Παρασκευή 22 Μάρτη 2013 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Μήνυμα Οτσαλάν για εκεχειρία

ΝΤΙΓΙΑΡΜΠΑΚΙΡ.--

Μήνυμα εκεχειρίας έστειλε χτες, με αφορμή την επέτειο του Νεβρόζ, της κουρδικής Πρωτοχρονιάς, ο φυλακισμένος ηγέτης του Εργατικού Κόμματος Κουρδιστάν, Αμπντουλάχ Οτσαλάν. Ο Α. Οτσαλάν ζήτησε από τους αντάρτες του ΡΚΚ να σταματήσουν τον ένοπλο αγώνα στο πλαίσιο της εν εξελίξει ειρηνευτικής διαδικασίας, για τερματισμό των συγκρούσεων.

«Ας σωπάσουν τα όπλα και ας κυριαρχήσει η πολιτική» ανέφερε ο Κούρδος ηγέτης, λέγοντας ότι «οι ένοπλες δυνάμεις μας θα πρέπει να αποσυρθούν πέραν των συνόρων. Δεν είναι το τέλος, είναι η αρχή μιας νέας εποχής». Το μήνυμα αναγνώσθηκε στη συγκέντρωση στη Ντιγιάρμπακιρ όπου συμμετείχαν εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι.

Η πρόθεση του Α. Οτσαλάν να κηρύξει εκεχειρία είχε ανακοινωθεί από πριν και η έκκλησή του αναγνώσθηκε από πολιτικούς του φιλοκουρδικού κόμματος Ειρήνης και Δημοκρατίας, στο Ντιγιάρμπακιρ όπου συνέρρεαν Κούρδοι από όλες τις γύρω περιοχές. Αρκετοί είναι αυτοί ωστόσο που εκφράζουν τη δυσπιστία τους λέγοντας ότι «δεν θα υπάρξει ειρήνη. Υπάρχει απάτη σ' όλο αυτό», επικαλούμενοι και παλαιότερες υποσχέσεις από την τουρκική κυβέρνηση που δεν οδήγησαν πουθενά. Σημειώνεται ωστόσο ότι ο Τούρκος πρωθυπουργός, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, έχει δηλώσει επανειλημμένα ότι δε θα συναινέσει στην επιστροφή των Κούρδων ανταρτών στην Τουρκία, απαιτώντας παράλληλα τον αφοπλισμό τους. Την ίδια στιγμή το Κουρδικό παραμένει ως απειλή για την Τουρκία, ενώ χρησιμοποιείται στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς ανάλογα με τις περιστάσεις και πάντα εις βάρος του λαού.

Η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου από την πλευρά της χαιρέτισε τη «συμφωνία» Τουρκίας - ΡΚΚ βλέποντας δυνατότητες λύσης, συνεχάρη την Τουρκία για την πρόοδό της στις «δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις», ενώ ζήτησε στενότερη συνεργασία όσον αφορά τη Συρία και την ανάπτυξη ενός «κοινού στρατηγικού οράματος», που θα τερματίσει τον πόλεμο προς όφελος των ιμπεριαλιστικών κέντρων.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ