Πέμπτη 21 Ιούνη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Υποχρεωτικός «εθελοντισμός» στη Ρωσία

Παπαγεωργίου Βασίλης

Νομοσχέδιο που προβλέπει ότι όσοι παίρνουν επιδόματα από το Δημόσιο θα πρέπει να προσφέρουν «εθελοντική» εργασία κατατέθηκε στο ρωσικό Κοινοβούλιο. Ουσιαστικά, οι στόχοι του συγκεκριμένου νομοσχεδίου είναι πολλαπλοί. Από τη μια επιδιώκει να περιορίσει τον αριθμό των ανθρώπων που παίρνουν σήμερα επιδόματα ανεργίας, φτάνοντας μέχρι και στην κατάργησή τους, για όσους δε θέλουν να προσφέρουν απλήρωτη ή μισο-πληρωμένη «εθελοντική» εργασία. Ετσι, το νομοσχέδιο προβλέπει πως σε περίπτωση που ο άνεργος αρνηθεί τον «εθελοντισμό» τότε το επίδομα ανεργίας περιορίζεται κατά 50% και μετά από ένα διάστημα 3 μηνών καταργείται!

Ταυτόχρονα, το συγκεκριμένο νομοσχέδιο αποσκοπεί στο να βρει ακόμη πιο φθηνό ή αν γίνεται κι απλήρωτο εργατικό δυναμικό για το ιδιωτικό κεφάλαιο, που έχει αναλάβει σημαντική μερίδα των κοινωνικών υπηρεσιών της Ρωσίας και παράλληλα να αξιοποιήσει την απλήρωτη δουλιά των ανέργων για να καλυφθούν, με χαμηλής βέβαια ποιότητας, υπηρεσίες και ανάγκες των λαϊκών στρωμάτων, που καλύπτονταν από το κράτος.

Το ενδιαφέρον είναι πως οι υποστηρικτές του συγκεκριμένου νομοσχεδίου θεωρούν πως με τον υποχρεωτικό «εθελοντισμό» θα καταφέρουν να περιορίσουν την ανεργία, αφού κατά την άποψή τους αυτή δεν οφείλεται στο καπιταλιστικό σύστημα, αλλά στην ...«τεμπελιά» των ανέργων, που μάλιστα εκδηλώνεται, όπως οι ίδιοι υπολογίζουν, μετά τον 4ο μήνα της ανεργίας...

Ατέλειωτο αντι-ΚΚΕ μένος

Ατέλειωτο ήταν το μένος της χτεσινής «Αυγής» κατά του ΚΚΕ και του «Ριζοσπάστη».

«Ο "Ριζοσπάστης" συκοφαντεί την ΠΟΕΔΗΝ» ήταν η άλλη... μαρξιστική προσέγγιση του Β.Β. για το ρεπορτάζ της εφημερίδας μας στη συγκέντρωση (14/6/2007) της ΠΟΕΔΗΝ μπροστά στο υπουργείο Υγείας. «Ψεύδεται ασυστόλως ο "Ρ", έγραψε χτες η "Αυγή"... Η αλήθεια είναι ότι η ηγεσία της ΠΟΕΔΗΝ αρνήθηκε να παραχωρήσει στον εκπρόσωπο του ΚΚΕ θέση ...τιμώμενου και προνομιακού ομιλητή στη συγκέντρωση. Το ΚΚΕ διεκδίκησε ο εκπρόσωπός του να μιλήσει πρώτος από όλους στη συγκέντρωση της ΠΟΕΔΗΝ, να προηγηθεί ακόμη και της ομιλίας του προέδρου της Ομοσπονδίας Στ. Κουτσιουμπέλη, γιατί βιαζόταν να... φύγει».

Η αλήθεια είναι αυτή που έγραψε ο «Ρ». Μάλιστα ο Στ. Σκοπελίτης ήταν στη συγκέντρωση, όταν δεν υπήρχε κανένας άλλος εκπρόσωπος κόμματος. Κι όταν ζήτησε να απευθύνει χαιρετισμό τού το αρνήθηκαν με την αιτιολογία ότι δεν έχουν καλέσει κόμματα. Μετά την αποχώρησή του ήρθαν οι εκπρόσωποι των άλλων κομμάτων.

Ο Μανώλης Βαρδαβάκης, στέλεχος του ΠΑΜΕ, στην ομιλία του κατάγγειλε τη φίμωση του Κόμματος και ο Στ. Κουτσιουμπέλης στην ομιλία του απάντησε ότι το ΚΚΕ εδώ και πολύ καιρό καθυβρίζει την ΠΟΕΔΗΝ ως πουλημένη. Δηλαδή δεν επιχειρηματολόγησε ότι ο Σταύρος Σκοπελίτης δεν περίμενε τη σειρά του και ότι θα του έδιναν το λόγο, έστω εκ των υστέρων, αλλά έφυγε.

Μικρή λεπτομέρεια, που αποδεικνύει όμως και αυτή ότι δεν ήταν ζήτημα απλής σειράς, είναι και τούτο: Πρώτος εκπρόσωπος κόμματος που μίλησε στη συγκέντρωση ήταν ο Γιάννης Τόλιος του ΣΥΝ και ακολούθησε ο Χρήστος Πρωτόπαππας του ΠΑΣΟΚ. Απλώς η «Αυγή» προσφέρει την εκ των υστέρων συνδρομή της στον αποκλεισμό του ΚΚΕ, όπως έκανε και ο ΣΥΝ στη μεθοδευμένη απόφαση των ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ στη συγκέντρωση...

Χωρίς ρεύμα

Στα έσχατα όρια της πρόκλησης και της αντικοινωνικής συμπεριφοράς, κατρακυλούν, από ό,τι φαίνεται, οι διοικούντες τη ΔΕΗ, αφού πέρα από το κέρδος και την αφαίμαξη των πελατών της δεν υπολογίζουν τίποτα άλλο. Τα λέμε αυτά, γιατί όπως μαθαίνουμε, ακόμα και τούτες τις μέρες της αφόρητης ζέστης, που ο καθένας μας προσπαθεί να προστατευτεί από τον καύσωνα και τις επιπτώσεις του, κάποια σαΐνια κατεβάζουν τους διακόπτες και «κόβουν» το ρεύμα από κατοικίες, με τη δικαιολογία είναι ότι δεν έχουν πληρωθεί οι λογαριασμοί.

Δε γνωρίζουμε πόσα μπορεί να είναι αυτού του είδους τα κρούσματα, είναι όμως σίγουρο ότι να μένεις στο καμίνι των Εξαρχείων, χωρίς ρεύμα, με 40 βαθμούς θερμοκρασία, είναι απάνθρωπο. Και γιατί συμβαίνει αυτό; Επειδή στη ΔΕΗ δεν ίδρωσε κανενός το αυτί, ειδικά γι' αυτές τις μέρες, ακόμα και σε περιπτώσεις που μπορεί κάποιοι λογαριασμοί να είναι σε εκκρεμότητα, να παρθούν κάποια μέτρα που θα προβλέπουν, βρε αδελφέ, ακόμα και την παράταση της εξόφλησης των λογαριασμών. Μια ρύθμιση, από την οποία η εταιρεία δεν έχει να χάσει τίποτα απολύτως. Πολύ περισσότερο που, αυτοί που σκέφτονται για την ανάγκη αύξησης της κερδοφορίας της επιχείρησης, θα μπορούσαν να σκεφτούν ότι σε κάποια σπίτια από αυτά που «έκοψαν» το ρεύμα, ενδεχόμενα μένουν και άτομα μεγάλης ηλικίας ή άρρωστοι, που κινδυνεύουν άμεσα από αυτού του είδους την επιχειρηματική τακτική της ΔΕΗ.

Δικομματική αβάντα στην «ασπίδα»

Ανησυχία προκαλούν οι προχτεσινές δηλώσεις του υπουργού Εθνικής Αμυνας Ε. Μεϊμαράκη, που με τρόπο σαφή εξήγγειλε την πρόσδεση της Ελλάδας στο αμερικανοΝΑΤΟικό άρμα της λεγόμενης αντιπυραυλικής ασπίδας. Δηλαδή, δεν υιοθετεί απλά την αμερικανική στρατηγική χαρακτηρίζοντας ως «αμυντικό σύστημα» ένα αποκλειστικά επιθετικό σύστημα, αλλά και αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο για άμεση ελληνική εμπλοκή, ακόμα και υπό τη μορφή διμερούς συμφωνίας με τις ΗΠΑ.

Αυτές οι επιλογές των ελληνικών κυβερνητικών επιλογών και προσανατολισμών δεν είναι υπόθεση κάποιων υπουργών, αλλά αντανακλά τη συνολική στρατηγική της άρχουσας τάξης για τη θέση της Ελλάδας στο νέο ιμπεριαλιστικό σύστημα. Η συνειδητή πρόσδεση της χώρας, με ευθύνη των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, στο αμερικανοΝΑΤΟικό ιμπεριαλιστικό άρμα, είναι επικίνδυνη για τα συμφέροντα του ελληνικού λαού και υπονομεύει την υπόθεση της ειρήνης διεθνώς. Συνδέεται άμεσα με τις επιδιώξεις της ντόπιας πλουτοκρατίας για αναβαθμισμένη συμμετοχή της στη διανομή της λείας από τη λεηλασία χωρών και λαών. Είναι αυτό που ονομάζουν «διεθνής θέση της χώρας» και «συμμετοχή στις διεθνείς εξελίξεις», αψηφώντας τις συνέπειες που έχουν αυτές οι επιλογές στο μέλλον του ελληνικού λαού. Εκφράστηκε και με τη συμμετοχή της στον πόλεμο στη Γιουγκοσλαβία και στο Αφγανιστάν και στο Ιράκ και τη Μέση Ανατολή.

Η ταύτιση της ελληνικής κυβέρνησης, με τις επιδιώξεις των «γερακιών» του αμερικανικού Πενταγώνου, αποτυπώνει πλήρως τόσο τους κυβερνητικούς προσανατολισμούς όσο και τις δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί. Η στάση αυτή είναι συνέχεια, αποτελεί τμήμα των ευρύτερων επιλογών των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ σε σχέση με τη θέση της Ελλάδας στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, αλλά και στις εκχωρήσεις κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας στις αμερικανοΝΑΤΟικές και ευρωενωσιακές επιθετικές δράσεις.

Το προπαγανδιστικό πλαίσιο περί «ασύμμετρων απειλών», «χωρών τρομοκρατών» κλπ., όπου στηρίζεται η οικοδόμηση της αμερικανικής «αντιπυραυλικής ασπίδας», αλλά και του νέου επιθετικού δόγματος του ΝΑΤΟ, έχει ήδη εδώ και καιρό υιοθετηθεί από τη χώρα μας και έχει ενσωματωθεί στο ελληνικό αμυντικό δόγμα επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και επαναεπιβεβαιώθηκε από την κυβέρνηση της ΝΔ στα πλαίσια της αναθεώρησης του ελληνικού αμυντικού δόγματος που έχει μετατραπεί ήδη σε επιθετικό. Επίσης το ιμπεριαλιστικό αυτό δόγμα έχει ενσωματωθεί και στην κοινή ευρωπαϊκή πολιτική άμυνας και ασφάλειας, αλλά και στο λεγόμενο αντιτρομοκρατικό δόγμα.

Τη γλώσσα αυτού του δόγματος, πάνω στο οποίο πατάει όλο το προπαγανδιστικό οικοδόμημα των Αμερικανών για την «αντιπυραυλική ασπίδα» μιλάνε εξίσου και η κυβέρνηση της ΝΔ αλλά και το ΠΑΣΟΚ, το οποίο εξάλλου και μέσα στο κυβερνητικό πρόγραμμά του, διαπιστώνει την ανάγκη «ανταπόκρισης στις υποχρεώσεις που απορρέουν από τη συμμετοχή της χώρας στους διεθνείς οργανισμούς συλλογικής ασφάλειας για την αντιμετώπιση κινδύνων από ασύμμετρες απειλές».

Ομως η ένταση της επιθετικότητας του ιμπεριαλισμού και η όξυνση των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων και ανταγωνισμών πάνε μαζί με την ένταση των αντιλαϊκών πολιτικών. Από τα ίδια κέντρα εκπορεύονται. Κοινή λοιπόν είναι και η απάντηση που μπορεί και πρέπει να δοθεί μέσα από το λαϊκό κίνημα, αλλά και με τη λαϊκή ψήφο στις επερχόμενες εκλογές. Ο λαός μπορεί να αποδυναμώσει κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση, να βάλει εμπόδια στη δικομματική εναλλαγή, με την ενίσχυση του ΚΚΕ που θα προκαλέσει ταραχή στα σχέδιά τους.

Περί ... Παιδείας

Παπαγεωργίου Βασίλης

«Η ΕΠΕΝΔΥΣΗ στην Παιδεία είναι η αποδοτικότερη επένδυση που μπορεί να κάνει μια κοινωνία». Την «ατάκα» είπε χτες ο πρωθυπουργός και αν αλλάξουμε την τελευταία λέξη, μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα ότι είπε την αλήθεια.

Γιατί όντως η Παιδεία είναι ένας χώρος που όχι η κοινωνία, αλλά οι γνωστοί και μη εξαιρετέοι διαπλεκόμενοι θέλουν διακαώς να επενδύσουν, μια και οι ευρωπαϊκές κατευθύνσεις τού δίνουν εξαιρετικό πεδίο.

Και είμαστε σίγουροι ότι ο Κώστας Καραμανλής «χέρι - χέρι» με τον Γιώργο Παπανδρέου θα βρουν τον τρόπο να καταλήξουν σε έναν κοινό τόπο γι' αυτό. Οταν υπάρχει θέληση, όλα γίνονται και στην περίπτωσή του υπάρχει άπλετη.

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΑ η ...υπερασπιστική γραμμή του αρχιφύλακα που κατηγορείται για το βασανισμό κρατουμένων στο περίφημο βίντεο. Οι κρατούμενοι υποστηρίζει ...εξύβρισαν τη μητέρα του!

Εσείς αν ήσασταν στη θέση τους - όπως φαίνονται στο ντοκουμέντο - θα μπορούσατε να κάνετε κάτι τέτοιο; Πολύ πιο φυσιολογικό μας ακούγεται τέτοιου είδους βρισιές και άλλες χειρότερες να ειπώθηκαν από τους αστυνομικούς. Και είναι βέβαια το ...λιγότερο που έκαναν.

Αλλωστε, ό,τι κι αν λένε οι εκπρόσωποι Τύπου της ΕΛ.ΑΣ. δυστυχώς όλοι λίγο - πολύ έχουμε τη δική μας πείρα για τις συμπεριφορές των αστυνομικών οργάνων και την ...ευγένεια και το «τακτ» τους. Ιδίως, όσοι συμμετέχουμε σε διαδηλώσεις.

Βλέπετε, οι κατασταλτικοί μηχανισμοί για να βρίσκονται πάντα σε φόρμα, χρειάζονται και την ανάλογη «κουλτούρα». Κι αυτή πάντα την ενθαρρύνουν και την ενισχύουν συγκεκριμένες πολιτικές που υλοποιούν συνήθως ευγενέστατοι - κατά τα άλλα -υπουργοί Δημόσιας Τάξης. «Μπλε» και «Πράσινοι».

ΚΙ ΑΛΛΗ έρευνα για το ...«ευρωσύνταγμα» έβγαλε το Ευρωβαρόμετρο, σύμφωνα με την οποία - έστω και μειωμένη - η πλειοψηφία των Ελλήνων είναι ...υπέρ του.


Γρηγοριάδης Κώστας

Πέραν του ότι όλα αυτά μοιάζουν με ...μνημόσυνο ενός κειμένου που καταδικάστηκε, όπου πραγματικά ζητήθηκε η γνώμη των λαών, θα θέλαμε να πληροφορήσουμε στους αρμόδιους των Βρυξελλών ότι κείμενα που κατασκευάστηκαν από γραφειοκρατίες για να υπερασπίσουν πολυεθνικές, ποτέ δε θα τύχουν καμιάς πραγματικής λαϊκής υποστήριξης.

Αλλα λένε, άλλα κάνουν...

Γρηγοριάδης Κώστας

Τη λογική «δύο μέτρα και δύο σταθμά», ανάλογα με την περίσταση που χρησιμοποιούν οι παρατάξεις ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ και ΑΠ στα συνδικάτα καυτηρίασε στη χτεσινή Ολομέλεια της ΓΣΕΕ το στέλεχος του ΠΑΜΕ Γ. Μαυρίκος. Ετσι, χτες, αν και οι τρεις εκπρόσωποι των παρατάξεων στα λόγια τάχτηκαν υπέρ της αντιπροσωπευτικής εκπροσώπησης στα όργανα των συνδικάτων, στην πράξη - όταν πρόκειται να χτυπήσουν το ΠΑΜΕ - ακολουθούν αντίθετη ταχτική. Οπως, δηλαδή, έκαναν στην ΠΟΕ - ΟΤΑ, που επιχείρησαν να εξοστρακίσουν από την Εκτελεστική Επιτροπή τη ΔΑΣ - ΟΤΑ, αν και οι εργαζόμενοι της έδωσαν τη δεύτερη θέση στις εκλογές, όπως έκαναν και στην περίπτωση του Εργατικού Κέντρου Πειραιά, που οι ταξικές δυνάμεις κατέλαβαν την πρώτη θέση, αλλά τους αρνήθηκαν τη θέση του προέδρου. Αλλά, είπαμε. Το άλλα λέω και άλλα κάνω δεν είναι απλό σύμπτωμα στη συμπεριφορά των δυνάμεων της πλειοψηφίας. Τους έχει γίνει πλέον «δεύτερη φύση». Γι' αυτό δικαίως οι εργαζόμενοι δεν έχουν να περιμένουν τίποτα καλό απ' αυτούς.

Μαθητές στην πυρά...

Σε άθλιες συνθήκες θερμοκρασίας καλούνται να δώσουν πανελλήνιες εξετάσεις οι μαθητές του Νομού Θεσσαλονίκης στο μάθημα του Σχεδίου, την Παρασκευή 22 και το Σάββατο 23 Ιούνη, καθώς η θερμοκρασία αναμένεται να αγγίξει και να ξεπεράσει τους 40 βαθμούς Κελσίου! Επί 6 ώρες, λοιπόν, που οι μαθητές θα δίνουν σχέδιο, ούτε το μολύβι δε θα μπορούν να κρατήσουν από τη ζέστη! Οι αίθουσες του 21ου Λυκείου Θεσσαλονίκης, του 31ου Λυκείου θεσσαλονίκης και του 3ου Λυκείου Ευόσμου, όπου οι μαθητές θα διαγωνιστούν, θα γίνουν σωστά καμίνια... Φαίνεται πως η πολιτική του υπουργείου Παιδείας, εκτός των άλλων, βρήκε κι άλλους τρόπους «ξεσκαρταρίσματος» των μαθητών...

Ο αδιάβαστος «Ριζοσπάστης»...

«Μαρξισμός για αδιάβαστους» είναι ο βαρύγδουπος τίτλος του σχολίου της χτεσινής «Αυγής» για το προχτεσινό ρεπορτάζ του «Ρ» για τα «τραγικά αδιέξοδα της παράδοσης των υπηρεσιών ψυχικής Υγείας στους ιδιώτες και στις λεγόμενες Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις (ΜΚΟ) που εφάρμοσαν οι κυβερνήσεις του δικομματισμού», όπως σημείωνε η εφημερίδα μας και υπογράμμιζε: «Καθώς έληξαν τα ευρωπαϊκά κονδύλια για την αποασυλοποίηση, η κυβέρνηση έκλεισε την κάνουλα της χρηματοδότησης και στις δομές δημιουργούνται εκρηκτικές καταστάσεις. Οι εργαζόμενοι των δομών παραμένουν έως και έξι μήνες απλήρωτοι, με αποτέλεσμα πολλοί από αυτούς να αποχωρούν και να μειώνεται δραματικά το προσωπικό που φροντίζει τους χιλιάδες "αποασυλοποιημένους" ψυχικά πάσχοντες».

Αυτά διάβασαν στην «Αυγή» που μεταξύ των άλλων γράφει: «Οχι, δεν ευθύνεται η κυβέρνηση για τη δραματική υποχρηματοδότηση της ψυχικής υγείας και των κοινοτικών δομών Ψυχικής Υγείας και αποασυλοποίησης ψυχικώς!... η κρατολαγνεία του ΚΚΕ δε σταματάει εμπρός στη μεγάλη προσφορά των ΜΚΟ στην αποασυλοποίηση ψυχικώς πασχόντων και την ψυχιατρική μεταρρύθμιση, ακόμη και όταν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι των δομών συμπαρατάσσονται στον ίδιο αγώνα που δίνουν οι ΜΚΟ στο χώρο της Ψυχικής Υγείας. Δε θα αντιληφθεί ποτέ ο "Ριζοσπάστης" ότι οι ΜΚΟ της Ψυχικής Υγείας αποτελούν αναπόσπαστο κρίκο του δημοσίου συστήματος Υγείας; Δε θα αντιληφθεί ποτέ ότι οι ΜΚΟ της Ψυχικής Υγείας δεν έχουν καμία σχέση με τον ιδιωτικό τομέα Υγείας; Μαρξισμό για αναλφάβητους διδάσκει ο "Ριζοσπάστης"!».

Εμπαιγμός...

Γράφαμε τις προάλλες ότι η κυβέρνηση υποσχέθηκε τη μονιμοποίηση 609 εποχικών υπαλλήλων στον όμιλο της «Ολυμπιακής». Μεσολάβησε, ωστόσο, η απαγορευτική απόφαση του Αρείου Πάγου για τη μονιμοποίηση συμβασιούχων και έτσι η κυβέρνηση βρήκε το ιδανικό πρόσχημα, για να αθετήσει την προεκλογική της υπόσχεση. Τώρα προτείνει στους συμβασιούχους - πολλοί εκ των οποίων εργάζονται επί 16 χρόνια, καλύπτοντας πάγιες ανάγκες στην εταιρεία - προσλήψεις μέσω ΑΣΕΠ. Η νέα υπόσχεση είναι τώρα ότι τις προσεχείς μέρες «θα» αποφασίσει το ΔΣ της «παλιάς Ολυμπιακής» να προκηρύξει 609 προσλήψεις τακτικού προσωπικού. Μ' αυτά και μ' αυτά, η κυβέρνηση εξακολουθεί να εμπαίζει χιλιάδες εργαζόμενους στον όμιλο της ΟΑ (3.500 συμβασιούχοι), παρατείνει την ομηρία τους και προσδοκά στην υφαρπαγή της ψήφου τους.

Στο ΠΑΣΟΚ πάλι (που τήρησε ακριβώς την ίδια τακτική με την κυβέρνηση όταν ήταν αυτό στην εξουσία) δε χάνουν την ευκαιρία να κατηγορήσουν τη ΝΔ για «καταπάτηση υποσχέσεων» και επιχείρηση «ομηρίας των συμβασιούχων της Ολυμπιακής μέχρι τις εκλογές».

Να σε κάψω Γιάννη μ', να σ' αλείψω μέλι...

... και η πολυδιαβασμένη «Αυγή»

Και καλά το... κρατολάγνο KKE και ο απίθανος «Ριζοσπάστης» δεν... καταλαβαίνουν τίποτε!

Αλλά το ίδιο έπαθε και ο βουλευτής του ΣΥΝ Θανάσης Λεβέντης; Ο βουλευτής του ΣΥΝ σε Ερώτηση (14/7/2006) προς τον υπουργό Υγείας, Δημήτρη Αβραμόπουλο, μεταξύ των άλλων, σημείωνε: «Η ιδιωτικοποίηση της ψυχικής υγείας μέσω της ανάθεσης των δομών αποασυλοποίησης στους ιδιώτες των ΜΚΕ (Μη Κερδοσκοπικών Εταιρειών) δημιούργησε άσχημο εργασιακό περιβάλλον για τους εργαζόμενους και κακής ποιότητας προσφερόμενες υπηρεσίες στους ενοίκους των δομών αυτών. Στην πραγματικότητα σήμερα οι εργαζόμενοι, οι ένοικοι των δομών και οι οικογένειές τους βρίσκονται σε πραγματική ομηρία»...

Την Ερώτηση έδωσε στη δημοσιότητα ο ίδιος ο ΣΥΝ με Δελτίο Τύπου (είναι ακόμα «ανεβασμένη» στο ΑΠΕ) και - χωρίς να συμμεριζόμαστε τα περί «κοινωνικού ελέγχου» - κατέληγε: «Θα υπάρξει διασφάλιση του κοινωνικού ελέγχου και απαγόρευση κάθε παραπέρα ιδιωτικοποίησης του χώρου της Ψυχικής Υγείας;».

Αυτά για την πολυδιαβασμένη «Αυγή». Και ειδικότερα για περισπούδαστους μαρξιστές...

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
«Εκσυγχρονισμός» και «μεταρρύθμιση»

Εσείς με ποιο κουστούμι θέλετε να ντυθείτε; Με το ριγέ του εκσυγχρονισμού ή με το μονόχρωμο της μεταρρύθμισης; Οι λέξεις «εκσυγχρονισμός» και «μεταρρύθμιση» φυσικά είναι τόσο παλιές όσο και η ελληνική γλώσσα. Ομως τα τελευταία 11 χρόνια, από το 1996 για την ακρίβεια, έχουν αποκτήσει ιδιαίτερη βαρύτητα. Απλώς να θυμίσουμε ότι οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, με πρωθυπουργό τον Κ. Σημίτη, εμφάνισαν τις πολιτικές των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων, με το μανδύα του εκσυγχρονισμού της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας. Ως φραστική διαφοροποίηση η κυβέρνηση της ΝΔ, η οποία συνέχισε την πολιτική των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ - το λέει άλλωστε και ο κ. Μητσοτάκης - χρησιμοποιεί τη λέξη «μεταρρύθμιση».

«

Εκσυγχρονισμός» και «μεταρρύθμιση». Οι λέξεις από μόνες τους, στην αφηρημένη τους έννοια, είναι εύηχες, έχουν θετική χροιά. Επειδή, όμως, ζούμε σε μια κοινωνία η οποία διχοτομείται από αντιτιθέμενα κοινωνικά και οικονομικά συμφέροντα, θα πρέπει να τις ερμηνεύσουμε κάτω από την ταξική οπτική, τα ταξικά συμφέροντα που καλούνται να υπηρετήσουν. Γιατί, είπαμε. Στον καπιταλισμό, στο οργανωμένο σύστημα της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης, ό,τι είναι καλό για τον επιχειρηματία, δε σημαίνει ότι είναι καλό και για τον εργάτη. Το αντίθετο, μάλιστα.

«

Εκσυγχρονισμός» και «μεταρρύθμιση», από τη σκοπιά του κεφαλαίου, είναι πρώτα και κύρια η προώθηση όλων εκείνων των μέτρων και πολιτικών που αποβλέπουν να κάνουν τις σχέσεις της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης πιο αποδοτικές για τις μεγάλες ιδιαίτερα επιχειρήσεις. Η βελτίωση του επιδιωκόμενου αποτελέσματος, η αύξηση των καπιταλιστικών κερδών εν προκειμένω παραμένει πάντα το ζητούμενο. Το θέμα όμως είναι ότι το ίδιο το καπιταλιστικό κέρδος αποτελεί αφαίρεση από τον κοινωνικό πλούτο που παράγουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι και ιδιοποιούνται οι επιχειρηματίες. Το μέρος του πλούτου - με τη μορφή του κέρδους - που αποσπάται από τους επιχειρηματίες ζημιώνει τους εργάτες, τα λαϊκά στρώματα. Ζημιά η οποία μεταφράζεται σε χαμηλούς μισθούς, σε υποβαθμισμένα συστήματα Κοινωνικής Ασφάλισης, Υγείας και Παιδείας, σε εξάπλωση της φτώχειας και της ανέχειας. Ακόμα χειρότερα, από τη στιγμή που οι πολιτικές του «εκσυγχρονισμού» και των «μεταρρυθμίσεων», μέσω των πολιτικών λιτότητας, της διάλυσης των εργασιακών σχέσεων, των αθρόων ιδιωτικοποιήσεων, αποβλέπουν στη γιγάντωση των καπιταλιστικών κερδών, οι πολιτικές αυτές αποτελούν μια ευθεία απειλή για το λαό. Και σήμερα έχουμε φτάσει στο σημείο εκείνο όπου η συνέχιση των πολιτικών του «εκσυγχρονισμού» και των «μεταρρυθμίσεων» εκπέμπουν σήματα κινδύνου για τα λαϊκά συμφέροντα.

Κινητήριος μοχλός της εξέλιξης των ανθρώπινων κοινωνιών είναι το επίπεδο της ταξικής πάλης και ιδιαίτερα της πολιτικής πάλης για την εξουσία. Οι κομμουνιστές, από τη φύση τους, μπροστάρηδες στην πάλη για την ικανοποίηση όλων των λαϊκών αναγκών, προβάλλουν και αγωνίζονται για τη λαϊκή εξουσία. Στους κομμουνιστές όχι μόνο δεν υπάρχει χώρος για μοιρολατρία, αλλά ίσα - ίσα υπάρχει αισιοδοξία για τη λαϊκή προοπτική. Οι επερχόμενες εκλογές αποτελούν μια μεγάλη πολιτική αναμέτρηση, με ταξικό περιεχόμενο και στόχευση. Οι εργαζόμενοι θα πρέπει να αφαιρέσουν το δηλητηριώδες κεντρί που περιφέρουν εναντίον τους τα κόμματα του εναλλασσόμενου δικομματισμού. Απαιτείται σήμερα να γκρεμιστούν, αν είναι δυνατό, τα ποσοστά του δικομματισμού. Να ενισχυθεί αποφασιστικά το ΚΚΕ. Αυτό θα αποτελέσει το ποιοτικό κριτήριο της ερχόμενης εκλογικής μάχης.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ