Σάββατο 2 Σεπτέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Διαπλεκόμενος εμπαιγμός από το δικομματισμό

Η υπόθεση εκφυλίζεται σε ανταλλαγή άσφαιρων πυρών περί διαφάνειας, ενώ αφήνουν στο απυρόβλητο τη νεοφιλελεύθερη πολιτική που την εκτρέφει

Σε καρικατούρα και γελοιογραφία επιχειρούν να μετατρέψουν, άλλη μια φορά, το υπαρκτό και μείζον ζήτημα της διαπλοκής μεταξύ ισχυρών οικονομικών συμφερόντων-ΜΜΕ και δικομματισμού οι ηγεσίες των δύο μεγάλων κομμάτων με τη βοήθεια των μεγαλοεκδοτών. Σε μια προσπάθεια εκφυλισμού της όλης υπόθεσης, η οποία ήρθε στο προσκήνιο εξαιτίας του ανελέητου πολέμου για τη μοιρασιά μιας τεράστιας πίτας (Γ΄ ΚΠΣ, Ολυμπιακά έργα, ιδιωτικοποιήσεις κ.ά.), επιχειρείται ο περιορισμός της σε ανταλλαγή άσφαιρων πυρών περί διαφάνειας και απειλής της δημοκρατίας, αφήνοντας στο απυρόβλητο την πολιτική που γεννά και εκτρέφει τέτοια φαινόμενα και εμπαίζοντας τις λαϊκές μάζες.

Στο πλαίσιο αυτό ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, σε μια αστεία προσπάθεια εξαγνισμού της κυβέρνησης, ισχυρίστηκε ξεδιάντροπα ότι το νομικό και θεσμικό πλαίσιο που ισχύει σήμερα στη χώρα μας είναι πλήρες και επαρκές και «το πλέον αυστηρό και προωθημένο σε όλη την Ευρώπη»! Μάλιστα, δε δίστασε να διακηρύξει ότι «θα συνεχίσουμε στην ίδια κατεύθυνση». Προκειμένου να αποσείσει κάθε ευθύνη από την κυβέρνηση για την πολιτική της στο χώρο των ΜΜΕ επιχείρησε έναν νομικίστικο αντιπερισπασμό, κατηγορώντας την αντιπολίτευση ότι παρουσιάζει στοιχεία για τη σχέση εξάρτησης της κυβέρνησης από τα ΜΜΕ(!), ενώ την κατηγόρησε για υποκρισία και εντυπωσιοθηρία. Ταυτόχρονα ισχυρίστηκε ανερυθρίαστα ότι οι ιδιοκτήτες των ΜΜΕ δεν έχουν καμία σχέση με τις προμήθειες και τα μεγάλα έργα του δημοσίου και επικαλέστηκε γι' αυτό «τους ελέγχους που διενεργούν οι υπηρεσίες μας» (Τώρα μάλιστα...).

Στην απάντησή του ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, Θ. Ρουσόπουλος, κατηγόρησε την κυβέρνηση ως συνήγορο και συνοδοιπόρο της διαπλοκής και την κάλεσε να απαντήσει στην πρόσκληση του Κ. Καραμανλή «και να πει το μεγάλο "ναι" ή το μεγάλο "όχι" στην καταπολέμηση της διαπλοκής»!

Η «εμπλοκή» του Τύπου

Επιφανειακή, ρηχή και στρατευμένη, ανάλογα με το «στρατόπεδο» που βρίσκεται, ήταν και η προσέγγιση του θέματος από τις χτεσινές εφημερίδες.

Η «Ελευθεροτυπία», που είχε πρωτοσέλιδο τίτλο «Μαζική επίθεση κατά... ακατονόμαστων», στο κύριο άρθρο της σημείωνε: «Η μαζική επίθεση κατά των... ακατονόμαστων διαπλεκομένων συμφερόντων δε λύνει βεβαίως το τεράστιο πολιτικό πρόβλημα υπονόμευσης της δημοκρατίας... Η διαπλοκή σήμερα είναι κυρίαρχη, έγινε πλέον ορατή διά γυμνού οφθαλμού, με κορυφαίο του χορού το μεγαλοεπιχειρηματία κ. Σωκράτη Κόκκαλη, για τα συμφέροντα του οποίου εργάζονται και μεγάλοι κρατικοί οργανισμοί, όπως ο ΟΤΕ. Μένει τώρα κυβέρνηση και αντιπολίτευση όχι μόνο να κατονομάσουν τα ακατονόμαστα διαπλεκόμενα, αλλά, έστω και τώρα, να κάνουν κάτι για τη διαφάνεια...».

Η «Καθημερινή», που εκτιμά ότι «άνοιξε ο ασκός του Αιόλου για τα διαπλεκόμενα» και ότι «εκόντες άκοντες οι κυβερνώντες καλούνται να περάσουν από τα λόγια στα έργα»(!), στο δικό της άρθρο δεν παραλείπει να αγγίξει το «ψητό»: «Ο ελληνικός λαός δεν πρόκειται να αρκεστεί σε πύρινους λόγους κατά των "διαπλεκομένων" από οψίμως "εξεγερθέντες" υπουργούς, όταν γνωρίζει ότι κατά τα αμέσως επόμενα έτη ποσά πολλών τρισεκατομμυρίων θα μεταφερθούν στον ιδιωτικό τομέα μέσω των ιδιωτικοποιήσεων, της εκτελέσεως των έργων για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 και της απορροφήσεως των πόρων του Γ΄ Κοινοτικού Πλαισίου Στηρίξεως».

Η «Εξουσία» κάτω από τον τίτλο «Συμπλοκή για τη διαπλοκή -Χρ. Τεγόπουλος-Αρ. Αλαφούζος εναντίον Σ. Κόκκαλη» στο πρωτοσέλιδο θέμα της αναφέρει: «Εναρξη εχθροπραξιών με φόντο τα διαπλεκόμενα πυροδότησε η είσοδος του Σ. Κόκκαλη στο τηλεοπτικό τοπίο. "Καθημερινή" και "Ελευθεροτυπία" καταγγέλλουν το μεγαλοεπιχειρηματία, ο Κ. Καραμανλής καταγγέλλει την κυβέρνηση, η κυβέρνηση καταγγέλλει τη ΝΔ και τα κόμματα της Αριστεράς τους καταγγέλλουν όλους».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ