Παρασκευή 2 Φλεβάρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΡΧΗ ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ
Υπάλληλος είχε έμμισθη σχέση με την ΕΡΙΚΣΟΝ

Εμμισθη σχέση με την εμπλεκόμενη στο σκάνδαλο των υποκλοπών, πολυεθνική εταιρεία «Ericsson», είχε μέλος της τεχνικής ομάδας της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ).

Αυτό αναγκάστηκαν να επιβεβαιώσουν χτες τόσο η ΑΔΑΕ όσο και οι εκπρόσωποι της πολυεθνικής εταιρείας στην Ελλάδα, μετά από δημοσίευμα της εφημερίδας «Το Ποντίκι».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΑΔΑΕ, ο Ιάκωβος Βενιέρης, καθηγητής ΕΜΠ και μέλος της Αρχής, συμμετείχε στην εκτέλεση κοινοτικών προγραμμάτων για την παροχή ερευνητικού έργου στην εταιρεία «Ericsson», με συμβάσεις έργου που χρονολογούνται από 1/1/2001 και 1/9/2002 και ότι τα έργα ολοκληρώθηκαν στις 28/2/2005. Η δε αμοιβή του πληρώθηκε με δελτίο παροχής υπηρεσιών που του έχει χορηγήσει το ΕΜΠ.

Στο ίδιο πνεύμα, η «Ericsson Ελλάς ΑΕ» αναφέρει ότι η συνεργασία με τον Ι. Βενιέρη άρχισε το Φλεβάρη 2001, εντάσσεται στην εκπόνηση και εκτέλεση ερευνητικών και αναπτυξιακών προγραμμάτων που προκηρύσσονται και χρηματοδοτούνται από την ΕΕ. Αναφέρει ακόμη ότι η συνεργασία έληξε πριν αρχίσει η διερεύνηση των υποκλοπών από την ΑΔΑΕ.

Ο I. Βενιέρης ανέλαβε καθήκοντα στην ΑΔΑΕ τον Ιούλη 2003. Ο ιδρυτικός νόμος της Αρχής απαγορεύει στα μέλη της να απασχολούνται με οποιαδήποτε μορφή σε εταιρείες ταχυδρομικών και τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών. Στην ανακοίνωσή της η ΑΔΑΕ αναφέρει ότι «η "Ericsson" δεν αποτελεί πάροχο τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών, η δε παρεχόμενη υπηρεσία από το μέλος της Αρχής αφορούσε καθαρώς ερευνητικό έργο..., άρα θέμα ασυμβίβαστου για το εν λόγω μέλος δεν υφίσταται».

Ανεξάρτητα, πάντως, από το εάν υπάρχει ή όχι θέμα ασυμβίβαστου, από το εάν η έμμισθη σχέση του καθηγητή - μέλους της ΑΔΑΕ τερματίστηκε πριν ή μετά την έναρξη διερεύνησης του σκανδάλου των τηλεφωνικών υποκλοπών, εκείνο που προκύπτει αβίαστα και από αυτή την υπόθεση, είναι ότι οι πολυεθνικές εταιρείες στην καπιταλιστική κοινωνία και μπορούν να «παράγουν» διαρκώς κάθε λογής σκάνδαλα, αλλά, προπάντων, έχουν και τον τρόπο να τα συγκαλύπτουν.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ