Παρασκευή 11 Δεκέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΒΑΜΒΑΚΟΠΑΡΑΓΩΓΟΙ
Χάος με τις πληρωμές

Τραγελαφική κατάσταση χωρίς προηγούμενο επικρατεί στην πληρωμή των βαμβακοπαραγωγών, με ευθύνη της κυβέρνησης και ειδικά του υπουργείου Γεωργίας. Τη μεγάλη καθυστέρηση στις πληρωμές, ακολούθησε το "παράδοξο" να πληρώνονται παραγωγοί που πούλησαν τη σοδειά τους το Νοέμβρη και να μένουν απλήρωτοι αυτοί που πούλησαν τον Οκτώβρη.

Το κακό ξεκίνησε, όταν το υπουργείο Γεωργίας "κατάφερε" να καθυστερήσει τα ποσά της προκαταβολής της επιδότησης στο βαμβάκι για την πληρωμή των παραγωγών, που παρέδωσαν τη σοδειά τους στα εκκοκκιστήριά τους στο τέλος του Σεπτέμβρη και μέσα στον Οκτώβρη. Μπρος στην κατάσταση αυτή, ο υπουργός Γεωργίας έβγαλε απόφαση, παρατείνοντας τις προθεσμίες πληρωμής των παραγωγών (προκαταβολή επιδότησης και εμπορική τιμή) από 30 μέρες που ορίζει ο κανονισμός σε 60 μέρες για την παραγωγή που πουλήθηκε από τις 24 Σεπτέμβρη μέχρι 31 Οκτώβρη. Κι αυτό το έκανε, όχι επειδή νοιάστηκε για τους παραγωγούς, αλλά για να μην κλείσουν τα εκκοκκιστήρια, τα οποία σύμφωνα με τον κανονισμό είναι υποχρεωμένα να πληρώσουν σε 30 μέρες το αργότερο, γιατί διαφορετικά κλείνουν.

Με τα πολλά και έπειτα από αρκετή καθυστέρηση άρχισε σιγά - σιγά να γίνεται προς το τέλος του Νοέμβρη η πληρωμή μέρους των βαμβακοπαραγωγών που παρέδωσαν τη σοδειά πριν το Νοέμβρη. Ομως η καθυστέρηση της καταβολής των απαιτούμενων ποσών, σε συνδυασμό με την απόφαση του υπουργού Γεωργίας που παρέτεινε την προθεσμία πληρωμής των βαμβακοπαραγωγών που πούλησαν τον Σεπτέμβρη και τον Οκτώβρη, περιέπλεξε τα πράγματα με το που μπήκε ο Δεκέμβρης: Οι εκκοκκιστές, εκμεταλλευόμενοι τη συγκεκριμένη απόφαση του υπουργού Γεωργίας και τη δεδομένη καθυστέρηση που υπάρχει στην καταβολή των ποσών της επιδότησης από το υπουργείο Γεωργίας, άρχισαν να πληρώνουν τους παραγωγούς που παρέδωσαν τη σοδειά στις αρχές του Νοέμβρη, αφήνοντας απλήρωτους τους παραγωγούς που πούλησαν το Σεπτέμβρη και τον Οκτώβρη. Κι αυτό το έκαναν, αφού, με βάση την απόφαση του υπουργού Γεωργίας, τους δίνεται το δικαίωμα να πληρώσουν έναν παραγωγό που παρέδωσε την παραγωγή στις 30 Οκτώβρη δυο μήνες μετά, δηλαδή στις 30 Δεκέμβρη. Αντίθετα, ένας παραγωγός που πούλησε στις 2 του Νοέμβρη πρέπει να πληρωθεί το αργότερο μέχρι 2 Δεκέμβρη με βάση τον κανονισμό και ελλείψει νέας υπουργικής απόφασης για παράταση της πληρωμής και για τις παραδόσεις του μήνα Νοέμβρη. Μάλιστα, αρκετά εκκοκκιστήρια στην Κεντρική Μακεδονία αναγκάστηκαν να κλείσουν τις προηγούμενες μέρες, αφού δεν είχαν πάρει τα χρήματα για να πληρώσουν τους βαμβακοπαραγωγούς που παρέδωσαν τη σοδειά τους στις αρχές Νοέμβρη.

Κατά τ' άλλα, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Γεωργίας διατυμπανίζει χωρίς κανένα ίχνος ντροπής ότι οι πληρωμές των βαμβακοπαραγωγών γίνονται κανονικά!


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ