Πέμπτη 21 Ιούνη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΑ ΑΠΟΘΕΜΑΤΙΚΑ ΤΩΝ ΤΑΜΕΙΩΝ
Ακόμα περισσότερος τζόγος με τα λεφτά των εργαζομένων

Κομμένες και ραμμένες στα μέτρα του κεφαλαίου, αλλά και στη νομοθεσία που διαμόρφωσαν διαχρονικά οι κυβερνήσεις του δικομματισμού, οι ρυθμίσεις που ψηφίστηκαν χτες. Καταψήφισε επί της αρχής και αποχώρησε το ΚΚΕ

Καταγγέλλοντας τη συνέχιση του τζογαρίσματος των αποθεματικών των Ταμείων «προς όφελος των μεγαλοεπιχειρηματιών, των τραπεζών και των χρηματιστηριακών εταιρειών», το ΚΚΕ καταψήφισε χτες επί της αρχής το σχετικό νομοσχέδιο του υπουργείου Απασχόλησης και αποχώρησε από τη συζήτηση. Στη δήλωσή του, ο κοινοβουλευτικός του εκπρόσωπος Αντώνης Σκυλλάκος τόνισε ότι «η κυβέρνηση της ΝΔ, συνεχίζοντας την πολιτική του ΠΑΣΟΚ, ουσιαστικά ευνοεί τη συνέχιση της ληστείας των ασφαλιστικών Ταμείων. Η Κοινοβουλευτική μας Ομάδα, εκφράζοντας την έντονη αντίθεση του ΚΚΕ, καταψηφίζει επί της αρχής και αποχωρεί από τη συζήτηση των άρθρων που δεν επιδέχονται βελτίωση».

Τη συνεχή καταλήστευση των Ταμείων στηλίτευσαν με τις παρεμβάσεις τους οι βουλευτές του ΚΚΕ, ενώ από τις τοποθετήσεις των εκπροσώπων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ προέκυψε η συμφωνία τους στις λογικές της διατήρησης των αποθεματικών στο χρηματιστηριακό τζόγο. Ο υπουργός Εργασίας, Βασίλης Μαγγίνας, απέρριψε χτες εκ νέου την πρόταση για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για το θέμα. Το νομοσχέδιο ψηφίστηκε από τους βουλευτές της ΝΔ.

Διαχρονική η ληστεία

Αναφερόμενος στις προθέσεις της κυβέρνησης, ο Αγγελος Τζέκης τόνισε ότι «δεν είναι τυχαία η στιγμή κατάθεσης του σχεδίου νόμου», καθώς η κυβέρνηση, θορυβημένη και εν μέσω σοβαρών αποκαλύψεων, επιχειρεί να εμφανιστεί «ως εγγυητής της διαφάνειας των αποθεματικών των Ταμείων, την ίδια ώρα που έχει αποδειχτεί ότι υπάρχουν σοβαρές πολιτικές ευθύνες και ότι υπήρξε μια οργανωμένη δουλιά σε βάρος των Ταμείων». Πρόσθεσε ότι «για εμάς το πραγματικό πολιτικό σκάνδαλο είναι το θεσμικό πλαίσιο, μέσα από το οποίο η σημερινή κυβέρνηση για τη μείωση του δημοσίου χρέους, όπως γινόταν μέχρι σήμερα, καταληστεύει τα Ταμεία προς όφελος βέβαια των συγκεκριμένων εταιρειών».

Στη συνέχεια, ο εισηγητής του ΚΚΕ αναφέρθηκε στη μακρά ιστορία της κλοπής των αποθεματικών των Ταμείων από το 1950, αναδεικνύοντας τις ευθύνες και των κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ μετά τη μεταπολίτευση. Κατέληξε τονίζοντας ότι «ζητάμε να επιστραφούν τώρα όλα πίσω από το 1950», επαναλαμβάνοντας την ολοκληρωμένη θέση του Κόμματος για τα αποθεματικά των Ταμείων.

Στρατηγική ταύτιση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ

Στη σύμπνοια ΝΔ και ΠΑΣΟΚ προκειμένου να συνεχιστεί το τζογάρισμα των αποθεματικών στάθηκε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Αντώνης Σκυλλάκος. Οπως είπε «όταν έχεις σαν κεντρική πολιτική σου την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας τότε συνέπεια αυτής της πολιτικής θα είναι τα φαινόμενα, τα οποία παρουσιάζονται και που συζητάμε σήμερα. Και τα δύο κόμματα, στο όνομα της επιχειρηματικότητας θέλουν να αξιοποιούνται τα αποθεματικά των ασφαλιστικών Ταμείων υπέρ του κεφαλαίου. Αυτό είναι και το έδαφος, πάνω στο οποίο δημιουργήθηκε και το συγκεκριμένο σκάνδαλο».

Αμέσως μετά σημείωσε ότι «ακόμη μεγαλύτερο σκάνδαλο είναι η επιμονή και της κυβέρνησης, με τη σύμφωνη γνώμη και του ΠΑΣΟΚ, να συνεχίσουν να τζογάρονται τα αποθεματικά». Και παρατήρησε ότι ακόμα και στο θέμα του ελέγχου που θα ασκεί η κυβέρνηση, με βάση τις διατάξεις του νομοσχεδίου, «περιορίζεται η αρμόδια Επιτροπή Ελέγχου σε έλεγχο νομιμότητας».

«Το νομοσχέδιο της κυβέρνησης είναι αντιδραστικό» τόνισε στην παρέμβασή του ο βουλευτής του ΚΚΕ Τάκης Τσιόγκας «γιατί μ' αυτό θα συνεχιστεί το πλιάτσικο σε βάρος των ασφαλιστικών Ταμείων». Στάθηκε ιδιαίτερα στο θέμα της μη καταβολής εισφορών από τους εργοδότες, λέγοντας ότι «η εισφοροδιαφυγή από την πλευρά των βιομηχάνων ξεπερνά κάθε χρόνο τα 2 δισεκατομμύρια ευρώ. Με το μίνι ασφαλιστικό που ψήφισε η κυβέρνηση πέρυσι το πρώτο δεκαήμερο του Δεκέμβρη του 2006 ρυθμίστηκαν και χαρίστηκαν πάνω από 3,6 δισεκατομμύρια ευρώ στους βιομήχανους». Και κάλεσε σε καταδίκη των δύο κομμάτων με παράλληλη ενίσχυση του ΚΚΕ.

Προσπαθούν να αθωώσουν την πολιτική τους

Ως υπέρμαχος της συνέχισης του τζογαρίσματος των αποθεματικών εμφανίστηκε για μια ακόμη φορά ο υπουργός Εργασίας, Βασίλης Μαγγίνας. Οπως είπε, το νομοσχέδιο «είναι εναρμονισμένο με την κρατούσα ευρωπαϊκή πρακτική, αλλά και προσαρμοσμένο στην ελληνική πραγματικότητα. Διατηρεί και ενισχύει σε μερικά σημεία την πλήρη αυτονομία των Ταμείων σε θέματα επενδύσεων αλλά αναδεικνύει και προσδιορίζει την ανάληψη συγκεκριμένων και πραγματικών ευθυνών εκ μέρους των διοικήσεών τους».

Οσον αφορά στα πρόσφατα σκάνδαλα τόνισε πως «δεν ισχυρίζομαι ότι δεν υπήρξαν παράτυπες ή παράνομες ενέργειες. Αυτές όμως δεν αφορούν στην κυβέρνηση». Επίσης, αρνήθηκε εκ νέου τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής. Εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ, ο βουλευτής του Μ. Παπαϊωάννου εγκάλεσε το ΚΚΕ γιατί θεωρεί ίδια την πολιτική της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Οπως υποστήριξε - ξεχνώντας τις υπέρογκες απώλειες των ασφαλιστικών ταμείων - «το 1993 η περιουσία των ασφαλιστικών ταμείων ήταν τρία δισεκατομμύρια και τώρα είναι τριάντα δισεκατομμύρια». Κατά του νομοσχεδίου τάχτηκε ο ΣΥΝ, μέσω του βουλευτή του Θ. Λεβέντη.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ