Παρασκευή 11 Δεκέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΝΤΑΠΟΔΟΤΙΚΑ ΤΕΛΗ
Θα εισπράττονται με ξεχωριστό λογαριασμό

Την απεμπλοκή της ΔΕΗ από την είσπραξη των ανταποδοτικών τελών που επιβάλλουν οι Δήμοι, ανακοίνωσε, με χτεσινές δηλώσεις της, η υπουργός Ανάπτυξης, Βάσω Παπανδρέου,ώστε να μην αλλοιώνεται η "κοινωφελής" εικόνα της επιχείρησης, ενόψει της μετοχοποίησής της. Προσπερνώντας το γεγονός ότι η αύξηση στα οικιακά τιμολόγια της ΔΕΗ, όπως έγινε γνωστό μέσα στη δεκαετία, έφτασε μέχρι και το 40%, η υπουργός "έριξε" όλο το φταίξιμο, για το συνεχές άδειασμα της τσέπης των δημοτών και από τους λογαριασμούς της ΔΕΗ, στους δήμους, που επιβάλλουν αυξημένα τέλη. Προσπέρασε, επίσης, πως η κυβέρνηση στην οποία μετάσχει, είναι αυτή που έχει δείξει το δρόμο της πρόσθετης φορολόγησης για κάθε υπηρεσία στους Δήμους. Πως ακόμα κι αν σταματήσουν κάποτε να προσμετρούνται στον πληθωρισμό τα ανταποδοτικά τέλη, ο δημότης θα συνεχίσει να τα πληρώνει αυξημένα.

Η πρόθεση απεμπλοκής της ΔΕΗ από την είσπραξη των ανταποδοτικών τελών είχε διαφανεί και ένα μήνα πριν, όταν βρισκόταν σε εξέλιξη η "κόντρα" δημάρχων του Λεκανοπεδίου και κυβέρνησης πως αν δεν τους αποδοθεί ένα μέρος των οφειλομένων προς τους δήμους, για το 1998, θα προχωρήσουν σε αυξήσεις ανταποδοτικών τελών - που εισπράττονται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ - με αρνητικές συνέπειες στον πληθωρισμό και συνακόλουθα στην ένταξη της χώρας στην ΟΝΕ. Η επισημοποίηση ουσιαστικά, χτες, αυτής της πρόθεσης επιβεβαιώνει πως η κυβέρνηση καμία έγνοια δεν έχει για τις συνέπειες που θα έχουν οι αυξήσεις στα ανταποδοτικά τέλη, στην τσέπη των δημοτών. Αλλωστε η "διαταγή" προς τους Δήμους - όπως έχει δοθεί πολλάκις και από τον αρμόδιο υπουργό Εσωτερικών - προκειμένου να λειτουργήσουν είναι: "Βάλτε φόρους"!

Η Β. Παπανδρέου γνωστοποίησε πως μέσα στο ερχόμενο έτος, θα εκδίδονται δύο χωριστοί λογαριασμοί, ένας για τη ΔΕΗ και ένας για τα ανταποδοτικά τέλη. Από το Φλεβάρη του 2001, οπότε και ξεκινάει η απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, η ΔΕΗ θα σταματήσει να κόβει το ρεύμα εάν δεν πληρώνονται τα ανταποδοτικά τέλη, γιατί αυτό θα έχει αρνητικές συνέπειες στην επιχείρηση και στα κυβερνητικά σχέδια να "μπουν" ιδιωτικές εταιρίες στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.

Πάντως, μέχρι να γίνει η... απεμπλοκή - όπως είπε χτες η Β. Παπανδρέου - τον τελευταίο λόγο για την αύξηση των δημοτικών τελών τον έχει το υπουργείο Εσωτερικών, το οποίο θα πάρει συγκεκριμένα μέτρα, αν οι αυξήσεις είναι πολύ μεγάλες. Από την πλευρά του υπουργείου είχε γίνει γνωστό πως εξετάζεται το ενδεχόμενο νομοθετικής ρύθμισης που θα θέτει πλαφόν στις αυξήσεις των ανταποδοτικών τελών, ώστε να μη... "διαταραχτεί" η πορεία προς την ΟΝΕ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ