Παρασκευή 2 Φλεβάρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΚΕ
Νομιμοποίηση των μεταναστών με πλήρη δικαιώματα

Απορρίφθηκε στη Βουλή σχετική πρόταση νόμου του ΠΑΣΟΚ, που, πάντως, δεν αντιμετώπιζε ουσιαστικά το πρόβλημα

Να νομιμοποιηθούν όλοι οι μετανάστες που ζουν στη χώρα μας και εργάζονται με όλες τις νόμιμες διαδικασίες. Πρέπει να έχουν πλήρη κοινωνικά, ασφαλιστικά, εργασιακά δικαιώματα και, φυσικά, πολιτικά δικαιώματα

Eurokinissi

Να νομιμοποιηθούν όλοι οι μετανάστες που ζουν στη χώρα μας και εργάζονται με όλες τις νόμιμες διαδικασίες. Πρέπει να έχουν πλήρη κοινωνικά, ασφαλιστικά, εργασιακά δικαιώματα και, φυσικά, πολιτικά δικαιώματα
Απορρίφθηκε χτες από την κυβέρνηση η πρόταση νόμου του ΠΑΣΟΚ για τα δικαιώματα των ομογενών και των μεταναστών, παρά το ότι ο υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος παραδέχτηκε ότι αυτή κινείται στο πνεύμα των πολιτικών που ασκεί η Νέα Δημοκρατία. Η πρόταση καταψηφίστηκε από το ΚΚΕ, με την εισηγήτριά του Βέρα Νικολαΐδου να ζητά νομιμοποίηση των μεταναστών με πλήρη δικαιώματα και για τους ομογενείς να ακολουθηθεί η διαδικασία της πολιτογράφησης.

Αναφερόμενη στις πολιτικές που ακολούθησαν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ για το θέμα των μεταναστών, η Βέρα Νικολαΐδου τόνισε ότι «μέχρι σήμερα η πολιτική σας δεν είχε ως στόχο να λύσει αυτό το πρόβλημα, δηλαδή τη νομιμοποίηση. Εγιναν τροποποιήσεις νόμων και προσαρμογές της ελληνικής νομοθεσίας στις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης για τους μετανάστες, αλλά η θέση των μεταναστών επιδεινώνεται».

Στη συνέχεια, αιτιολογώντας τη θέση του ΚΚΕ να καταψηφίσει την πρόταση του ΠΑΣΟΚ, αναφέρθηκε σε τρία συγκεκριμένα σημεία: Αρχικά σχολίασε ότι με το νομοσχέδιο «προτείνετε την επέκταση του ν. 2790 για όλους τους Ελληνες ομογενείς. Είναι γνωστό ότι αυτός ο νόμος αφορούσε τους ομογενείς που είχαν επαναπατριστεί από την πρώην Σοβιετική Ενωση. Στην πράξη η διαδικασία που ακολουθήθηκε πιστεύουμε ότι δεν είχε εγγυήσεις στην εφαρμογή. Περισσότερες εγγυήσεις πιστεύουμε ότι εξασφαλίζει η διαδικασία της πολιτογράφησης».

Επίσης αναφέρθηκε σε περιορισμούς στο δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι, σημειώνοντας πως «εμείς όταν μιλάμε για δικαιώματα των μεταναστών ζητάμε να νομιμοποιηθούν όλοι όσοι ζουν στη χώρα μας και εργάζονται με όλες τις νόμιμες διαδικασίες. Πρέπει να έχουν πλήρη κοινωνικά, ασφαλιστικά, εργασιακά δικαιώματα και φυσικά πολιτικά δικαιώματα και μέσα σ' αυτά τα πολιτικά δικαιώματα είναι και το δικαίωμα του εκλέγειν και του εκλέγεσθαι παντού. Γιατί, λοιπόν, το περιορίζετε μόνο στις κοινοτικές και δημοτικές εκλογές;».

Τέλος, για το άρθρο που αφορά τα παιδιά των μεταναστών, είπε πως «το ότι θέτετε όριο πενταετίας είναι ένα πρόβλημα. Δε συμφωνούμε φυσικά γιατί αν κάποιος μέσα σε δυο χρόνια έχει αποφασίσει να μείνει και να εργάζεται στη χώρα μας δεν μπορεί να περιορίζεται το δικαίωμα ψήφου σε αυτόν, αλλά και στα παιδιά του». Από την πλευρά της κυβέρνησης, ο υπουργός Εσωτερικών, Προκόπης Παυλόπουλος, απέρριψε την πρόταση, λέγοντας ότι «οι διατάξεις του Κώδικα που όλοι μαζί θεσπίσαμε περί πολιτογράφησης, είναι εκείνες που εφαρμόζονται και θα εφαρμοστούν», σημειώνοντας όμως ότι με το ΠΑΣΟΚ «σκεπτόμαστε με τον ίδιο τρόπο και βαίνουμε πολιτικά προς την ίδια κατεύθυνση». Παράλληλα, οι εισηγητές του ΠΑΣΟΚ παραδέχτηκαν έμμεσα στις τοποθετήσεις τους ότι δεν έχουν γίνει τα κατάλληλα βήματα για τη νομιμοποίηση των μεταναστών.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Νόμος η αφαίρεση του εκλογικού δικαιώματος στους μετανάστες(2014-02-27 00:00:00.0)
Ευρωεκλογές ταυτόχρονα με τη δεύτερη Κυριακή των τοπικών(2014-02-08 00:00:00.0)
Αντιδραστική η απόφαση για την ιθαγένεια(2012-11-17 00:00:00.0)
Οι θέσεις του ΚΚΕ για την κτήση ιθαγένειας από μετανάστες και τη συμμετοχή στις δημοτικές εκλογές(2010-01-24 00:00:00.0)
Δεν αγγίζει καν το πρόβλημα(2009-12-23 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ