Σάββατο 6 Μάρτη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ
Δύναμη συναίνεσης η Νέα Δημοκρατία

Με δύο εμφανείς στόχους, την προσωπική φθορά του πρωθυπουργού, αλλά και την πιστοποίηση της Νέας Δημοκρατίας ως μιας δύναμης συναίνεσης, κατήλθε χτες στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κωνσταντίνος Καραμανλής.

Χαρακτηριστικές ως προς το πρώτο σκέλος ήταν οι αναφορές που έκανε σχετικά με τους χειρισμούς του υπουργείου Εξωτερικών και της ΕΥΠ, στο θέμα της μεταφοράς του Κούρδου ηγέτη στην Κένυα. Οπως είπε, "δεν είναι δυνατόν να λέγεται από τα πιο επίσημα χείλη ότι ο πρωθυπουργός της χώρας τηρούσε αποστάσεις από τους χειρισμούς στην υπόθεση Οτσαλάν και πως δεν είχε καμία ανάμειξη. Δηλαδή η κυβέρνηση χειρίστηκε την υπόθεση αυτή, την τόσο περίπλοκη, πολυσύνθετη, δύσκολη, κρίσιμη χωρίς καμία ανάμειξη του επικεφαλής της κυβέρνησης αυτής; Αυτά είναι απίστευτα πράγματα. Αυτά δε γίνονται πουθενά. Είναι ισχυρισμοί ενοχής και φαιδρότητας συνάμα". Ο Κ. Καραμανλής σημείωσε ότι "η χώρα δεν έχει πρωθυπουργό". Παράλληλα, αναφερόμενος στη λειτουργία των υπηρεσιών που εμπλέχτηκαν στην υπόθεση Οτσαλάν, αλλά και στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών, έκανε λόγο για "προχειρότητα, επιπολαιότητα, ερασιτεχνισμό, σπασμωδικότητα, σύγχυση και σε κάθε περίπτωση βαρύτατη ενοχή".

Πάντως επιδιώκοντας να προβάλλει ένα συναινετικό προφίλ, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας σημείωσε απευθυνόμενος στην κυβέρνηση ότι "παρά την αυστηρή κριτική που σας κάνουμε και οφείλουμε να την κάνουμε, θα συμπαρασταθούμε στην κυβέρνηση στις όποιες σωστές επιλογές της και σε όσες από αυτές θα περιορίσουν τη βαρύτατη ζημιά που υπέστη η χώρα". Πρόσθεσε δε πως "θέλω εδώ να ξεκαθαρίσω ότι εμείς έχουμε τη βούληση, τη θέληση, τη διάθεση να προχωρήσουμε σε αυτή την κατεύθυνση της εθνικής συνεννόησης και της εθνικής στρατηγικής, να συμβάλουμε έμπρακτα και αποφασιστικά". Σημείωσε επ' αυτού ότι "απαιτείται εθνικό μέτωπο για να σταματήσουν επιτέλους οι υποχωρήσεις για να αποκτήσουμε επιτέλους σοβαρή εθνική πολιτική".

Σαφώς πιο αόριστος ήταν πάντως ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, σε σχέση με τις πρόσφατες ομιλίες του στις περιοδείες που έκανε για την απαίτηση εκλογών, λέγοντας απλά πως "μόνο ο λαός πλέον μπορεί να δώσει λύση".

Αντεγκλήσεις

Μετά την ομιλία του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, επακολούθησαν οι γνωστοί διαξιφισμοί με τον πρωθυπουργό, σε έντονο ύψος. Ο Κ. Καραμανλής κατηγόρησε τον Κ. Σημίτη ότι εκλέχτηκε "από κάποιους που τον στήριξαν" στις εκλογές του 1996, προκαλώντας την έντονη αντίδραση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ που χαρακτήρισε τον ισχυρισμό "ύβρη".


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ