Σάββατο 19 Αυγούστου 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
«Φωνή βοώντος εν τη ερήμω»

Από τα πιο δύσκολα το φετινό καλοκαίρι για τους αγρότες της Θεσσαλίας. Η λειψυδρία στεγνώνει τις αγροτικές καλλιέργειες, προκαλεί οικολογικές καταστροφές και απειλεί με δίψα τους ανθρώπους. Φωνές αγωνίας, οργής και απόγνωσης ακούγονται από τα χωριά και τις επαρχίες της θεσσαλικής γης, αλλά κανείς κυβερνητικός υπεύθυνος δε φαίνεται να τις ακούει. «Φωνή βοώντος εν τη ερήμω».

Τα νερά της λίμνης Πλαστήρα, απ' όπου υδρεύονται χιλιάδες κάτοικοι της Καρδίτσας και πολλών χωριών του νομού και αρδεύονται χιλιάδες στρέμματα, εξαντλούνται μέρα με τη μέρα. Η στάθμη του Πηνειού και των παραποτάμων του είναι στο πιο χαμηλό σημείο. Οι ταμιευτήρες και τα κανάλια στέγνωσαν εξαφανίζοντας κάθε ζωντανό υδρόβιο οργανισμό και προσφέροντας μόνο λασπόνερα για τα χωράφια.

Η αιτία του προβλήματος είναι γνωστή. Το νερό λείπει στη Θεσσαλία, επειδή, λόγω της χρήσης του για ύδρευση και άρδευση, έπεσε ο υπόγειος υδροφόρος ορίζοντας και λιγόστεψαν τα επιφανειακά ύδατα. Φέτος είχαμε και μεγάλη ανομβρία και η κατάσταση επιδεινώθηκε. Οι ποσότητες που υπάρχουν δεν αρκούν όχι μόνο για την άρδευση, αλλά ούτε για την ύδρευση. Οπως είναι γνωστή η αιτία του προβλήματος, έτσι είναι γνωστή και η λύση του. Κι αυτή δεν είναι άλλη παρά ο εμπλουτισμός των υπόγειων και επιφανειακών υδάτων της περιοχής.

Ο εμπλουτισμός μπορεί να γίνει με τη μεταφορά προς το Θεσσαλικό κάμπο ποσοτήτων νερού από τον Αχελώο, την κατασκευή των μεγάλων φραγμάτων στο Σμόκοβο, στο Μουζάκι και στην Πύλη και την ανασύσταση της λίμνης Κάρλας. Και, βεβαίως, με άλλα μικρότερης εμβέλειας εγγειοβελτιωτικά έργα, όπως μικρά φράγματα στους ποταμούς, μικροταμιευτήρες για την «αποθήκευση» νερού, ο καθαρισμός και η διάνοιξη των αρδευτικών καναλιών, ώστε να μη χάνονται καθ' οδόν ποσότητες νερού που στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι όχι μόνο χρήσιμες, αλλά πολύτιμες.

Δυστυχώς η κυβέρνηση, αν και γνωρίζει την αιτία και τη λύση του προβλήματος, όχι μόνο δε λαμβάνει μέτρα για την κατασκευή των απαραίτητων έργων, αλλά αδιαφορεί πλήρως και προκλητικά και, μάλιστα, επιχειρεί να φορτώσει τις ευθύνες για το πρόβλημα στους αγρότες της Θεσσαλίας, καλώντας τους να κάνουν οικονομία στο νερό(!) - δηλαδή να μοιράσουν την ανέχεια - κι απειλώντας τους πως αν δε συμμορφωθούν «προς τας υποδείξεις» θα τους τιμωρήσει με βαριά πρόστιμα. Επιπλέον, ακολουθώντας τη γνωστή τακτική του «διαίρει και βασίλευε», σπέρνει τα ζιζάνια των τοπικών αντιπαραθέσεων, στρέφοντας τους αγρότες της μιας περιοχής εναντίον των συναδέλφων τους της άλλης. Και φυσικά δε δεσμεύεται ότι θα δοθούν αποζημιώσεις στους παραγωγούς που τα χωράφια τους επλήγησαν σχεδόν ολοκληρωτικά από την ξηρασία και κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς εισόδημα.

Ητακτική της κυβέρνησης, που θέλει να εκμεταλλευτεί και τη λειψυδρία για να προχωρήσει όσο το δυνατόν πιο γρήγορα την πολιτική της ΕΕ για το ξεκλήρισμα της μικρομεσαίας αγροτιάς, έχει γίνει αντιληπτή από τους αγρότες της Θεσσαλίας. Και ήδη στα χωριά και τις επαρχίες του θεσσαλικού κάμπου αρχίζουν οι προετοιμασίες των νέων κινητοποιήσεων για την ανατροπή της αντιαγροτικής πολιτικής που εφαρμόζεται. Οσο θερμό, λόγω της ζέστης και της λειψυδρίας, είναι το καλοκαίρι, τόσο «θερμό» αγωνιστικά προβλέπεται να είναι το ερχόμενο Φθινόπωρο στη Θεσσαλία, αλλά και σε άλλες αγροτικές περιοχές της χώρας. «Οψόμεθα ες Φιλίππους», λοιπόν...


Παύλος ΡΙΖΑΡΓΙΩΤΗΣ


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ