Σάββατο 6 Μάρτη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ο κ. ΣΗΜΙΤΗΣ, ΟΙ ΕΤΑΙΡΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΣΥΜΜΑΧΟΙ ΤΟΥ

Ακούστηκε και αυτό χτες στη Βουλή, κατά τη διάρκεια της προ ημερησίας διάταξης συζήτησης, με θέμα την εξωτερική πολιτική: Η Ελλάδα ανήκει στην κατηγορία των χωρών που λαμβάνουν τις αποφάσεις, συμμετέχει στο "κλαμπ" των ισχυρών (!), είπε ο κ. Σημίτης, ο οποίος εξειδικεύοντας ακόμα περισσότερο, τόνισε με έμφαση ότι μετά τα γεγονότα του '90, η ΕΕ είναι ο αδιαφιλονίκητος "άρχων" - ο "κυρίαρχος του παιχνιδιού" ήταν η φράση του - επί της Γηραιάς Ηπείρου. Συνεπώς η παρουσία της Ελλάδας αφ' ενός στο ΝΑΤΟ και αφ' ετέρου στην ΕΕ της εποχής της ΟΝΕ και της Μπούντεσμπαγκ, είναι στοιχείο που κατά τον πρωθυπουργό αποδεικνύει όχι μόνο το μεγαλείο της κυβέρνησής του, αλλά και τα "κέρδη" που προσπορίζεται ο ελληνικός λαός από τέτοιες... συνευρέσεις. Φυσικά να υπενθυμίσουμε τι έλεγε το κόμμα του κ. Σημίτη πριν από μερικά χρόνια για τους παραπάνω οργανισμούς, είναι περιττό. Αλλωστε, οι πάντες γνωρίζουν ότι ανάμεσα σε ΠΑΣΟΚ και σε ΝΑΤΟ - ΕΕ, εκείνος που "άλλαξε" δεν είναι ούτε το ΝΑΤΟ, ούτε η ΕΕ. Οι τελευταίοι, δε, αν άλλαξαν, άλλαξαν προς το χειρότερο.

***

Επειδή, όμως ο κ. Σημίτης νιώθει τόσο περήφανος που είναι συνένοχος των"συμμάχων" και των "εταίρων" του για όσα συμβαίνουν γύρω μας, επειδή, παράλληλα, θέλει να παρουσιάζει την υποτέλεια της κυβέρνησής του και της τάξης του σαν "εισιτήριο για το μέλλον" αυτού του τόπου και αυτού του λαού, χρειάζεται να σταθούμε στα... επιτεύγματα της μεγαλοφυούς πολιτικής του. Της πολιτικής του "χέρι - χέρι με τον Κλίντον" (που έλεγε ο Α. Παπανδρέου), του "ευχαριστούμε τις ΗΠΑ" (που λέει ο Κ. Σημίτης) και του "νυν υπέρ πάντων η ΟΝΕ" (που έλεγε ο Α. Παπανδρέου και λέει ο Κ. Σημίτης).

Εισαγωγικά, όμως, πρέπει να αναγνωριστεί στον πρωθυπουργό, που - για να μην ξεχνιόμαστε - επί των ημερών του ο Οτσαλάν πέρασε από τα ελληνικά στα τουρκικά χέρια, ότι σε ένα πράγμα έχει δίκιο: Η συμμετοχή της Ελλάδας σε ΝΑΤΟ και ΕΕ έχει επιπτώσεις σε όλους τους τομείς. Και της εξωτερικής πολιτικής και της εσωτερικής πολιτικής, οικονομικής και κοινωνικής ζωής. Εισαγωγικά, επίσης, πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι πράγματι η Ελλάδα έχει "φωνή", όπως είπε ο κ. Σημίτης. Μόνο που οι ήχοι που βγάζει αυτή η κυβέρνηση όταν ανοίγει το στόμα της είναι "θενκς", "γιαβόλ" και "μερσί".

***

Να, λοιπόν, τα "καλά" που επιφέρει για την Ελλάδα η συμμετοχή της στο "κλαμπ":

1) Ιμια (Γενάρης '96): Πρόκειται για σταθμό σε ό,τι αφορά την εφαρμογή της "νέας τάξης" επί της κεφαλής του ελληνικού λαού. Είναι η υπόθεση που ταυτίζεται με την επισημοποίηση εκ μέρους των "συμμάχων" ότι η Ελλάδα έχει ενταχθεί και επισήμως στις χώρες "περιορισμένης εθνικής κυριαρχίας", στις χώρες όπου οι "εταίροι" της ανακαλύπτουν "γκρίζες ζώνες" στα σύνορα και στα συμφέροντά της.

2) Σύμφωνο Μαδρίτης (Ιούνης '97): Πρόκειται για εκείνο το περίφημο χαρτί που συνέταξε η Ολμπράιτ και το υπέγραψε ο κ. Σημίτης αναγνωρίζοντας "ζωτικά συμφέροντα" της Τουρκίας στο Αιγαίο. Πρόκειται για την - επικυρωμένη από την ίδια - υπαγωγή της άρχουσας τάξης της χώρας σε συγκεκριμένη θέση, στη θέση που της έχουν ορίσει το πολυεθνικό κεφάλαιο και οι ιμπεριαλιστές, σε αυτό το σύστημα της PAX AMERICANA που δεν πολυασχολείται με λεπτομέρειες όπως 12 μίλια, διεθνές δίκαιο κλπ. Το αντάλλαγμα προς την ελληνική άρχουσα τάξη είναι το δικαίωμα της συμμετοχής της στο πλιάτσικο των Βαλκανίων.

3) Νέα δομή ΝΑΤΟ (Δεκέμβρης '97): Πρόκειται για τη συνηγορία της κυβέρνησης στη λογική των "συμμάχων" της, σχετικά με τα περί επίλυσης των διαφορών μεταξύ Ελλάδας - Τουρκίας. Ποια είναι η αρχή; Απλό. Μεταξύ "συμμάχων", εκείνος που οι ΗΠΑ έχουν ορίσει ως "χωροφύλακα" στην περιοχή, εν προκειμένω η Τουρκία, θα ασκεί το χωροφυλακίστικο έργο της ανεξαρτήτως του αν έτσι αμφισβητείται η ακεραιότητα του άλλου "υποχωροφύλακα", της Ελλάδας, εν προκειμένω.

4) Υπόθεση "S - 300" (Δεκέμβρης '98): Πρόκειται για την αποδοχή εκ μέρους της κυβέρνησης του κ. Σημίτη, του "δικαιώματος" (!) των συμμάχων του, να είναι εκείνοι που θα αποφασίζουν για τη διαφύλαξη της άμυνας κάποιου, άλλου, τρίτου, και υποτίθεται ανεξάρτητου κράτους. Εδώ πια η υποτέλεια γίνεται ραγιαδισμός.

5) Υπόθεση Οτσαλάν (Φλεβάρης '99). Τα γεγονότα είναι πολύ γνωστά και πολύ πρόσφατα. Μια κουβέντα μόνο. Εδώ η υποτέλεια έγινε κατάδοση και σπιουνιά.

Στα παραπάνω πρέπει να προστεθούν κι άλλα, όχι μικρότερης σημασίας. Να προστεθούν τα χειροκροτήματα του κ. Σημίτη στους βομβαρδισμούς του Κλίντον και του Μπλερ κατά της Βαγδάτης. Να προστεθεί η εμπλοκή της Ελλάδας στις κρίσεις της Βοσνίας, της Αλβανίας, της Γιουγκοσλαβίας. Να προστεθεί κάτι ακόμα: Ο κ. Σημίτης και η κυβέρνησή του έχουν στο ενεργητικό τους τη μετατροπή της Β. Ελλάδας σε χωράφι του ΝΑΤΟ, σπαρμένο με... γαλανόλευκες τουαλέτες (!) για να κάνουν την ανάγκη τους οι μισθοφόροι του θανάτου, καθώς περνούν από το ελληνικό έδαφος για να χτυπήσουν στο Κοσσυφοπέδιο.

***

Εξίσου "θαυμάσιο" είναι το έργο της κυβέρνησης στο εσωτερικό της χώρας, ως απόρροια της συμμετοχής της στην κατηγορία εκείνων που αποφασίζουν... Κοιτούν την πυξίδα της ΟΝΕ και κάνουν ότι δε βλέπουν τι αφήνει πίσω του ο οδοστρωτήρας του Μάαστριχτ και του Αμστερνταμ:

  • Για πρώτη φορά και με επίσημα καταγεγραμμένα στοιχεία, η ανεργία στην Ελλάδα κινείται σε διψήφια νούμερα.
  • Η... "ευρωπαϊκή" πορεία ισοδυναμεί με πέταγμα του 20% του ελληνικού πληθυσμού σε επίπεδα ζωής που κινούνται κάτω του ορίου της φτώχειας.
  • Το "όραμα" της ΟΝΕ ταυτίζεται με την κατρακύλα του πραγματικού εισοδήματος των εργαζομένων στα επίπεδα του 1983! Μέχρι και ο ίδιος ο Κ. Σημίτης δήλωσε σε μια κρίση ειλικρίνειας, ότι η Ελλάδα από την ένταξή της στην ΕΟΚ, το 1981, έως σήμερα, έγινε 8 φορές φτωχότερη...
  • Ο "εθνικός στόχος" του κ. Σημίτη έχει δηλωθεί αρμοδίως ότι δε "χωρά" το 50% των αγροτών, τη συντριπτική πλειοψηφία των ναυτεργατών που θυσιάζονται στο βωμό του "καμποτάζ" καθώς και το σύνολο των συνταξιούχων, όπως έχει επανειλημμένως... εξηγήσει ο κ. Σπράος.

Κατά τα λοιπά, οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί έχουν υπαχθεί στο καθεστώς της "μεταρρύθμισης" και όπως και οι υπόλοιποι, βρίσκονται υπό τη γενικότερη δικαιοδοσία των ΜΑΤ και των εισαγγελέων.

***

Συνεπώς, όσο κι αν φαίνεται παράξενο, ο κ. Σημίτης έχει δίκιο. Η Ελλάδα στην οποία αναφέρεται πρέπει να τον συγχαρεί για τη συνέπειά του. Μόνο που πρόκειται για την Ελλάδα του Βαρδινογιάννη, του Κόκκαλη, του Λάτση, των τραπεζιτών και των εφοπλιστών. Μεταξύ μας όμως, όλοι αυτοί δεν τον είχαν και τόσο ανάγκη τον κ. Σημίτη. Αλλωστε το "εφοπλιστικόν θαύμα" είναι γνωστό και πριν της πολιτικής υπάρξεως του κ. Σημίτη.

Για την άλλη Ελλάδα, για την Ελλάδα της συντριπτικής πλειοψηφίας του ελληνικού λαού, για τα συμφέροντα της χώρας, ο κ. Σημίτης, οι εταίροι και οι σύμμαχοί του, δεν είναι απλώς περιττοί. Είναι επιζήμιοι και επικίνδυνοι.

Νίκος ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ

σποτ

Πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι πράγματι η Ελλάδα έχει "φωνή", όπως είπε ο κ. Σημίτης χτες, στη Βουλή. Μόνο που οι ήχοι που βγάζει αυτή η κυβέρνηση όταν ανοίγει το στόμα της, είναι "θενκς", "γιαβόλ" και "μερσί"


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ