- H Γιάου Μάγια, η Ρούκου, η Σαπάνα, ο Ντερέντρα, ο Ραμ, ο Κρίσνα, η Μίνα, η Σόμι, η Μαντζού και ο Τσετ είναι δέκα παιδιά απ' το Νεπάλ, που έχουν βιώσει τη σκληρότητα της εκμετάλλευσης από τους... - 1998-12-11 00:00:00.0"/> - H Γιάου Μάγια, η Ρούκου, η Σαπάνα, ο Ντερέντρα, ο Ραμ, ο Κρίσνα, η Μίνα, η Σόμι, η Μαντζού και ο Τσετ είναι δέκα παιδιά απ' το Νεπάλ, που έχουν βιώσει τη σκληρότητα της εκμετάλλευσης από τους... - 1998-12-11 00:00:00.0" /> Οδυνηρή υπενθύμιση μιας τραγικής κατάστασης | ΡΕΠΟΡΤΑΖ | ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 11 Δεκέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΜΕΡΑ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ
Οδυνηρή υπενθύμιση μιας τραγικής κατάστασης
  • Ενα στα τέσσερα παιδιά του κόσμου, ηλικίας 5 - 14 χρόνων, εργάζεται
  • Τη Δευτέρα ο τηλεμαραθώνιος της "Γιούνισεφ" από τη ΝΕΤ

H Γιάου Μάγια, η Ρούκου, η Σαπάνα, ο Ντερέντρα, ο Ραμ, ο Κρίσνα, η Μίνα, η Σόμι, η Μαντζού και ο Τσετ είναι δέκα παιδιά απ' το Νεπάλ, που έχουν βιώσει τη σκληρότητα της εκμετάλλευσης από τους μεγάλους. Είναι δέκα μόλις από τα 200 - 250 εκατομμύρια παιδιά σε όλο τον κόσμο, ηλικίας 5 έως 14 ετών, που εργάζονται κυριολεκτικά για ένα κομμάτι ψωμί και κάτω από αντίξοες ή και απάνθρωπες - σε ορισμένες περιπτώσεις - συνθήκες. Είναι τα δέκα παιδιά, που θα πάρουν μέρος στον τηλεμαραθώνιο της "Γιούνισεφ", που θα ξεκινήσει την ερχόμενη Δευτέρα στις 6.15 μ.μ. στη ΝΕΤ.Εκεί θα μεταφέρουν τις εμπειρίες τους απ' τη δουλιά και θα περιγράψουν τους λόγους και τις συνθήκες, κάτω από τις οποίες βρέθηκαν σ' αυτήν τη θέση, θα μιλήσουν, όμως, και για τα όνειρα και τις προσδοκίες τους. Γιατί τα παιδιά έχουν δικαίωμα στο όνειρο...

Στόχος του τηλεμαραθώνιου φέτος είναι να συγκεντρωθούν όσο το δυνατόν περισσότερα χρήματα για την ανακούφιση αρκετών από τα 200 - 250 εκατομμύρια παιδιά που εργάζονται, τα 1.000.000 παιδιά που μπαίνουν κάθε χρόνο στην αγορά του σεξ, τα 300.000 παιδιά που εμπλέκονται άμεσα σε εμπόλεμες συρράξεις και τα τουλάχιστον 100.000.000 παιδιά που ζουν και εργάζονται στους δρόμους. "Τα παιδιά σε όλο τον κόσμο ωθούνται σε μορφές εργασίας που βλάπτουν την ανάπτυξή τους από τρεις παράγοντες - κλειδιά: Την εκμετάλλευση της φτώχειας, την απουσία σχετικής εκπαίδευσης και τους περιορισμούς της παράδοσης", τόνισε χτες - σε συνέντευξη Τύπου - ο πρόεδρος της "Γιούνισεφ" Αντώνης Κομνηνός.

Σύμφωνα, μάλιστα, με τη διεθνή οργάνωση, οι πολλές εκφάνσεις της παιδικής εργασίας μπορούν να ταξινομηθούν σε εφτά κύριους τύπους, που κανένας τους δεν είναι μοναδικός για κάποια περιοχή του κόσμου: Οικιακοί βοηθοί, σκλαβιά και δουλεία, εμπορική σεξουαλική εκμετάλλευση, βιομηχανία και φυτείες, δουλιά στο δρόμο, οικογενειακή δουλιά και εργασία κοριτσιών.

Οσον αφορά την παιδική πορνεία, η "Γιούνισεφ" επισημαίνει πως τα εμπλεκόμενα παιδιά έχουν να αντιμετωπίσουν σοβαρούς κινδύνους για την υγεία τους κάθε μέρα, όπως μολυσματικές ασθένειες, σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα, ανεπιθύμητες εγκυμοσύνες και χρήση ναρκωτικών. Είναι χαρακτηριστικό πως από τα 18 κορίτσια, ηλικίας 14 - 19 ετών, που εντοπίστηκαν σε πορνείο της Μπανγκόκ και απελευθερώθηκαν, τα 17 ήταν θετικά στο τεστ για Εϊτζ!

Στις βιομηχανικές χώρες τώρα, η τεχνολογική εξέλιξη διευκολύνει την αθέατη σεξουαλική εκμετάλλευση των παιδιών μέσω τηλεφωνικών γραμμών, βιντεοταινιών κ.ά. Στις ΗΠΑ, 100.000 - 300.000 παιδιά εμπλέκονται στην πορνεία, ενώ οι ΗΠΑ αποτελούν και τη μεγαλύτερη αγορά παιδικού πορνογραφικού υλικού με τουλάχιστον 500.000 πελάτες.

Για τα παιδιά - στρατιώτες, η "Γιούνισεφ" αναφέρει πως παιδιά κάτω των 15 ετών υπηρετούν σε τακτικές ή παραστρατιωτικές δυνάμεις, σε τουλάχιστον 25 εμπόλεμες ζώνες, ενώ εκτιμάται ότι περίπου 200.000 παιδιά στρατιώτες κάτω των 16 ετών ήταν μαχητές μέσα στο 1988. "Συχνά τα παιδιά κακοποιούνται, ώστε να γίνουν σκληρότερα και να τα καταστήσουν πιο ανελέητους στρατιώτες. Σε μερικές συρράξεις τα παιδιά έχουν υποχρεωθεί να προβούν σε ωμότητες, ακόμα και εναντίον των οικογενειών τους", τονίζει η οργάνωση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ