Παρασκευή 2 Φλεβάρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ - ΣΚΑΝΔΑΛΟ SWIFT
«Παιχνίδι» με αμερικανικούς όρους

Ευρωπαϊκή Επιτροπή και γερμανική προεδρία υπέρ της συνέχισης παράδοσης προσωπικών δεδομένων στις υπηρεσίες των ΗΠΑ, αλλά και νομιμοποίησης του σκανδάλου SWIFT

Σε «θέατρο του παραλόγου» εξελίχθηκε η συζήτηση στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες, την Τετάρτη, σχετικά με τη συμφωνία διαβίβασης των προσωπικών δεδομένων των επιβατών που ταξιδεύουν προς τις ΗΠΑ στις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες, αλλά και για την υπόθεση παράνομης παροχής των στοιχείων οικονομικών συναλλαγών των πελατών της εταιρείας διατραπεζικής μεσολάβησης SWIFT στις μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η γερμανική προεδρία της ΕΕ τάχθηκαν υπέρ της ικανοποίησης των αμερικανικών απαιτήσεων, αλλά «με σεβασμό στα δικαιώματα των πολιτών».

Τόσο ο αρμόδιος Επίτροπος, Φράνκο Φρατίνι, όσο και ο προεδρεύων του Συμβουλίου, Γερμανός υπουργός Γκούντερ Γκλόσερ, τάχθηκαν υπέρ μιας συμφωνίας διαβίβασης δεδομένων των επιβατών, που θα είναι ίδια με την προηγούμενη, ώστε να ικανοποιεί τις ΗΠΑ και θα εδράζεται στη σωστή νομική βάση, προκειμένου να μην αντιβαίνει το κοινοτικό δίκαιο.

Αναφερόμενος δε στο σκάνδαλο της SWIFT, ο Φρ. Φρατίνι παραδέχτηκε ότι και οι κεντρικές τράπεζες των κρατών - μελών γνώριζαν τη διαβίβαση των στοιχείων από την εταιρεία στις ΗΠΑ.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι η συμφωνία, για τους επιβάτες με προορισμό τις ΗΠΑ, που ακυρώθηκε από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, όχι λόγω του περιεχομένου της, το οποίο συνιστά κατάφωρη παραβίαση των δικαιωμάτων των λαών, αλλά γιατί ετίθετο επί λανθασμένης νομικής βάσης, επέτρεπε, όπως θα επιτρέπει και η νέα συμφωνία, στις μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ την πρόσβαση σε δεδομένα των επιβατών, από τον αριθμό της πιστωτικής κάρτας, τη διεύθυνσή τους, το τηλέφωνό τους, τις διευκολύνσεις που ζήτησαν στο ταξίδι τους, έως και τη θέση τους στο αεροπλάνο.

«Φακελώνουν» τους λαούς

Ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, Θανάσης Παφίλης, σε σχετική με τη συζήτηση δήλωσή του, σημείωσε: «Επιτροπή και Συμβούλιο επιβεβαίωσαν, με τις δηλώσεις τους, ότι θα συνεχίσουν να ικανοποιούν τις απαιτήσεις των ΗΠΑ, "φακελώνοντας" το σύνολο των Ευρωπαίων πολιτών και παραδίδοντας τα προσωπικά δεδομένα τους στις μυστικές υπηρεσίες ασφαλείας των ΗΠΑ. Οι εκπρόσωποι της Γερμανικής Προεδρίας και της Επιτροπής όχι μόνο παραδέχτηκαν ότι και η νέα συμφωνία με τις ΗΠΑ, για τη διαβίβαση των προσωπικών δεδομένων των επιβατών που ταξιδεύουν αεροπορικά εκεί, δε θα διαφέρει από την υπάρχουσα, αλλά και ομολόγησαν κυνικά ότι προτίθενται να νομιμοποιήσουν το σκάνδαλο SWIFT, θέτοντας δήθεν "αρχές" στην παράδοση των στοιχείων των οικονομικών συναλλαγών των Ευρωπαίων πολιτών στις ΗΠΑ, ώστε να γίνεται πλέον "νόμιμα".

Οπως δήλωσαν απερίφραστα δε θα κάνουν το μεγάλο σφάλμα να διαταράξουν τις σχέσεις της ΕΕ με τις ΗΠΑ. Οσο για την προστασία των θεμελιωδών δικαιωμάτων, των προσωπικών δεδομένων και της ιδιωτικής ζωής, θα προσπαθήσουν να πείσουν τους Αμερικανούς "φίλους μας" να τα σεβαστούν, προφανώς όπως τα σέβονται στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν.

Αποδεικνύεται με τον πιο σαφή τρόπο ότι οι πολιτικές της ΕΕ και των ΗΠΑ είναι ταυτόσημες, έχουν τον ίδιο αντιδραστικό και αντιδημοκρατικό χαρακτήρα και είναι το ίδιο επικίνδυνες για τα δημοκρατικά δικαιώματα και τις λαϊκές ελευθερίες, χρησιμοποιώντας τη "μάχη κατά της τρομοκρατίας" σαν το αναγκαίο πρόσχημα για τον περιορισμό των θεμελιωδών δικαιωμάτων».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ