Πέμπτη 21 Ιούνη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Δικομματική αβάντα στην «ασπίδα»

Ανησυχία προκαλούν οι προχτεσινές δηλώσεις του υπουργού Εθνικής Αμυνας Ε. Μεϊμαράκη, που με τρόπο σαφή εξήγγειλε την πρόσδεση της Ελλάδας στο αμερικανοΝΑΤΟικό άρμα της λεγόμενης αντιπυραυλικής ασπίδας. Δηλαδή, δεν υιοθετεί απλά την αμερικανική στρατηγική χαρακτηρίζοντας ως «αμυντικό σύστημα» ένα αποκλειστικά επιθετικό σύστημα, αλλά και αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο για άμεση ελληνική εμπλοκή, ακόμα και υπό τη μορφή διμερούς συμφωνίας με τις ΗΠΑ.

Αυτές οι επιλογές των ελληνικών κυβερνητικών επιλογών και προσανατολισμών δεν είναι υπόθεση κάποιων υπουργών, αλλά αντανακλά τη συνολική στρατηγική της άρχουσας τάξης για τη θέση της Ελλάδας στο νέο ιμπεριαλιστικό σύστημα. Η συνειδητή πρόσδεση της χώρας, με ευθύνη των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, στο αμερικανοΝΑΤΟικό ιμπεριαλιστικό άρμα, είναι επικίνδυνη για τα συμφέροντα του ελληνικού λαού και υπονομεύει την υπόθεση της ειρήνης διεθνώς. Συνδέεται άμεσα με τις επιδιώξεις της ντόπιας πλουτοκρατίας για αναβαθμισμένη συμμετοχή της στη διανομή της λείας από τη λεηλασία χωρών και λαών. Είναι αυτό που ονομάζουν «διεθνής θέση της χώρας» και «συμμετοχή στις διεθνείς εξελίξεις», αψηφώντας τις συνέπειες που έχουν αυτές οι επιλογές στο μέλλον του ελληνικού λαού. Εκφράστηκε και με τη συμμετοχή της στον πόλεμο στη Γιουγκοσλαβία και στο Αφγανιστάν και στο Ιράκ και τη Μέση Ανατολή.

Η ταύτιση της ελληνικής κυβέρνησης, με τις επιδιώξεις των «γερακιών» του αμερικανικού Πενταγώνου, αποτυπώνει πλήρως τόσο τους κυβερνητικούς προσανατολισμούς όσο και τις δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί. Η στάση αυτή είναι συνέχεια, αποτελεί τμήμα των ευρύτερων επιλογών των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ σε σχέση με τη θέση της Ελλάδας στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, αλλά και στις εκχωρήσεις κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας στις αμερικανοΝΑΤΟικές και ευρωενωσιακές επιθετικές δράσεις.

Το προπαγανδιστικό πλαίσιο περί «ασύμμετρων απειλών», «χωρών τρομοκρατών» κλπ., όπου στηρίζεται η οικοδόμηση της αμερικανικής «αντιπυραυλικής ασπίδας», αλλά και του νέου επιθετικού δόγματος του ΝΑΤΟ, έχει ήδη εδώ και καιρό υιοθετηθεί από τη χώρα μας και έχει ενσωματωθεί στο ελληνικό αμυντικό δόγμα επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και επαναεπιβεβαιώθηκε από την κυβέρνηση της ΝΔ στα πλαίσια της αναθεώρησης του ελληνικού αμυντικού δόγματος που έχει μετατραπεί ήδη σε επιθετικό. Επίσης το ιμπεριαλιστικό αυτό δόγμα έχει ενσωματωθεί και στην κοινή ευρωπαϊκή πολιτική άμυνας και ασφάλειας, αλλά και στο λεγόμενο αντιτρομοκρατικό δόγμα.

Τη γλώσσα αυτού του δόγματος, πάνω στο οποίο πατάει όλο το προπαγανδιστικό οικοδόμημα των Αμερικανών για την «αντιπυραυλική ασπίδα» μιλάνε εξίσου και η κυβέρνηση της ΝΔ αλλά και το ΠΑΣΟΚ, το οποίο εξάλλου και μέσα στο κυβερνητικό πρόγραμμά του, διαπιστώνει την ανάγκη «ανταπόκρισης στις υποχρεώσεις που απορρέουν από τη συμμετοχή της χώρας στους διεθνείς οργανισμούς συλλογικής ασφάλειας για την αντιμετώπιση κινδύνων από ασύμμετρες απειλές».

Ομως η ένταση της επιθετικότητας του ιμπεριαλισμού και η όξυνση των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων και ανταγωνισμών πάνε μαζί με την ένταση των αντιλαϊκών πολιτικών. Από τα ίδια κέντρα εκπορεύονται. Κοινή λοιπόν είναι και η απάντηση που μπορεί και πρέπει να δοθεί μέσα από το λαϊκό κίνημα, αλλά και με τη λαϊκή ψήφο στις επερχόμενες εκλογές. Ο λαός μπορεί να αποδυναμώσει κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση, να βάλει εμπόδια στη δικομματική εναλλαγή, με την ενίσχυση του ΚΚΕ που θα προκαλέσει ταραχή στα σχέδιά τους.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Οι λαοί στο στόχαστρο(2010-08-21 00:00:00.0)
Το λαϊκό κίνημα δεν τρομοκρατείται(2008-09-13 00:00:00.0)
Νεοταξίτικο δόγμα(2008-05-07 00:00:00.0)
Τις μετατρέπουν σε μισθοφορικό στρατό(2007-08-15 00:00:00.0)
Φρένο στην επικίνδυνη πολιτική(2007-06-07 00:00:00.0)
Επιθετική «ασπίδα» των ΗΠΑ(2007-03-13 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ