Σάββατο 6 Μάρτη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΠΑΣΟΚ
"Δε συγκρινόμαστε με κανέναν"!

"Ξεκαθάρισμα λογαριασμών" ζητούν οι... αυθεντικοί "εκσυγχρονιστές" στο συνέδριο

Τα... επιτεύγματα της κυβέρνησής του "δε συγκρίνονται με καμία άλλη περίοδο των τελευταίων δεκαετιών"! Η παραπάνω δήλωση ανήκει στον Κ. Σημίτη και περιέχεται σε συνέντευξη που παραχώρησε ο πρωθυπουργός στην εφημερίδα "ΗΜΕΡΗΣΙΑ", η οποία δημοσιεύεται σήμερα. Στην ίδια συνέντευξη ο Κ. Σημίτης, εγκαινιάζοντας μια ιδιότυπη προεκλογική εκστρατεία (και) διά των έντυπων ΜΜΕ - μετά τις συνεντεύξεις του σε τηλεοπτικά κανάλια -, αναφέρεται στην υπόθεση Οτσαλάν ωσάν να επρόκειτο για ένα θέμα που κάποιοι εφηύραν για να πλήξουν την κυβέρνησή του... "Πολλοί προσπάθησαν να το αξιοποιήσουν (σ.σ.: το θέμα Οτσαλάν) για να ανατρέψουν την πολιτική της κυβέρνησης", υποστηρίζει ο Κ. Σημίτης και κατηγορεί όσους του ασκούν κριτική ότι "αδιαφόρησαν για την επίδραση του κλίματος που δημιούργησαν στην πορεία της οικονομίας αυτή την κρίσιμη στιγμή"...

Βέβαια, για μια ακόμα φορά ο πρωθυπουργός επιχειρεί να παρουσιάσει το μεγαλοϊδεατισμό της ΟΝΕ ως εθνικό στόχο. "Η Ελλάδα πρέπει να φτάσει και θα φτάσει αταλάντευτα, καθαρά", στην ΟΝΕ, λέει ο Κ. Σημίτης, αφού, όπως υποστηρίζει, "η ένταξή μας στην ΟΝΕ αποτελεί στρατηγική επιλογή" και ένα "εγχείρημα βαθύτατα πολιτικό".

Τέλος, μιλώντας για το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, που πραγματοποιείται στις 18 Μάρτη, καταλογίζει στους εσωκομματικούς αντιπάλους του προσκόλληση στο παρελθόν, λέγοντας ότι "το ΠΑΣΟΚ καλείται να αναμετρηθεί με τις απαιτήσεις του μέλλοντος και όχι με τις εμμονές του παρελθόντος"...

Προσυνεδριακές
συναντήσεις

Στο πλαίσιο, δε, της προετοιμασίας του συνεδρίου εντείνονται τις τελευταίες μέρες οι διαβουλεύσεις, οι παρασκηνιακές κινήσεις και οι συνεργασίες μεταξύ υψηλόβαθμων στελεχών. Χτες υπήρξε συνάντηση μεταξύ Σκανδαλίδη - Πάγκαλου. Μετά τη λήξη της, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών, χρησιμοποιώντας μια εμφανώς προσεκτική γλώσσα (σ.σ.: αντίστοιχη προφανώς της δυσμενούς θέσης που έχει περιέλθει μετά την υπόθεση Οτσαλάν), δήλωσε ότι "το συνέδριο προχωρεί ομαλά", ενώ όταν κλήθηκε να σχολιάσει πιθανότητα υποβολής και δεύτερης υποψηφιότητας, πέραν αυτής του Κ. Σημίτη, περιορίστηκε στην... ουδέτερη εκτίμηση ότι "όλα είναι πιθανά".

Τις τελευταίες μέρες, δε, έχουν πληθύνει οι δημόσιες εμφανίσεις και συνεντεύξεις πρωτοκλασάτων στελεχών του ΠΑΣΟΚ ενόψει του συνεδρίου.

"Ξεκαθάρισμα
λογαριασμών"...

Την ίδια ώρα η τακτική των... "δείπνων" επανέρχεται στην ημερήσια διάταξη. Σε ένα από αυτά τα "γεύματα", που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη με τη συμμετοχή 44 "εκσυγχρονιστών" βουλευτών και μελών της ΚΕ του ΠΑΣΟΚ (σ.σ.: μεταξύ τους και 11 υπουργοί, όπως Παπαντωνίου, Πασχαλίδης, Βερελής, Μαντέλης, Δρυς κ.ά.), φέρεται να αποφασίστηκε "με κάθε μέσο στήριξη του Κ. Σημίτη" και "ξεκαθάρισμα λογαριασμών" με τη λεγόμενη εσωκομματική αντιπολίτευση στο συνέδριο. Ας σημειωθεί ότι οι συνευρεθέντες κατατάσσουν τον εαυτό τους στους... αυθεντικούς "εκσυγχρονιστές", γεγονός που υποκρύπτει τη διχόνοια που έχει ενσκήψει στο στρατόπεδο προς άλλους "εκσυγχρονιστές", όπως Τσουκάτος, Νεονάκης κ.ά., οι οποίοι δεν είχαν κληθεί στο "δείπνο".

Η πλευρά Σημίτη, πάντως, όταν έγινε γνωστή η συνεύρεση των "44" θέλησε να την εμφανίσει ως κίνηση "εν αγνοία" του πρωθυπουργού, ο οποίος μάλιστα "δυσαρεστήθηκε" από την ύπαρξή της, αφού, όπως θέλουν να υποστηρίζουν οι συνεργάτες του, αυτή την περίοδο βρίσκεται σε μια προσπάθεια "συνεννόησης" για επίτευξη "συμφωνίας κορυφής" εντός του ΠΑΣΟΚ. Λένε μάλιστα ότι ο πρωθυπουργός δεν επιδοκιμάζει τέτοιες ενέργειες, δεδομένου ότι "δε θέλει ένα συνέδριο ρήξης, αλλά ένα ομαλό συνέδριο, όπου οι αντίπαλοί του θα περιθωριοποιηθούν"... Βέβαια, η παρουσία ονομάτων όπως οι Πασχαλίδης, Βερελής, Μαντέλης (οι οποίοι και είχαν την πρωτοβουλία του "δείπνου"), μεταξύ των "44", δύσκολα καθιστά πιστευτή την "άγνοια" του Κ. Σημίτη.

Τέλος, χτες συνεδρίαζε μέχρι αργά το βράδυ, από κοινού η Κυβερνητική Επιτροπή με την Πολιτική Γραμματεία του ΠΑΣΟΚ, ενώ την Τρίτη συνέρχεται το ΕΓ του κόμματος.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ