Σάββατο 6 Μάρτη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Εκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου στην Τουρκία
  • Τέσσερις νεκροί και βαριά τραυματίας τοπικός κυβερνήτης
  • Ο Οτσαλάν επανεκλέχτηκε πρόεδρος του PKK

Ισχυρή έκρηξη σημειώθηκε χτες στην πόλη Τσάνκιρι της κεντρικής Τουρκίας, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί βαριά ο τοπικός κυβερνήτης Αϊχάν Τσεβίκ και να χάσουν τη ζωή τους ο οδηγός και ο σωματοφύλακας του Τούρκου αξιωματούχου και δύο ακόμα άτομα. Οπως ανακοίνωσε επίσημη πηγή, ο Τσεβίκ διακομίστηκε σε νοσοκομείο της Αγκυρας. Το σχετικό τηλεγράφημα αναφέρει ότι ο Τσεβίκ κατευθυνόταν με το αυτοκίνητό του στο γραφείο του, όταν εξερράγη η βόμβα που ήταν τοποθετημένη σε άλλο όχημα.

Μία μαοϊκή οργάνωση ανέλαβε την ευθύνη για την έκρηξη. "Η παράνομη ακροαριστερή οργάνωση ΤΙΚΚΟ ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση", δήλωσε ο αρχηγός της τουρκικής αστυνομίας Νετσατί Μπιλιτσάν, βγαίνοντας από το νοσοκομείο της Αγκυρας όπου νοσηλεύεται ο Τσεβίκ. Η ΤΙΚΚΟ (Στρατός για την Απελευθέρωση των Αγροτών και των Εργατών της Τουρκίας) είναι μία μαοϊκή οργάνωση που δρα κυρίως στην περιοχή Τούντζελι, της ανατολικής Τουρκίας από τις αρχές της δεκαετίας του '70.

Προειδοποίηση στον Ετζεβίτ

Το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK) απείλησε να "τιμωρήσει" όσους παρευρεθούν σε μια δημόσια συγκέντρωση του Τούρκου πρωθυπουργού Μπουλέντ Ετζεβίτ, η οποία προβλέπεται να γίνει την Κυριακή στο Ντιγιάρμπακιρ, στη νοτιοανατολική Τουρκία, μετέδωσε χτες το φιλοκουρδικό πρακτορείο DEM.

Το PKK διένειμε προκηρύξεις στο Ντιγιάρμπακιρ "για να υπενθυμίσει ότι ο Ετζεβίτ έχει παίξει σημαντικό ρόλο στη σύλληψη του ηγέτη του PKK Αμπντουλάχ Οτσαλάν και ότι είναι ο υπ' αριθμόν ένα εχθρός των Κούρδων", τονίζει το DEM.

Σε αυτές τις προκηρύξεις, το ΡΚΚ καλεί τον πληθυσμό να παραμείνει στα σπίτια του στη διάρκεια της επίσκεψης του Ετζεβίτ στο Ντιγιάρμπακιρ και προειδοποιεί τους επιχειρηματίες που θα μετάσχουν στη συγκέντρωση ότι θα τιμωρηθούν, σύμφωνα με το DEM.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός προγραμματίζει να μεταβεί την Κυριακή στο Ντιγιάρμπακιρ, οι κάτοικοι του οποίου είναι στην πλειοψηφία τους Κούρδοι, για να παρουσιάσει πρόγραμμα οικονομικής βοήθειας προς την περιοχή αυτή, η οποία είναι φτωχή.

Επανεκλέχτηκε ο Οτσαλάν

Το PKK επανεξέλεξε στην ηγεσία του τον Αμπντουλάχ Οτσαλάν και έκανε έκκληση για "εντατικοποίηση του πολέμου" εναντίον της Αγκυρας. "Ο Αμπντουλάχ Οτσαλάν επανεκλέχτηκε πρόεδρος από το 6ο Συνέδριο του PKK", δήλωσε προχτές ο Καραντάς Εντέρ, μέλος του Απελευθερωτικού Μετώπου του Κουρδιστάν (ERNK), πολιτική πτέρυγα του PKK, εκπρόσωπος του κόμματος στη Βιέννη, σε τηλεφωνική του επικοινωνία με το γαλλικό πρακτορείο. Το συνέδριο συνήλθε σε έδαφος που ελέγχεται από το PKK στο "βόρειο Κουρδιστάν" - Τουρκία - παρουσία 350 αντιπροσώπων. Το συνέδριο έκανε επίσης έκκληση για "εντατικοποίηση του πολέμου" εναντίον της Τουρκίας. Η Κεντρική Επιτροπή του PKK κάλεσε τα μέλη της στη νοτιοανατολική Τουρκία "να χρησιμοποιήσουν όλα τα μέσα αυτοάμυνας" εναντίον της Τουρκίας. "Η επίθεση αυτοκτονίας στο Μπάτμαν πρέπει να ενταχθεί σ' αυτό το πλαίσιο", πρόσθεσε ο Εντέρ, αναφερόμενος στην επίθεση αυτοκτονίας που πραγματοποίησε προχτές μια γυναίκα στο Μπάτμαν. "Τις προσεχείς μέρες, βδομάδες και μήνες θα αποκαλυφθεί ότι η διαβεβαίωση της Τουρκίας ότι ελέγχει το βόρειο Κουρδιστάν είναι καθαρή προπαγάνδα", πρόσθεσε ο Κούρδος εκπρόσωπος.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Καταλύτης εξελίξεων οι «επαφές» με τους Κούρδους(2014-07-01 00:00:00.0)
Μήνυμα Οτσαλάν για εκεχειρία(2013-03-22 00:00:00.0)
Πληροφορίες για τον Απο ζητά το ΡΚΚ(1999-08-18 00:00:00.0)
Το ΡΚΚ προειδοποιεί για "ολοκληρωτικό πόλεμο"(1999-06-12 00:00:00.0)
Διαψεύδονται οι φήμες για τη ζωή του(1999-03-12 00:00:00.0)
Διαψεύδει η Μόσχα παρουσία Οτσαλάν(1998-10-23 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ