Σάββατο 2 Σεπτέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κ. ΣΗΜΙΤΗΣ
Θα τον ζήλευε και η... Θάτσερ!

Τα χτεσινά εγκαίνια της 65ης ΔΕΘ μεταβλήθηκαν, ουσιαστικά, από τον πρωθυπουργό σε «εγκαίνια» κήρυξης ενός 10ετούς (!) - τουλάχιστον - ανελέητου «πολέμου» κατά του λαού από τις δυνάμεις της πλουτοκρατίας!

Παπαγεωργίου Βασίλης

Του απεσταλμένου μαςΝίκου ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΥ.-

Το βήμα των εγκαινίων της 65ης ΔΕΘ επέλεξε χτες ο πρωθυπουργός, για να κηρύξει, ουσιαστικά, έναν ανελέητο ταξικό «πόλεμο», δεκαετούς - τουλάχιστον(!) - διάρκειας, εναντίον των λαϊκών στρωμάτων.

Ο Κ. Σημίτης, παραμονές της 3ης Σεπτέμβρη (ώστε ο συμβολισμός να είναι.. τέλειος) «τίμησε» την επέτειο για την ίδρυση του κόμματός του με μια ομιλία που θα ζήλευε ακόμα και η Θάτσερ την εποχή που επιτίθετο στους Αγγλους ανθρακωρύχους...

Ο πρωθυπουργός, από την αρχή κιόλας της ομιλίας του και χωρίς περιστροφές ξεκαθάρισε ότι οι μέχρι τώρα θυσίες και τα βάσανα του λαού που πληρώθηκαν στο βωμό της ΟΝΕ ήταν μόνο η αρχή! «Η ΟΝΕ δεν είναι η Ιθάκη, δεν είναι με κανέναν τρόπο το τέλος της διαδρομής. Είναι ένας σταθμός από τον οποίο ξεκινάμε εκ νέου», ήταν τα λόγια του Κ. Σημίτη!

Επιλέγω τη «σύγκρουση»!

Από κει και πέρα ο πρωθυπουργός άρχισε να ξεδιπλώνει το... «όραμά του» - όπως ο ίδιος άλλωστε τιτλοφόρησε τη χτεσινή του τοποθέτηση. «Θέλω να μοιραστώ μαζί σας το όραμά μου για την Ελλάδα του αύριο»... είπε στους ακροατές του, ένα «όραμα», που, όπως φάνηκε, σηματοδοτείται από την πρόθεσή του να προκαλέσει ένα κύμα «συγκρούσεων» με το λαό, εφόσον αυτός είναι ο δρόμος για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων της πλουτοκρατίας: «Η πορεία εκσυγχρονισμού δεν είναι δυνατή χωρίς συγκρούσεις» τόνισε με απειλητικό ύφος ενώ, θέλοντας να δείξει ότι θα κινηθεί άτεγκτος στην κατεύθυνση του νεοφιλελεύθερου «μονόδρομου», συμπλήρωσε: «... πρέπει να επιδιώκεται ο διάλογος και η συναίνεση, αλλά η επιδίωξη της ευρύτερης αποδοχής για μια πολιτική δεν μπορεί να οδηγεί σε στασιμότητα και στην εγκατάλειψη της κοινωνικής αλλαγής»!

Κατόπιν τούτου τα συμπεράσματα είναι προφανή και προκύπτουν αβίαστα σε ό,τι αφορά την αλήθεια γύρω από το πραγματικό περιεχόμενο του περίφημου... «κοινωνικού διαλόγου». Με ή χωρίς «συναίνεση» εμείς θα προχωρήσουμε στις αντεργατικές επιλογές μας, είπε ουσιαστικά ο πρωθυπουργός, και το ερώτημα, τώρα, είναι τι έχουν να πουν οι ομοτράπεζοί του στο τραπέζι αυτού του «κοινωνικού διαλόγου» - απάτη...

Ο,τι υπάρχει θα το διαλύσουμε!

Στη συνέχεια ο Κ. Σημίτης, μιλώντας για εξειδικευμένους τομείς υπήρξε ιδιαίτερα σαφής σχετικά με τις προθέσεις της κυβέρνησης όσον αφορά τα εργασιακά, την υγεία και την παιδεία.

Με το θράσος εκείνου που πρωτολάνσαρε το μοντέλο του «απασχολήσιμου» στην ελληνική κοινωνία, ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε τη «μάχη κατά της ανεργίας» ως, δήθεν, «προτεραιότητα» της κυβερνητικής πολιτικής. Πραγματική προτεραιότητα, όπως ο ίδιος ομολόγησε, είναι η εκ βάθρων ανατροπή των εργατικών κατακτήσεων: «Οφείλουμε όλοι να επανεξετάσουμε ό,τι ισχύει» στις εργασιακές σχέσεις, ήταν η δήλωσή του, ενώ συκοφαντώντας τις αντιδράσεις του λαού που δε συναινούν στη διάλυση του «οτιδήποτε» επιθυμεί το κεφάλαιο, υποκρίθηκε πως ενδιαφέρεται για τους... ανέργους, και είπε: «Δεν είναι κακό να μένουμε σε μια ρητορεία που καταδικάζει την ανεργία αλλά αρνείται τις κινήσεις που την περιορίζουν...».

Συκοφάντης των εργαζομένων!

Με ανάλογο «πάθος» μίλησε ο Κ. Σημίτης για τη διάλυση του ΕΣΥ, καθώς και για την προώθηση της «εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης»: «Η μεταρρύθμιση του ΕΣΥ... (και) ο εκσυγχρονισμός του ασφαλιστικού συστήματος αποτελούν τους κύριους άξονες της τρέχουσας δουλιάς μας», ανέφερε, ενώ δε δίστασε να διαστρεβλώσει και να ελεεινολογήσει κατά των εργαζομένων στο χώρο της υγείας:«Αν το νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό δε δεχτεί την αναγκαιότητα αναμόρφωσης του ΕΣΥ, τότε λέει σε όλους τους Ελληνες πως η παροχή υπηρεσιών υγείας δεν πρέπει να βελτιωθεί» (!) ήταν ο γκεμπελισμός που επινόησε, για να πλήξει το κίνημα που αναπτύσσεται στο χώρο της υγείας...

Μαινόμενος κατά της νεολαίας!

Εκεί όμως που ο Κ. Σημίτης απέδειξε ότι.. άξια έχει επενδύσει πάνω του η πλουτοκρατία, ήταν όταν επιτέθηκε με σφοδρότητα κατά της σπουδάζουσας και μαθητιώσας νεολαίας: «Οι μάχες οπισθοφυλακής για την κατάργηση της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης, στις οποίες επιμένουν ακόμα ορισμένοι, είναι πολυτελείς αναχρονισμοί ανθρώπων που δεν αντιλαμβάνονται το γύρω τους κόσμο» (!), είπε με απίθανη προκλητικότητα ο άνθρωπος που αποδεδειγμένα... αντιλαμβάνεται κάθε επιθυμία των εμπόρων της γνώσης.

Αναμενόμενο ήταν η αυλαία όλης αυτής της αντιλαϊκής παρουσίας να κλείσει με ένα λογύδριο κατά της λογικής του «πολιτικού κόστους», δείγμα κι αυτό της... αποφασιστικότητας της κυβέρνησης να μην καμφθεί από «διαμαρτυρίες» και να μην επιτρέψει την «ακινησία» και την «ακαμψία»... τουλάχιστον μέχρι το 2010 (!) αφού «το 2000 - 2010 είναι η κρίσιμη περίοδος»...

Χέρι - χέρι με τους ιμπεριαλιστές

Αυτή φυσικά η «αποφασιστικότητα» επεκτείνεται και στα θέματα εξωτερικής πολιτικής αφού, όπως διακήρυξε ο Κ. Σημίτης, όχι μόνο «μέσα» αλλά και «έξω» πρέπει «σταθερά να συνεχίσουμε την πορεία που ξεκινήσαμε». Συνεπώς, όπως είπε, σε αντίθεση με «εκείνους που θέλουν την Ελλάδα σε θέση άμυνας και πρεσβεύουν την αποστασιοποίηση» (!) η κυβέρνηση θα διατηρήσει τα «γαλόνια» του συνενόχου στα εγκλήματα του ιμπεριαλισμού. Και τούτο διότι η... «σύμμαχος Ελλάδας» δεν πρέπει να «αποκοπεί από το διεθνές σύστημα» (πρόκειται προφανώς για το «διεθνές σύστημα» που δολοφονεί άμαχους στη Γιουγκοσλαβία...).


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ