Σάββατο 19 Αυγούστου 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Να τους χαλάσουμε τα σχέδια

ΟΣεπτέμβρης θα βρει τα σχολεία και τη φετινή σχολική χρονιά με σοβαρές ελλείψεις σε εκπαιδευτικό προσωπικό. Αλλωστε αυτό μαρτυρούν και οι προχτεσινές ανακοινώσεις του υπουργείου Παιδείας για το διορισμό εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στα σχολεία. Οι λιγοστοί διορισμοί που έγιναν και φέτος - και φτάνουν μόλις τους 4.864 τόσο για την πρωτοβάθμια όσο και για τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση - «καθρεφτίζουν» με τον πιο τραγικό τρόπο τις γενικότερες επιλογές της κυβερνητικής αντιλαϊκής πολιτικής. Συρρίκνωση της δημόσιας παιδείας, υποβάθμιση και υπονόμευση του δωρεάν χαρακτήρα της, με στόχο να διαμορφώσει τις προϋποθέσεις για την επιβολή του μοντέλου του «απασχολήσιμου», χωρίς δικαιώματα, προσαρμόζοντας την εκπαίδευση στις απαιτήσεις του μεγάλου κεφαλαίου.

Λιγοστοί διορισμοί που υπολείπονται των πραγματικών αναγκών της εκπαίδευσης και βρίσκονται πολύ μακριά από το αίτημα εκπαιδευτικών, μαθητών, γονιών για μαζικούς διορισμούς από την επετηρίδα για κάλυψη όλων των κενών στα σχολεία. Και αυτό το ομολόγησε «άθελά» του και ο υπουργός Παιδείας πριν ένα μήνα περίπου, όταν ανακοίνωνε τον αριθμό των εκπαιδευτικών που θα διοριστούν. Τότε ανακοίνωσε και την πρόσληψη 15.137 αναπληρωτών που θα πλαισιώσουν τα σχολεία στην πρωτοβάθμια και τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Αριθμός πάνω από το τριπλάσιο του αριθμού των νεοδιορισμένων εκπαιδευτικών. Επιμένει δηλαδή στο θεσμό των αναπληρωτών, και για ακόμη μια φορά τα τεράστια κενά στα σχολεία, λόγω απουσίας εκπαιδευτικών, θα προσπαθήσει να τα καλύψει με τους αναπληρωτές.

Και οι φετινοί «κουτσουρεμένοι» διορισμοί, που προδικάζουν από τώρα ότι η νέα σχολική χρονιά θα είναι ελλειμματική και θα αργήσει να ξεκινήσει, αποτελούν έναν μόνο κρίκο από την αλυσίδα του εκπαιδευτικού οικοδομήματος που έχει «οραματιστεί» η κυβέρνηση για τα παιδιά της εργατικής τάξης και των φτωχών λαϊκών στρωμάτων. Η μείωση των διορισμών από χρόνο σε χρόνο αντιστοιχεί στην πολιτική που ακολουθεί το υπουργείο Παιδείας για να εξοβελίσει τους μαθητές από το σχολείο.

Αλλωστε, η τρίχρονη εφαρμογή της αντιεκπαιδευτικής μεταρρύθμισης έφερε ήδη στο προσκήνιο τα τραγικά αποτελέσματα για τα παιδιά της χώρας μας: Ολο και λιγότεροι πρέπει να μορφώνονται. Ολο και λιγότεροι πρέπει να τελειώνουν το σχολείο. Η ταξική διαλογή, το πέταμα στον Καιάδα, προχωρά ακάθεκτα και βάσει σχεδίου. Γίνεται ακόμα πιο σκληρή, πιο αδυσώπητη ξεκινώντας από τις μικρότερες ηλικίες ακόμα, σύμφωνα πάντα με τις επιταγές και τις κατευθύνσεις των πολιτικών που εξυπηρετούν σήμερα το μεγάλο κεφάλαιο. Και η «αποψίλωση» αυτή του λυκείου έχει στόχο το «ρίξιμο» των «παρείσακτων» μαθητών στην υποβαθμισμένη τεχνικοεπαγγελματική εκπαίδευση. Στα «δεύτερης διαλογής» ΤΕΕ, που δεν παρέχουν ουσιαστική μόρφωση, για παραγωγή μισοειδικευμένων, απασχολήσιμων, φτηνής αναλώσιμης ύλης, που θα σκύβουν το κεφάλι και θα υπακούουν στις εντολές των μεγαλοαφεντικών.

Ηανάγκη συνέχισης του αγώνα για ανατροπή της αντιεκπαιδευτικής πολιτικής γίνεται όλο και πιο επιτακτική. Εκπαιδευτικοί, γονείς, μαθητές, φοιτητές, εργαζόμενοι, όλοι στον αγώνα για κατάργηση των νόμων 2525/97 και 2640/98, για ενίσχυση της δημόσιας και δωρεάν εκπαίδευσης. Ολοι μαζί για να χαλάσουν τα σχέδια της πλουτοκρατίας του τόπου. Αλλωστε, όπως όλα προμηνύουν, ο Σεπτέμβρης που έρχεται θα είναι μάλλον «θερμός».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ