Σάββατο 19 Αυγούστου 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΝΔΗΜΟΣ ΑΠΟΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ
Θα συνεχίσουμε εμείς...

Ο Πειραιάς αποχαιρέτησε χτες ένα διαλεχτό παιδί του, τον Παναγιώτη Σαλπέα

Σύσσωμος ο Πειραιάς ήταν εκεί. Αρνούμενος να πιστέψει πως τις τρεις τελευταίες μέρες είναι ακόμα πιο φτωχός. Αρνούμενος να πιστέψει ότι έχασε έναν από τους πιο φανατικούς υποστηρικτές των συμφερόντων της εργατικής τάξης, έναν από τους πιο ακούραστους πολέμιους της αδικίας και της εκμετάλλευσης.

Εκατοντάδες ήταν αυτοί που βρέθηκαν, χτες το μεσημέρι, στην εκκλησία της Αγίας Τριάδας, στον Πειραιά, για να αποχαιρετήσει ο καθένας με το δικό του τρόπο έναν δικό του άνθρωπο. Τον Παναγιώτη Σαλπέα. Τον άνθρωπο που σφράγισε, με την πλούσια δραστηριότητά του και την ανυποχώρητη στάση του στο πλευρό του λαϊκού κινήματος, τα δρώμενα του Πειραιά και όχι μόνο. Και μια φράση που ακούστηκε από πολλούς, από τους εργάτες που συναντούσε στα ναυπηγεία, στα λιμάνια, στα εργοστάσια, τους αθλητές, αλλά και τον απλό κόσμο που βρισκόταν μέσα και έξω από την εκκλησία, υπήρξε η καλύτερη επιβεβαίωση ότι ο δρόμος που διάλεξε να πάρει ο Παναγιώτης Σαλπέας - από τα νεανικά του κιόλας χρόνια και τον ακολούθησε πιστός μέχρι το τέλος της ζωής του - ήταν σωστός: «"Το δίκιο του ίδρωτα" ήταν η αξία του Παναγιώτη»...

Ακόμα και κάποιοι από τους πολιτικούς του αντιπάλους μέσα στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου του Πειραιά - εκεί όπου εκλεγόταν δημοτικός σύμβουλος από το 1991 - αναγκάστηκαν να παραδεχτούν, μιλώντας του για τελευταία φορά, ότι «εσείς οι κομμουνιστές είστε οι άνθρωποι των λίγων λόγων και των πολλών έργων. Είσαι παράδειγμα αξιοπρέπειας, ευπρέπειας και εντιμότητας». Ομως, και άλλη μια ομάδα ανθρώπων, οι δεκάδες ποδοσφαιριστές που ήταν εκεί, δε σταμάτησαν να μιλούν για την «αθλητική συνείδηση του Παναγιώτη».


Εκεί ήταν και η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, και τα μέλη του ΠΓ της ΚΕ του Κόμματος Δημήτρης Γόντικας και Σπύρος Χαλβατζής, αντιπροσωπεία της Κομματικής Οργάνωσης Πειραιά του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Σήφη Κωτσαντή, η Βέρα Νικολαΐδου, δημοτική σύμβουλος Νίκαιας, ο επίτιμος δήμαρχος Καισαριανής Παναγιώτης Μακρής, εκπρόσωποι κομμάτων, συνδικαλιστικών, ναυτεργατικών και αθλητικών σωματείων, φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης καθώς και εκατοντάδες άλλοι σύντροφοι, συνεργάτες και φίλοι του Παναγιώτη Σαλπέα, που έσπευσαν να τον αποχαιρετήσουν.

Αυτοί που πασχίζουν στα λιμάνια τον ήξεραν

Το τελευταίο «αντίο» του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας ανέλαβε να πει ο Σπύρος Χαλβατζής, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ: «Η ΚΕ του ΚΚΕ αποχαιρετά τον Παναγιώτη Σαλπέα. Είναι βαρύ, δύσκολο, σκληρό να αποχαιρετάς έναν φίλο, έναν συνάδελφο στο χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, έναν αγωνιστή. Ο Παναγιώτης Σαλπέας είχε ενστερνιστεί από πολύ νωρίς το "εμείς". Σε όλη του τη ζωή αγωνίστηκε για την κοινωνική δικαιοσύνη, για την ισότητα, την απελευθέρωση του ανθρώπου. Θα μείνει στη μνήμη μας ως ένας τίμιος μαχητής, δραστήριος πολεμιστής που τον χαρακτήριζε η ηθική, η αξιοπρέπεια και η τιμιότητα. Πάλεψε μαζί με τους κομμουνιστές, ενστερνίστηκε τη λογική του Λαϊκού Μετώπου, που, χρόνια τώρα, προβάλλει το ΚΚΕ. Πάλεψε για τη συγκρότηση του αντιμονοπωλιακού αντιιμπεριαλιστικού μετώπου πάλης.

Αυτοί που πασχίζουν στα λιμάνια, στα καμίνια, αυτοί που βγάζουν καθημερινά με τον ιδρώτα τους το ψωμί τους γνώριζαν τον Παναγιώτη Σαλπέα. Περπάτησε δίπλα τους».

Και συνέχισε: «Με το θάνατο του αγωνιστή φτώχυνε ο Πειραιάς, ο χώρος του αθλητισμού και ό,τι άλλο καταπιάστηκε. Ο Παναγιώτης Σαλπέας περπάτησε τους δρόμους του Πειραιά με ανθρωπιά και ήθος». Και απευθυνόμενος στους τρεις γιους του Π. Σαλπέα, ο Σπ. Χαλβατζής είπε πως πρέπει να είναι πολύ περήφανοι για τον πατέρα τους, αφού τους άφησε πλούσια κληρονομιά.

Ο Κ. Τζατζάνης, δημοτικός σύμβουλος από τη δημοτική παράταξη «Πειραιάς-Αναγέννηση», της οποίας ήταν επικεφαλής ο Παν. Σαλπέας, είπε: «Η παράταξή μας, που έχει ριζώσει εδώ και δεκαετίες στη συνείδηση των Πειραιωτών ως ανιδιοτελής και συγχρόνως αποτελεσματικός υπερασπιστής των συμφερόντων τους, έχασε τον επικεφαλής της. Τα προβλήματα του Πειραιά απαλλάσσονται από έναν σημαντικό πολέμιό τους. Η υπεύθυνη αλλά και άγρυπνη κριτική για την πελατειακή και αδιάφανη διαχείριση, για τα σκάνδαλα που αποτελούν συστατικό κομμάτι της προωθούμενης ηθικής και πολιτικής σήψης της κοινωνίας μας, χάνει ένα σύμμαχο. Ο μαζικός ερασιτεχνικός αθλητισμός, η συλλογικότητά του και η ευγενής άμιλλα χάνει τον καταξιωμένο του ηγέτη».

Μιλώντας προς τον Παν. Σαλπέα είπε: «Μπροστά στη σορό σου υποσχόμαστε να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να μειώσουμε και να αναπληρώσουμε το σημαντικό κενό που άφησες. Ο Χάρος σε άντρες σαν και εσένα δεν καταφέρνει να πάρει και πολλά πράγματα, μόνο το κορμί. Θα είσαι ζωντανός ανάμεσά μας κάθε μέρα στους αγώνες μας, μετουσιωμένος σε πείρα και παράδειγμα. Εδωσες τον εαυτό σου σε ένα υποδειγματικό κύτταρο συνεργασίας των πραγματικών λαϊκών αγωνιστών με το κόμμα της εργατικής τάξης, το ΚΚΕ. Εκεί, σε αυτό το κύτταρο ισότιμης συνεργασίας που έδινες, έπαιρνες και συναποφασίζαμε, χωρίς καπελώματα, με μπούσουλα το δίκιο του ιδρώτα, εμείς που σε θεωρούσαμε σύντροφό μας, βλέπουμε ένα φωτεινό παράδειγμα των χιλιάδων ποικιλόμορφων συνεργασιών, που πιστεύουμε πως θα πετύχουμε στο κοντινό μέλλον, φτιάχνοντας το Μέτωπο που θα ανατρέψει την πορεία, τη λαίλαπα της "νέας τάξης πραγμάτων" και των υπηρετών της στον τόπο μας».

Το τελευταίο «αντίο» τους είπαν και τα μέλη της Ενωσης Ποδοσφαιρικών Σωματείων Πειραιά, εκεί όπου επί σειρά ετών εκλεγόταν πρόεδρος. Εκ μέρους της Ενωσης, ο Αρης Τσατσαρίδης αναφέρθηκε στην τεράστια προσφορά του Παναγιώτη Σαλπέα στο χώρο του αθλητισμού, ειδικά στον Πειραιά και τόνισε: «Είχε τα προσόντα, τη θέληση και κατάφερε να πάρει την τύχη του πειραϊκού ποδοσφαίρου στα χέρια του. Επί είκοσι χρόνια υπηρέτησε τη διοίκηση της Ενωσης με διάφορες ιδιότητες. Αγωνίστηκε να μη γίνουν τα οικόπεδα τσιμέντο, αλλά αλάνες, γήπεδα, αθλητικοί χώροι. Είχε θέσεις, απόψεις για τον αθλητισμό και ανήκε σε αυτόν. Ποτέ δεν αναγνωρίσαμε σε αυτόν τη φθορά, ούτε μια στιγμή. Ο Παν. Σαλπέας είναι απώλεια για όλη την ελληνική κοινωνία, όχι μόνο για τον Πειραιά. Γιατί έδωσε πολλά, έδωσε ήθος και αξιοπρέπεια. Είναι από τις προσωπικότητες που πρέπει να αναδείξουμε και να αποτελέσει παράδειγμα προς μίμηση. Εκτός από όλους εμάς θα τον θυμούνται πάντα και τα παιδιά στις αλάνες»...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ