Πέμπτη 21 Ιούνη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ
Επανέρχεται ο εφιάλτης του «ευρωσυντάγματος»
  • Η νέα «συνθήκη» που συζητούν σήμερα κι αύριο οι ηγέτες της ΕΕ διατηρεί ατόφια την αντιδραστική «ουσία» του «ευρωσυντάγματος»
  • Αντιθέσεις και παζάρια μόνο για τη μοιρασιά των ψήφων και της εξουσίας

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ (του απεσταλμένου μας Παναγιώτη ΚΑΚΑΛΗ).--

Μια συμβιβαστική λύση στο θέμα του «ευρωσυντάγματος», που θα επιτρέψει στο οικοδόμημα των πολυεθνικών να ισχυροποιήσει τη θέση του στο πλαίσιο της ιμπεριαλιστικής τάξης πραγμάτων και ταυτόχρονα θα το «θωρακίσει» απέναντι στους λαούς, αναζητούν σήμερα κι αύριο στις Βρυξέλλες, οι αρχηγοί των 27 κρατών - μελών της ΕΕ.

Περιφρονώντας βαθύτατα τη θέληση των λαών (Γαλλία, Ολλανδία) που είχαν απορρίψει το «ευρωσύνταγμα», οι «27» ετοιμάζονται να το νεκραναστήσουν, σε μια «απλούστερη» εκδοχή του, που όμως διατηρεί τη βαθύτατη αντιδραστική «ουσία» του.

Η λέξη «σύνταγμα» δεν αναφέρεται πλέον πουθενά, αλλά αυτό ελάχιστα αλλάζει το περιεχόμενο της νέας «συνθήκης». Επιπλέον, η αντικατάσταση της λέξης «σύνταγμα» από τη «συνθήκη» διευκολύνει ορισμένες κυβερνήσεις (Γαλλία, Βρετανία, Ολλανδία) να μη διεξάγουν δημοψηφίσματα, αλλά να την εγκρίνουν μέσα από τα Κοινοβούλια.

Βασική επιδίωξη ωστόσο και της νέας «συνθήκης», είναι να αντιμετωπιστούν προβλήματα στη «λειτουργία» των οργάνων της ΕΕ ώστε «να δρα πιο γρήγορα και αποτελεσματικά».

Στο όνομα της άμεσης δράσης περιορίζεται δραστικά η εθνική κυριαρχία των κρατών - μελών και ενισχύονται οι υπερεξουσίες των υπερεθνικών οργάνων, ενώ το κοινοτικό δίκαιο υπερτερεί του «εθνικού δίκαιου».

Επίσης, στο όνομα της αποτελεσματικότητας καταργείται το βέτο στη λήψη των αποφάσεων και καθιερώνονται οι «ενισχυμένες συνεργασίες» κ.ά.

Ιδιαίτερη σημασία αποδίδουν οι περισσότερες κυβερνήσεις στην «ενιαία έκφραση» της ΕΕ προς τον υπόλοιπο κόσμο και στην εμφάνισή της προς τα έξω με «μία φωνή». Στο πλαίσιο αυτό, θεωρούν ότι επείγει η θεσμοθέτηση του υπουργού Εξωτερικών της ΕΕ, ώστε να αντιδρούν άμεσα συμμετέχοντας πιο δραστήρια στις επεμβάσεις ανά τον κόσμο.

Αντιθέσεις και παζάρια

Η γερμανική Προεδρία έχει εργαστεί συστηματικά τους προηγούμενους μήνες να συντάξει ένα κείμενο «συνθήκης» που να ικανοποιεί κάποιες από τις αντιρρήσεις των «διαφωνούντων», αλλά την ίδια στιγμή να επιτρέπει στην ΕΕ να κάνει «ένα βήμα μπροστά», βγαίνοντας από το αδιέξοδο στο οποίο βρισκόταν λόγω της απόρριψης του «ευρωσυντάγματος» στα δημοψηφίσματα που έγιναν σε Γαλλία και Ολλανδία πριν δυο χρόνια.

Οι αντιθέσεις που υπάρχουν μεταξύ των κυβερνήσεων των ισχυρών κρατών - μελών αφορούν στο μοίρασμα των ψήφων και άρα της εξουσίας στο πλαίσιο της ΕΕ, ζήτημα κρίσιμο και για το μερίδιο της υπεραξίας από την εκμετάλλευση των λαών. Ταυτόχρονα, οι εσωτερικές αντιθέσεις στην ΕΕ «διασχίζονται» κι από την αντίθεση με τις ΗΠΑ για τη μοιρασιά των πλουτοπαραγωγικών πηγών του πλανήτη και την ηγεμονία της νέας τάξης. Η αντίθεση αυτή, όμως, φαίνεται ότι τον τελευταίο καιρό βρίσκεται σε «ύφεση» καθώς οι ηγέτες της ΕΕ έσπευσαν να αποδεχτούν - μέσω του ΝΑΤΟ - την αντιπυραυλική ασπίδα των ΗΠΑ και να ορθώσουν «μέτωπο» απέναντι στη Ρωσία.

Παρ' όλα αυτά οι αντιθέσεις είναι υπαρκτές και γι' αυτό τα παζάρια και οι ωμοί εκβιασμοί έχουν φτάσει στο αποκορύφωμά τους.

Η γερμανική Προεδρία, που υποστηρίζεται ενεργά από Γαλλία, Ισπανία, Ιταλία, επιχειρεί με κάθε μέσο να κάμψει τις αντιρρήσεις της Πολωνίας, η οποία απειλεί με βέτο στην περίπτωση που αλλάξει η σημερινή κατανομή των ψήφων στα κοινοτικά όργανα (με βάση τη Συνθήκη της Νίκαιας) κι αντικαταστάθει από την προβλεπόμενη από το «ευρωσύνταγμα» αρχή της «διπλής πλειοψηφίας» (σ.σ. σύμφωνα μ' αυτή για να ληφθεί μια απόφαση θα πρέπει να την εγκρίνει το 55% των μελών της ΕΕ, που όμως ταυτόχρονα να αντιπροσωπεύει το 65% του πληθυσμού)...

Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι τελικά η Πολωνία θα «συμμορφωθεί», υποκύπτοντας στις ασφυκτικές πιέσεις των ισχυρών «εταίρων».

Ο «πονοκέφαλος» της Βρετανίας

Ο «μεγάλος πονοκέφαλος» όμως είναι η Βρετανία, η οποία έχει καταστήσει σαφές ότι δεν πρόκειται να φύγει από τη Σύνοδο Κορυφής δίχως να κατοχυρώσει πλήρως τα «εθνικά συμφέροντά» της, ενώ έχει απειλήσει και με δημοψήφισμα.

Χτες, ο εκπρόσωπος του Τ. Μπλερ φρόντισε να υπενθυμίσει με νόημα ότι οι διαπραγματεύσεις στη Σύνοδο Κορυφής θα είναι «σκληρές», σπεύδοντας να προεξοφλήσει ότι η Βρετανία «θα επιτύχει την προστασία των εθνικών συμφερόντων της».

Ο εκπρόσωπος του Βρετανού πρωθυπουργού επανέλαβε ότι η Βρετανία δεν είναι διατεθειμένη να κάνει πίσω από τις τέσσερις «κόκκινες γραμμές» που έχει θέσει (π.χ. να μην περιληφθεί στη νέα συνθήκη η Χάρτα Θεμελιωδών Δικαιωμάτων που «προστατεύει» τα ελάχιστα δικαιώματα των εργαζομένων, να μην καταργηθεί το βέτο για θέματα εξωτερικής πολιτικής και θέματα ασφάλειας και δικαιοσύνης κ.ά.).

Στους «αντιρρησίες» της νέας συνθήκης περιλαμβάνονται ακόμα η Τσεχία και η Ολλανδία.

Από την άλλη, υπάρχουν οι ένθερμοι υποστηρικτές της νέας συνθήκης. Ο Ρ. Πρόντι δήλωσε χτες ότι «η Ευρώπη θα έχει νόημα μόνο αν είναι ικανή να παίρνει αποφάσεις γρήγορα». Μάλιστα υποστήριξε ότι «η Ευρώπη θα επιβιώσει τα επόμενα χρόνια μόνο, εάν επεκτείνει την επιρροή της πέρα από τα σύνορά της», υποστηρίζοντας ανοιχτά την ενίσχυση των ιμπεριαλιστικών - στρατιωτικών - χαρακτηριστικών της ΕΕ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ