Σάββατο 3 Οχτώβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ
Επιμένει στο τελεσίγραφο προς τους εργαζόμενους

Στον αέρα βρίσκεται ο τρόπος διεξαγωγής των εκλογών, καθώς και χτες το υπουργείο Εσωτερικών επέμεινε στο τελεσίγραφο που είχε στείλει προς την Κεντρική Ενωση Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας (ΚΕΔΚΕ), να δοθεί στους εργαζόμενους στους δήμους και στις κοινότητες, το ποσό των δύο δισ. δραχμών για τη δουλιά στις εκλογικές εργασίες. Ποσό, που αποφάσισε "ετσιθελικά" ο υπουργός Εσωτερικών, Αλέκος Παπαδόπουλος, το βράδυ της Τετάρτης, κι ενώ αναμενόταν συνάντηση με τους εργαζομένους, οι οποίοι συνεχίζουν την αποχή τους από τις εκλογικές εργασίες.

Τη στάση τους θα καθορίσουν εκ νέου, σε συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΠΟΕ ΟΤΑ) σήμερα, οπότε και λήγει η προθεσμία που έδωσαν χτες το βράδυ στον υπουργό Εσωτερικών, προκειμένου να τους δώσει τέσσερα δισ. δραχμές. Νωρίτερα, το μεσημέρι, είχε προηγηθεί συνάντηση - όπου συμμετείχαν ο διευθυντής της ΚΕΔΚΕ, Στέλιος Γιανναράκης,ο υφυπουργός Εσωτερικών, Λάμπρος Παπαδήμας και αντιπροσωπεία της ΠΟΕ ΟΤΑ - στην οποία η Ενωση "προσφέρθηκε" να παίξει διαμεσολαβητικό ρόλο, καλώντας το υπουργείο να δώσει στους εργαζόμενους ένα δισ. δραχμές από τα περίπου 60 δισ. δρχ. που χρωστά η κυβέρνηση στους δήμους και στις κοινότητες το τρέχον έτος. Πρόταση που βρήκε σύμφωνη και την ηγεσία του υπουργείου. Δεν έκανε όμως καμία ενέργεια η ηγεσία της Ενωσης, όταν η Ομοσπονδία ζητούσε συνάντηση μαζί της, προκειμένου να προσδιορίσουν από κοινού το ύψος της αποζημίωσης που πρέπει να δοθεί στους εργαζόμενους.

Οπως ειπώθηκε στη συνάντηση το συνολικό ποσό των τριών δισεκατομμυρίων δραχμών, φορολογείται κατά 30%. Κι αυτό γιατί δίνεται ως υπερωριακή απασχόληση και όχι ως εκλογική αποζημίωση, η οποία δε φορολογείται. Αντιστοιχούν έτσι σε κάθε εργαζόμενο, 42.000 δραχμές, πολύ λιγότερα δηλαδή από το ποσό των 150.000 δραχμών που πήραν στην τελευταία εκλογική αναμέτρηση.

Πάντως, χτες και παρά το γεγονός ότι οι εργαζόμενοι εμφανίστηκαν, στη συνάντηση διατεθειμένοι να "κατέβουν" λίγο από το ποσό των 150.000 δραχμών, προκειμένου να βρεθεί μια λύση, το υπουργείο Εσωτερικών παρέμεινε ανένδοτο. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάζει διάφορα σενάρια για την περίπτωση που οι εργαζόμενοι συνεχίσουν την αποχή τους: Οι εκλογικές εργασίες να γίνουν από υπαλλήλους του υπουργείου και των περιφερειών, ή με πρόσληψη έκτακτου προσωπικού. Οι ίδιες πληροφορίες λένε ότι το υπουργείο εξετάζει ακόμα και το ενδεχόμενο της επίταξης των εργαζομένων!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ