Παρασκευή 11 Δεκέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Βαριές κατηγορίες για τους 11 νέους

Στην Εισαγγελία Πρωτοδικών οδηγήθηκαν χτες το μεσημέρι 11 νέοι, μεταξύ των οποίων 9 μαθητές ηλικίας 15-17 χρόνων, ένας υδραυλικός 20 χρόνων και ένας άεργος 18 χρόνων, οι οποίοι συνελήφθησαν την Τετάρτη το μεσημέρι στο κέντρο της Αθήνας. Από αυτούς οι 8 συνελήφθησαν στην περιοχή της Αθηνάς και οι τρεις στην Ομόνοια.

Εναντίον τους ασκήθηκε ποινική δίωξη για "προμήθεια - κατασκευή - κατοχή εκρηκτικών, έκρηξη από την οποία υπήρξε κίνδυνος για πρόσωπα και πράγματα, εμπρησμό, φθορά ξένης ιδιοκτησίας, διατάραξη κοινής ειρήνης και επικίνδυνες σωματικές βλάβες". Οι τρεις πρώτες κατηγορίες έχουν κακουργηματικό χαρακτήρα και οι άλλες είναι πλημμελήματα.

Μεταξύ των συλληφθέντων υπάρχουν τρεις ανήλικοι, για τους οποίους διαχωρίστηκε η δικογραφία και αφέθηκαν ελεύθεροι. Οι υπόλοιποι κρατούνται στην Ασφάλεια, μέχρι να απολογηθούν σε τακτικό ανακριτή.

Με ανακοίνωσή τους τα 15μελή Συμβούλια του 14ου και του 33ου Λυκείου Αθηνών και η Ενωση Συλλόγων Γονέων του 1ου Διαμερίσματος καταγγέλλουν τις αναίτιες συλλήψεις μαθητών λυκείων, που έγιναν κατά τη διάρκεια της προχτεσινής πανεκπαιδευτικής πορείας και απαιτούν την άμεση άρση όλων των ανυπόστατων κατηγοριών.

"Οι συλληφθέντες όχι μόνο δεν είχαν καμιά σχέση με τις φθορές που προκάλεσαν ξένα προς την πορεία στοιχεία, αλλά συνελήφθησαν μέσα σε κατάστημα όπου κατέφυγαν για να προστατευτούν από τις συγκρούσεις, που για μια ακόμα φορά προκάλεσαν οι "γνωστοί - άγνωστοι"", τονίζουν τα 15μελή των δύο λυκείων και η Ενωση, σε κοινή ανακοίνωσή τους.

Επίσης υπογραμμίζουν πως "οι μαθητές που συνελήφθησαν σαν ταραχοποιά στοιχεία, είναι μέλη των 15μελών Συμβουλίων των σχολείων τους και είχαν κάθε λόγο να περιφρουρήσουν την πορεία τους και να αποφύγουν κάθε είδους ταραχές κατά τη διάρκειά της".

Καταγγέλλουν επίσης "την απαράδεκτη στάση της αστυνομίας που στράφηκε εναντίον της μαθητικής πορείας με δακρυγόνα και κλομπ, ενώ οι ταραχοποιοί αναχωρούσαν ανενόχλητοι".

Σημειώνεται ότι από τους 11, οι τρεις είναι μαθητές του 14ου, του 33ου και του 1ου Πειραματικού Λυκείου, που ανήκουν στο 1ο Διαμέρισμα Αθήνας.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ