Παρασκευή 11 Δεκέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΠΟΥΔΑΣΤΕΣ ΤΕΙ
Πανελλαδική κινητοποίηση σήμερα

Κλειστά τα ΤΕΙ της χώρας. Συγκέντρωση σπουδαστών στα Προπύλαια. Υπογράφτηκε από τον υπουργό Παιδείας σχέδιο ΠΔ για ενσωμάτωση της Οδηγίας για τα επαγγελματικά δικαιώματα

Σε αναστολή της λειτουργίας τους προχωρούν σήμερα τα ΤΕΙ, με αφορμή τη συζήτηση στο Συμβούλιο της Επικρατείας της προσφυγής του ΤΕΕ ενάντια στο ΠΔ για το χρόνο σπουδών στα ΤΕΙ. Δεκαπέντε σπουδαστικοί σύλλογοι από όλη τη χώρα, με ανακοίνωση τους καλούν όλους τους συλλόγους σε συμμετοχή στο σημερινό πανελλαδικό συλλαλητήριο που έχει προγραμματιστεί για τις 11 το πρωί έξω από το ΣτΕ και κατάληξη το υπουργείο Παιδείας, για να διεκδικήσουν δημόσια δωρεάν, ενιαία ανώτατη εκπαίδευση που θα παρέχει προπτυχιακές σπουδές υψηλού επιπέδου.

Πρόκειται για τους σπουδαστικούς συλλόγους ΣΕΥΠ Αθήνας,ΣΓΤΚΣ Αθήνας,ΣΕΛΕΤΕ,ΣΕΥΠ Θεσσαλονίκης,ΣΤΕΓ Καρδίτσας,ΣΤΕΓ Λάρισας,ΣΔΟ Καλαμάτας,ΣΤΕΓ Καλαμάτας,ο Ενιαίος Σύλλογος Σπουδαστών Καλαμάτας,ΣΤΕΓ Δράμας,ΣΔΟ Σερρών,ΣΔΟ Ηρακλείου,ΣΤΕΓ Αρτας,ΣΤΕΦ Χανίων,ΣΤΕΦ Χαλκίδας και οι κλαδικές συνελεύσεις Δομικών και Υπολογιστικών Συστημάτων ΣΤΕΦ Πειραιά.

Σε συμμετοχή στο σημερινό συλλαλητήριο καλεί και η συντονιστική επιτροπή που έχει συγκροτηθεί γι' αυτό το λόγο από τη διοίκηση του ΤΕΙ Αθήνας, της ΟΣΕΠ - ΤΕΙ, την Ενωση Ελλήνων Τεχνολόγων Μηχανικών (ΕΕΤΕΜ) και το "ΚΣ της ΕΣΕΕ". Με αφορμή την εμφάνιση του "ΚΣ της ΕΣΕΕ" οι εκπρόσωποι των 15 Σπουδαστικών Συλλόγων κάνουν λόγο για "νεκρανάστασή" του και "προσπάθεια να δυσφημίσει το συντονισμό και να εκτρέψει το πλαίσιο των αγωνιστικών κινητοποιήσεων των ΤΕΙ σε συντεχνιακή κατεύθυνση. Είναι χαρακτηριστικό, τονίζουν οι εκπρόσωποι των συλλόγων, ότι η "απόφαση" που έβγαλε, δεν καταγγέλλει ούτε σε ένα της σημείο τη σημερινή κυβερνητική πολιτική".

Ενδεικτικό ωστόσο του ότι η προπαγάνδα του "ΚΣ της ΕΣΕΕ", που περιορίζει το πρόβλημα των ΤΕΙ στα επαγγελματικά δικαιώματα, είναι αποπροσανατολιστική, είναι η γραπτή απάντηση του υπουργείου σε ερώτηση του ΣΥΝ σχετικά με την εφαρμογή της οδηγίας 89/48 της ΕΕ για τα επαγγελματικά δικαιώματα. Στη σχετική απάντηση ο υφυπουργός Παιδείας ανακοινώνει ότι "η οδηγία 89/48 της ΕΟΚ "σχετικά με ένα γενικό σύστημα αναγνώρισης των διπλωμάτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, που πιστοποιούν επαγγελματική εκπαίδευση ελάχιστης διάρκειας 3 ετών" έχει ως σκοπό την εξάλειψη των εμποδίων στην ελεύθερη κυκλοφορία των προσώπων και υπηρεσιών μεταξύ των κρατών - μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, με συνέπεια την ευχέρεια της άσκησης επαγγελματικής δραστηριότητας των υπηκόων των κρατών - μελών ως ελεύθερων επαγγελματιών ή μισθωτών σε κράτος - μέλος εκτός εκείνου στο οποίο απέκτησαν τα επαγγελματικά τους προσόντα". Μάλιστα, ο υφυπουργός ανακοινώνει ότι ο υπουργός Παιδείας έχει ήδη υπογράψει σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για την ενσωμάτωση της οδηγίας στο Ελληνικό Δίκαιο και έχει σταλεί στον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ για υπογραφή.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ