Τρίτη 22 Σεπτέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΧΟΛΑΡΓΟΣ
Αναγκαιότητα η συλλογικότητα

Ο Χρήστος Δασκαλόπουλος είναι ο υποψήφιος δήμαρχος της "Ανεξάρτητης Κίνησης Πολιτών" και της "Δημοτικής Ενότητας Χολαργού"

"Η "Ανεξάρτητη Κίνηση Πολιτών" (ΑΚΙΠΟ) και η "Δημοτική Ενότητα Χολαργού" (ΔΕΧ) συμφώνησαν ότι η συλλογικότητα στην αντιμετώπιση των προβλημάτων είναι πλέον αναγκαιότητα". Με τη φράση αυτή οι δύο Κινήσεις "σφράγισαν" τη συνεργασία τους για τις δημοτικές εκλογές και παρουσίασαν τον κοινό τους υποψήφιο δήμαρχο Χολαργού, τον Χρήστο Δασκαλόπουλο.

Στην προγραμματική διακήρυξη των δύο Κινήσεων υπογραμμίζεται πάνω από όλα το πολιτικό στίγμα, που έχουν οι εκλογές του Οκτώβρη, καθώς σ' αυτές θα κριθεί, όπως τονίζεται, αν θα κρατηθούν τα κύρια χαρακτηριστικά της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, που είναι ο χαρακτήρας του λαϊκού θεσμού, η διεκδίκηση και η αγωνιστικότητα, που δυστυχώς τείνουν να εξαφανιστούν.

"Στις δημοτικές εκλογές, μεταξύ άλλων, θα κριθεί αν θα σφίξει ο κλοιός της εξάρτησης των δήμων μέσα από επιλογές κεντρικών και ξένων κέντρων λήψεως αποφάσεων και διαχείρισης εξουσίας. Θα κριθεί αν θα μετατραπούν οι δήμοι σε διεκπεραιωτές, διαχειριστές και επιχειρηματίες, αν θα καταφέρουν να μετατρέψουν την Τοπική Αυτοδιοίκηση σε ένα συγκεντρωτικό και απρόσωπο σύστημα, μακριά από τον πολίτη και τα προβλήματά του", επισημαίνεται στην κοινή διακήρυξη των Κινήσεων ΑΚΙΠΟ και ΔΕΧ.

Στο πρόγραμμα των Κινήσεων καταγγέλλεται ο τρόπος με τον οποίο λειτουργούν σήμερα τα όργανα του Δήμου Χολαργού, που συνεδριάζουν και αποφασίζουν για θέματα που αφορούν τους δημότες, λειτουργούν εν κρυπτώ και ερήμην της κοινωνίας του Χολαργού.

Να διεκδικεί!

Για μας, επισημαίνουν στη διακήρυξή τους οι δύο Κινήσεις, η Τοπική Αυτοδιοίκηση πρέπει να ενημερώνει, να διεκδικεί, να δρα και να αντιστέκεται, αξιοποιώντας τις δυνατότητες που έχει, τη διαμόρφωση τοπικών αναπτυξιακών προγραμμάτων, προς όφελος των πολιτών της. Να στέκεται κοντά στον πολίτη και να προστατεύει τις κατακτήσεις του και το δικαίωμά του στη ζωή. "Ο Δήμος Χολαργού σήμερα, τονίζεται στο πρόγραμμα, σπαταλάει τους οικονομικούς του πόρους αποσπασματικά χωρίς πρόγραμμα και σχεδιασμό. Παρότι χρειάζεται ένα πρόγραμμα δημοτικών επενδύσεων τουλάχιστον πενταετούς πνοής με συνολικό σχεδιασμό προτεραιοτήτων και αναγκών ώστε να μειωθεί όχι μόνο το κόστος αλλά και ο απαιτούμενος χρόνος περάτωσης".

"Εμείς υπογράφουμε μαζί σας συμβόλαιο ευθύνης, επισημαίνουν οι δύο Κινήσεις στο κοινό τους πρόγραμμα, για την καθιέρωση τοπικών δημοψηφισμάτων για σοβαρά προβλήματα. Για την επανενεργοποίηση των Συνοικιακών Συμβουλίων, την επαναφορά του υποχρεωτικού θεσμού λογοδοσίας του δημάρχου, την εκχώρηση της προεδρίας του δημάρχου στα νομικά πρόσωπα του δήμου".

Στη συνέχεια του προγράμματος καταγγέλλονται οι λειψές δημοτικές υπηρεσίες, καθώς ο δήμος δε γνωρίζει την κοινωνική του σύνθεση, τις ανάγκες και τις επιθυμίες των δημοτών του. Ο Δήμος Χολαργού δαπανά κονδύλια χωρίς να ξέρει σε ποιους και πόσους απευθύνεται ή ποια προβλήματα λύνει. Οσον αφορά το πρόβλημα της ανεργίας, που πλήττει κυρίως τους νέους, όπως τονίζεται στο πρόγραμμα, η ΤΑ δεν μπορεί να μένει αδιάφορη, είναι καθήκον της να παρέμβει.

"Είμαστε αποφασισμένοι, σημειώνεται, να ορθώσουμε ανάστημα και να αποτρέψουμε την παραπέρα μετατροπή των Δήμων σε όργανα των μεγάλων και των μικρότερων οικονομικών και πολιτικών συμφερόντων. Να διεκδικήσουμε τους παράνομα παρακρατηθέντες οικονομικούς πόρους της ΤΑ. Να αντιπαλέψουμε μεθοδεύσεις, προσπάθειες και πολιτικές που επιδεινώνουν τα κοινωνικά - λαϊκά προβλήματα και αποδυναμώνουν τη δυνατότητα παρέμβασης της ΤΑ, με τη δημιουργία αντιδημοκρατικού θεσμικού πλαισίου. ΝΑ αντισταθούμε σε κάθε εντολή της ΕΕ που βρίσκεται σε αντίθεση με τα συμφέροντα, τα ήθη και τα έθιμα του λαού μας".

"Για να βάλουμε σε πρώτη προτεραιότητα τη δημιουργία ανθρώπινης πόλης", καταλήγει η προγραμματική διακήρυξη.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ