Τρίτη 22 Σεπτέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Θύμα ο ασθενής

Η εφημερία στο "Αγία Ολγα", με το νέο σύστημα, έμεινε ακάλυπτη. Ετσι ο ασθενής κατέληξε κατά τη μεταφορά του στο ΚΑΤ, όπως καταγγέλλει ο εφημερεύων γιατρός του "Αγία Ολγα"

"Πριν αλέκτορα φωνήσαι τρις", ένα τραγικό συμβάν έρχεται να επιβεβαιώσει το πόσο επικίνδυνες είναι οι περικοπές των εφημεριών στα δημόσια νοσοκομεία.

Το περιστατικό αυτό συνέβη στην "Αγία Ολγα", στην εφημερία της 16.9.1998 και περιγράφεται με λεπτομέρειες στην αναφορά του εφημερεύοντος γιατρού προς το Διοικητικό Συμβούλιο του Νοσοκομείου στις 18/9/1998. (Ολα τα στοιχεία βρίσκονται στη διάθεση του "Ρ").

Ιδού, λοιπόν, τι αναφέρει ο εφημερεύων γιατρός που είναι ειδικευόμενος: "Σύμφωνα με τον νέο πρόγραμμα εφημεριών, στις 16.9.1998 εφημέρευε ένας ειδικευόμενος στη Β' Χειρουργική Κλινική (σ.σ. ο υπογράφων την αναφορά) κι ένας στην Α' Χειρουργική Κλινική. Στις 8.30 μμ ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ μετέφερε στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών του Νοσοκομείου μία 70χρονη, θύμα τροχαίου ατυχήματος. Το ασθενοφόρο είχε παραλάβει την ασθενή από τον τόπο του ατυχήματος στις 8μμ και τη μετέφερε στο μη εφημερεύον Νοσοκομείο μας αντί του εφημερεύοντος ΚΑΤ για παροχή πρώτων βοηθειών...".

Ως μοναδική εναλλακτική λύση, συνεχίζει ο γιατρός, προτάθηκε η μεταφορά της ασθενούς στο ΚΑΤ με τη συνοδεία του. Κατά τη διάρκεια των "διαπραγματεύσεων" για τη μεταφορά βρισκόταν σε εξέλιξη επείγουσα χειρουργική επέμβαση σε βαρέως πάσχουσα ασθενή της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας του "Αγία Ολγα" με τη συμμετοχή Επιμελητή της Β' Χειρουργικής Κλινικής, ειδικευομένου της ίδιας Κλινικής (που παρέμενε "εθελοντικά" έως την ώρα εκείνη χωρίς να περιλαμβάνεται στο πρόγραμμα της εφημερίας), ενώ αναμενόταν και η δική του συμμετοχή μετά τη διακομιδή της ασθενούς από το ΤΕΠ στο ΚΑΤ.

Η συνέχεια είναι τραγική. Η ασθενής απεβίωσε κατά τη διακομιδή της στο ΚΑΤ. Ο γιατρός με την αναφορά του επιρρίπτει ευθύνες στο ΕΚΑΒ που μεταφέρει ασθενείς σε μη εφημερεύοντα νοσοκομεία για "παροχή πρώτων βοηθειών". Ετσι, σημειώνει, χάνεται πολύτιμος χρόνος, δεδομένου ότι ο ασθενής διακομίζεται τελικά στο εφημερεύον νοσοκομείο.

Ιδιαίτερη σημασία, όμως, έχει ο επίλογος της αναφοράς του γιατρού: "Φρονώ ότι η πρόσφατη σπουδή που επιδείχτηκε στην περικοπή των εφημεριών θα δημιουργήσει σύντομα σοβαρά προβλήματα και δυστυχώς νέα θύματα, όταν κάποια στιγμή ο εφημερεύων ειδικευόμενος της μιας Χειρουργικής Κλινικής θα κληθεί να συνοδεύσει περιστατικό με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ, ο άλλος εφημερεύων μαζί με τον εφημερεύοντα επιμελητή θα ευρίσκονται στο χειρουργείο - πιθανότατα επί ώρες - και οι δύο Χειρουργικές Κλινικές και το ΤΕΠ θα παραμένουν χωρίς ιατρό. Τις συνέπειες της δυσλειτουργίας του Νοσοκομείου μας θα κληθεί δυστυχώς να πληρώσει ο ανύποπτος ασθενής...".


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ