Σάββατο 2 Σεπτέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΙΕΡΑΡΧΙΑ
'Η διάλογος ή δημοψήφισμα...

Ακάθεκτοι προχωρούν στη συλλογή υπογραφών με τις οποίες θα ζητηθεί διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την αναγραφή του θρησκεύματος στις ταυτότητες οι Μητροπολίτες, που συγκεντρώθηκαν χτες στη Μονή Πετράκη και συζήτησαν τις τελευταίες λεπτομέρειες της διαδικασίας συλλογής των υπογραφών, που αρχίζει στις 14 Σεπτέμβρη, εκτός αν - όπως τελεσιγραφικά διαμήνυσαν - η κυβέρνηση πάρει πρωτοβουλία διαλόγου έως τότε.

Τις σχετικές ανακοινώσεις έκανε ο προεδρεύων της αρμόδιας για το θέμα επιτροπής Μητροπολίτης Ναυπάκτου Ιερόθεος. Στη χτεσινή σύναξη δε συμμετείχαν οι Μητροπολίτες Ζακύνθου και Ιωαννίνων, οι οποίοι διαφωνούν και θα απέχουν της διαδικασίας συλλογής υπογραφών.

Οπως ανέφερε ο Μητροπολίτης Ιερόθεος, «η επιτροπή κατόπιν πολλών συσκέψεων πρότεινε να ζητηθούν υπογραφές για τη διενέργεια δημοψηφίσματος και όχι υπογραφές για την προαιρετική αναγραφή του θρησκεύματος. Αυτό κινείται μέσα σε θεσμικά πλαίσια, χωρίς να δημιουργεί ιδιαίτερα προβλήματα. Ετσι, ούτε οι ιεροί ναοί μετατρέπονται σε εκλογικά κέντρα, ούτε ερχόμαστε σε αντιπαράθεση προς την κυβέρνηση».

Ο Ιερόθεος επανέλαβε το γνωστό περί δημοκρατίας κήρυγμα, χαρακτήρισε το άτυπο δημοψήφισμα ως πρωτοβουλία πολιτών για άμεση δημοκρατία, στηλίτευσε όσους επιθυμούν τους πολίτες απλούς θεατές και «ζαλισμένο κοπάδι» κ. ά., ενώ προειδοποίησε πως «όσοι θελήσουν να υπονομεύσουν την προσπάθεια που κινείται σε δημοκρατικά πλαίσια, θα έχουν την ευθύνη», χωρίς περαιτέρω διευκρινίσεις.

Σε ό,τι αφορά αυτή καθεαυτή τη διαδικασία προτάθηκε η συλλογή των υπογραφών να γίνεται με τέσσερις τρόπους: Με διακίνηση και συμπλήρωση των εντύπων μέσα στους ναούς, με αποστολή εντύπων σε όσους δεν μπορούν να μετακινηθούν, από επιτροπές που θα κάνουν επισκέψεις κατ' οίκον και σε ειδικούς χώρους συνάθροισης στα αστικά κέντρα. Την εποπτεία της όλης διαδικασίας θα έχει ειδική επιτροπή που θα συσταθεί και η οποία θα απαρτίζεται από δύο Μητροπολίτες και 9 νομικούς.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος

«Εχουμε κάνει την οριστική επιλογή μας, η οποία έχει τεθεί σε εφαρμογή» δήλωσε ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης Δ. Ρέππας χτες, σχολιάζοντας τις αποφάσεις της εκκλησίας για το θέμα των ταυτοτήτων και το άτυπο δημοψήφισμα, το οποίο κατήγγειλε ως «διχαστικό».

Κατά τα άλλα βέβαια, έσπευσε να συμπληρώσει πως «ο διάλογος είναι απαραίτητος για θέματα που απασχολούν την πολιτεία και την εκκλησία», αλλά μεταξύ του αρμόδιου υπουργού Παιδείας και εκπροσώπων της εκκλησίας και όχι για «ένα θέμα που έχει κλείσει τον κύκλο του».

Εξέφρασε την άποψη ότι η εκκλησία πρέπει να συμμετάσχει σε έναν τέτοιο διάλογο, ενώ απέδωσε σε αυτήν την ευθύνη, λέγοντας πως «δυστυχώς, σε σχετική πρότασή μας, μέχρι τώρα, δεν έχει ανταποκριθεί». Να σημειώσουμε πως από τη δική της πλευρά η εκκλησία επιρρίπτει την ευθύνη για την έλλειψη διαλόγου στην κυβέρνηση.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ