Σάββατο 6 Μάρτη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Παρέμβαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου

Προειδοποίηση απευθύνει προς την Αγκυρα το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων να διασφαλίσει τα θεμελιώδη δικαιώματα του φυλακισμένου Κούρδου ηγέτη Αμπντουλάχ Οτσαλάν.

Οπως έγινε χτες γνωστό από πηγές προσκείμενες στο Συμβούλιο της Ευρώπης, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, απαντώντας σε επιστολή της Αγκυρας - την οποία η Τουρκία απέστειλε τελικά με καθυστέρηση και ύστερα από αλλεπάλληλες εκκλήσεις στις 26 του Φλεβάρη - επισημαίνει ότι ήδη δύο φορές έχει κρίνει τα στρατοδικεία ασυμβίβαστα με την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, υπογραμμίζοντας ότι ο Οτσαλάν κινδυνεύει να καταδικαστεί σε θάνατο από ένα τέτοιο δικαστήριο.

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο ζητά από την Αγκυρα να σεβαστεί το άρθρο 6 της Συνθήκης που προβλέπει ότι όλοι έχουν δικαίωμα να δικαστούν από δικαστήριο δίκαιο, αντικειμενικό και αμερόληπτο. Η Τουρκία καλείται επίσης να σεβαστεί τα δικαιώματα του κατηγορουμένου να έχει τους συνηγόρους της επιλογής του, τους οποίους θα μπορεί να συμβουλευτεί "ιδιωτικά" προκειμένου να προσφύγει απρόσκοπτα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Το Δικαστήριο ζητά τέλος από την Τουρκία να το ενημερώνει για κάθε μέτρο ή απόφαση που λαμβάνει σχετικά με τον Οτσαλάν. Στην επιστολή της 26ης του Φλεβάρη η Τουρκία, σύμφωνα με πληροφορίες, διαψεύδει τους δικηγόρους του Οτσαλάν, που ανέφεραν ότι δεν κατόρθωσαν να έρθουν σε επαφή με τον πελάτη τους. Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, που εδρεύει στο Στρασβούργο, ζήτησε διευκρινίσεις από την Αγκυρα, όπως είναι γνωστό, μετά από προσφυγή δικηγόρων του Οτσαλάν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ