», «Σαν πας στη στράτα στράτα». Αυτόν τον τόπο κολάσεως, το Λιμάνι, πήγε χτες να αποκαθάρει η κυβέρνηση με τη δεξίωση και τις πολιτιστικές εκδηλώσεις που έστησε.

Το χρονικό περνά από τη βαρβαρότητα του πολέμου, στη βαρβαρότητα της αντιλαϊκής και αντεργατικής πολιτικής. «Ο λαός μας επέζησε από την πείνα της κατοχής με τη συμβολή του ΕΑΜ. Ο λαός μας δεν πρόκειται να γονατίσει απ' την πολιτική λιτότητας, ανεργίας του ΠΑΣΟΚ. Αντιστέκεται. Θα ανοίξει το δρόμο για μόνιμη σταθερή δουλιά για όλους. Για υγεία, παιδεία, πολιτισμό. Το ΠΑΜΕ δείχνει το δρόμο. Προχωράμε», το μήνυμα ελπίδας. Και τα στοιχεία δείχνουν το δρόμο που πρέπει να ακολουθήσει ο λαός. Η ανεργία στην πόλη ξεπέρασε το 18%, στους νέους και τις γυναίκες ξεπερνά το 25%. Σε κλάδους που πριν από μερικά χρόνια έσφυζαν, όπως η κλωστοϋφαντουργία, το δέρμα, το μέταλλο, σήμερα η ανεργία έχει ξεπεράσει το 60%. Μια σειρά μονάδες στρατηγικής σημασίας για την πόλη της Θεσσαλονίκης ξεπουλιούνται ή κλείνουν.

Η ΔΕΘ, που με πανηγυρισμούς εγκαινιάστηκε χθες, βιώνει την εκδίωξη των εργαζομένων (μετατάσσονται) με το πιστόλι στον κρόταφο. Ετοιμάζεται, διασπάται για να περάσει με απόφαση της κυβέρνησης σε χέρια ιδιωτών. Ο ΟΛΘ, το λιμάνι της πόλης, παραδίδεται και αυτό στους επιχειρηματίες. Το χρειάζονται σαν πύλη για τα άνομα συμφέροντά τους στα Βαλκάνια.

Τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα συνεχίζονται για τα μεγάλα έργα πνοής. Οι υποσχέσεις της κυβέρνησης αποτελούν χρόνιο και προκλητικό εμπαιγμό προς το λαό. Η υδροδότηση της πόλης, το μετρό και άλλα είναι έργα που καρκινοβατούν λόγω της επιλογής της κυβέρνησης να θέτει στην μπάντα τα συμφέροντα των πολλών και να δουλεύει μόνο για τα συμφέροντα των λίγων.

Οι εικόνες τελειώνουν, η αφήγηση σταματά και η μουσική σιωπά, για να βγει στην επιφάνεια η οργή που πλημμυρίζει τους εργαζόμενους, τους ανέργους, τους συνταξιούχους. Περιμένουν τον πρωθυπουργό με την κουστωδία του να περάσουν το κατώφλι για να τους πουν πως είναι αποφασισμένοι να αντισταθούν. Να παλέψουν. Η άφιξη του Κ. Σημίτη καθυστερεί. «Οσο και αν αργήσει, εμείς θα είμαστε εδώ. Θα ανταμώσουμε και αύριο (σήμερα), θα δώσουμε το βροντερό "παρών" στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας του ΠΑΜΕ έξω από την Εκθεση και θα συνεχίσουμε», δηλώνουν αποφασισμένοι οι απολυμένοι της «Good Year», οι εργαζόμενοι στην ΕΚΟ, στον ΟΛΘ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ανέκοψαν το δρόμο των ΝΑΤΟικών τρομοκρατών(2001-06-26 00:00:00.0)
Μια διαδήλωση ολόκληρη η πόλη: ΕΞΩ ΤΟ ΝΑΤΟ!(2001-01-12 00:00:00.0)
Δυναμική αναμένεται η λαϊκή απάντηση(2001-01-11 00:00:00.0)
Τέρμα η σιωπή - STOP στο πυρηνικό έγκλημα(2001-01-10 00:00:00.0)
«Κατηγορώ » για πόλεμο και εκμετάλλευση(2000-08-31 00:00:00.0)
Μεγάλη αντιιμπεριαλιστική διαδήλωση(2000-06-10 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ