Παρασκευή 2 Φλεβάρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Αμερικανική παρέμβαση για τα κοιτάσματα πετρελαίου

Η κυπριακή κυβέρνηση ακύρωσε μνημόνιο συνεργασίας της προηγούμενης κυβέρνησης με την οικογένεια Μπους

Ευθεία παρέμβαση στην υπόθεση εκμετάλλευσης των κοιτασμάτων πετρελαίου στον υποθαλάσσιο χώρο της Κύπρου έκανε χτες το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Σον Μακόρμακ, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, κάλεσε «και τα δύο μέρη να εφαρμόσουν τις προτάσεις του βοηθού Γενικού Γραμματέα Ι. Γκαμπάρι και να προχωρήσουν προς την επίτευξη λύσης». Επιπλέον τόνισε πως «οι αντιδράσεις γύρω από την προοπτική εκμετάλλευσης κοιτασμάτων πετρελαίου στον υποθαλάσσιο χώρο μεταξύ Κύπρου, Λιβάνου και Αιγύπτου υπογραμμίζουν την αναγκαιότητα επίλυσης του κυπριακού προβλήματος».

Ο Αμερικανός αξιωματούχος έσπευσε να σημειώσει ότι οι ΗΠΑ «αναγνωρίζουν την Κυπριακή Δημοκρατία ως κυρίαρχο κράτος», για να προσθέσει, όμως, ότι η αμερικανική κυβέρνηση πιστεύει πως είναι σημαντικό η όποια δραστηριότητα αναπτυχθεί στα ανοιχτά της Κύπρου να γίνει με τρόπο που θα ενισχύει τις προοπτικές επανένωσης της νήσου.

Να σημειώσουμε πως την ερχόμενη βδομάδα επίκειται συνάντηση στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ της Κοντολίζα Ράις με τον Αμπντουλάχ Γκιουλ.

Είχαν «κατοχυρωθεί» στην οικογένεια Μπους;

Στο μεταξύ, διαμάχη ξέσπασε μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης για την εκμετάλλευση του φυσικού αερίου.

Ετσι, στην ύπαρξη μνημονίου συναντίληψης για την εκμετάλλευση φυσικού αερίου στη θαλάσσια περιοχή της Κύπρου μεταξύ της οικογένειας Μπους και του πρώην υπουργού Εμπορίου, στην κυβέρνηση Κληρίδη, Νίκου Ρολάνδη, αναφέρθηκε ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Λιλλήκας.

Ο Γ. Λιλλήκας δήλωσε ότι, όταν ανέλαβε υπουργός Εμπορίου στην κυβέρνηση Παπαδόπουλου, ακύρωσε το μνημόνιο προκειμένου να προστατεύσει τα δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας, αφού προνοούσε την εκχώρηση μονοπωλίου στην οικογένεια Μπους. Σύμφωνα με τον Γ. Λιλλήκα το μνημόνιο υπογράφτηκε εκ μέρους της Κύπρου από τον πρώην υπουργό Εμπορίου Νίκο Ρολάνδη.

Απαντώντας, με γραπτή του δήλωση, ο Ν. Ρολάνδης αναφέρει ότι με την έγκριση του Υπουργικού Συμβουλίου (επί κυβέρνησης Κληρίδη) προχώρησε στην υπογραφή μνημονίου συνεργασίας με αμερικανική εταιρεία για εκμετάλλευση του φυσικού αερίου. Σύμφωνα με τον Ν. Ρολάνδη, το μνημόνιο και όλες οι ανανεώσεις του «πέρασαν από το Υπουργικό Συμβούλιο, με τη νομική έγκριση και από τον Γενικό Εισαγγελέα», και προστίθεται ότι «το μνημόνιο δε δημιούργησε καμιά νομική δέσμευση και ως εκ τούτου δεν υπήρχε τίποτε για να ακυρώσει ο κύριος Λιλλήκας». Ο Ν. Ρολάνδης υποστηρίζει ότι μέσω του μνημονίου η τότε κυβέρνηση δεν εκχώρησε κυριαρχικά ή άλλα δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Κινήσεις τουρκικών πολεμικών πλοίων στα ανοιχτά της Κύπρου;

Η κυπριακή κυβέρνηση είναι ενήμερη αναφορικά με κινήσεις τουρκικών πολεμικών πλοίων στις ακτές της Κύπρου, παρακολουθεί την κατάσταση και θα αντιδράσει αναλόγως, δήλωσε ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής του κυπριακού υπουργείου Εξωτερικών, πρέσβης Αλέξανδρος Ζήνων.

Μιλώντας στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΚΥΠΕ) για πληροφορία του τουρκικού τηλεοπτικού σταθμού NTV ο Α. Ζήνων χαρακτήρισε την ενέργεια της Τουρκίας προκλητική.

Είπε ακόμη ότι η κυπριακή κυβέρνηση παρακολουθεί την κατάσταση σε συνεννόηση με την Εθνική Φρουρά και τις άλλες δυνάμεις ασφαλείας και πληροφοριών της Κυπριακής Δημοκρατίας και «θα πράξει ανάλογα, αν υπάρξει θέμα παραβίασης των χωρικών της υδάτων και της κυριαρχίας της». Σε αυτό το στάδιο, πρόσθεσε ο Α. Ζήνων, «θα πρέπει να επιβεβαιωθούν οι ενέργειες αυτές και στη συνέχεια να προγραμματίσουμε την αντίδρασή μας».

Πάντως, ο αρχηγός του τουρκικού επιτελείου διέψευσε ότι μονάδες του τουρκικού στόλου κινήθηκαν προς την Ανατολική Μεσόγειο. Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με δημοσιεύματα εφημερίδας για το αν κινούνται μονάδες του τουρκικού στόλου στην Ανατολική Μεσόγειο, ο στρατηγός Γιασάρ Μπουγιούκανιτ είπε σε δημοσιογράφους: «Τα πλοία μας είναι ήδη στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να στείλουμε νέα πλοία».

Αργά χτες το απόγευμα η κυπριακή κυβέρνηση, με γραπτή δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου, Χριστόδουλου Πασιαρδή, σημείωσε: «Η είδηση που μετέδωσαν τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης περί αποστολής τουρκικών πολεμικών πλοίων στη θαλάσσια περιοχή βορείως της Κύπρου ελέγχεται ως ανακριβής».

Αυτό που συνέβη, διευκρινίζεται στη δήλωση, είναι ότι μία τουρκική κορβέτα, προερχόμενη από τη θαλάσσια περιοχή της Ρόδου, κινήθηκε προχτές κατά μήκος των νοτίων ακτών της Κύπρου, εκτός των χωρικών υδάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας, και ήδη κατέπλευσε στη βάση της Μερσίνας.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ