Τρίτη 22 Σεπτέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σε ΙΕΚ μετατρέπουν τα ΤΕΙ

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ (του ανταποκριτή μας).-

Το πάγωμα του νέου κανονισμού σπουδών που μετατρέπει ουσιαστικά τα ΤΕΙ Θεσσαλονίκης σε ένα μεγάλο ΙΕΚ, υποβαθμίζοντας τα πτυχία και τη δυναμική τους στην αγορά εργασίας, απαιτούν οι σπουδαστές του Τμήματος Ηλεκτρονικής του ΤΕΙ-Θ. Σήμερα αναμένεται να πραγματοποιήσουν μαζική συγκέντρωση διαμαρτυρίας προς το Συμβούλιο του ΤΕΙ-Θ, προκειμένου να διασφαλίσουν την άμεση σύγκληση έκτακτης Γενικής Συνέλευσης, μέσα από την οποία μπορεί να παρθεί απόφαση για πάγωμα της εφαρμογής του κανονισμού.

Οπως καταγγέλλει ο Σύλλογος Σπουδαστών Ηλεκτρονικής του ΤΕΙ-Θ, ο νέος κανονισμός, που η Διοίκηση του ΤΕΙ αποφάσισε εν κρυπτώ και μέσα στο κατακαλόκαιρο να εφαρμόσει, περιέχει διάφορα μέτρα τα οποία έρχονται σε σύγκρουση με τα δικαιώματα των σπουδαστών και υποβαθμίζουν τις σχολές. Μεταξύ άλλων: Μειώνονται οι ώρες που ένας σπουδαστής έχει το δικαίωμα να παρακολουθεί, αυξάνει τον αριθμό των σπουδαστών στα εργαστήρια, μειώνει μαθήματα και ώρες ανά εξάμηνο και τέλος θεσμοθετεί πειθαρχικό όργανο για τους σπουδαστές, εντείνοντας έτσι τον αυταρχισμό και το χαφιεδισμό ανάμεσα στους σπουδαστές και τους καθηγητές.

Ο Σύλλογος Σπουδαστών απαιτεί να μη μετατραπούν τα ΤΕΙ σε κέντρα κατάρτισης, όπως τα ΙΕΚ και τα ΠΣΕ. Επίσης ζητά αύξηση της χρηματοδότησης των ΤΕΙ και σταμάτημα των προσπαθειών για κάλυψη των κενών μέσα από περικοπές σε ουσιαστικά ζητήματα υποδομής.

Πανσπουδαστική Κίνηση ΤΕΙ-Θ

Ως το επίσημο χαλί στο οποίο θα πατήσει η πολιτική της κυβέρνησης για τα ΤΕΙ, ώστε να μη σκοντάψει στο πτώμα της Δημόσιας Δωρεάν Παιδείας, χαρακτηρίζει η ΠΚΣ ΤΕΙ Θεσσαλονίκης το νέο κανονισμό σπουδών που αποφάσισε να εφαρμόσει η Διοίκηση του Ιδρύματος. Σε ανακοίνωσή της αναφέρει: "Ο κανονισμός αυτός δημιουργήθηκε για να στηριχτεί η αντιεκπαιδευτική μεταρρύθμιση, για να υπάρχει δηλαδή ένα θεσμικό πλαίσιο που θα χωράνε όλα τα είδη σχολών και κέντρων κατάρτισης στη μεταλυκειακή "σούπα" της ΕΕ. Δημιουργήθηκε για να υποβαθμιστούν τα ΤΕΙ, να μετατραπούν σε τεράστια ΙΕΚ, για να μπορούν μετά να μας λένε ότι "τα ιδιωτικά πανεπιστήμια είναι αναγκαία, αφού ο λαός δεν είναι ευχαριστημένος με το περιεχόμενο των Δημοσίων". Δημιουργήθηκε ακριβώς για να μπορούν να "φυτρώσουν" μέσα στο ΤΕΙ τα Προγράμματα Σπουδών Επιλογής.

Γι' αυτό οι σπουδαστές πρέπει να δώσουν τη δική τους απάντηση. Την απάντηση του ενωτικού αγώνα για τα δικαιώματά τους στη μόρφωση, τη δουλιά, τη ζωή. Εναν αγώνα που ξεκίνησε και θα συνεχιστεί ακόμα πιο μαζικά, πιο μαχητικά, πιο αποφασιστικά μέσα από τις κινητοποιήσεις που θα ακολουθήσουν".

Οι φοιτητές του Φυσικού

Στο μεταξύ συμβολικό αποκλεισμό της Γραμματείας του Τμήματος, όπου θα γίνουν οι εγγραφές των σπουδαστών του Προγράμματος Σπουδών Επιλογής, πραγματοποίησαν χτες οι φοιτητές του Φυσικού. Για αύριο Τετάρτη καλούν όλους τους φοιτητές του ΑΠΘ σε μαζική παράσταση διαμαρτυρίας στις 10 το πρωί έξω από την Πρυτανεία, την ώρα που θα συνεδριάζει η Σύγκλητος του ΑΠΘ με θέμα τα ΠΣΕ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Κλιμακώνεται η αλληλεγγύη στους οικότροφους σπουδαστές(2015-11-11 00:00:00.0)
Διαδήλωσαν ενάντια στα ΠΣΕ(1999-03-23 00:00:00.0)
Πανελλαδική κινητοποίηση(1998-11-20 00:00:00.0)
Κατάληψη διαμαρτυρίας(1998-09-25 00:00:00.0)
Στο δρόμο του αγώνα οι σπουδαστές(1998-03-21 00:00:00.0)
Στο στόχαστρο των σπουδαστών η αντιεκπαιδευτική πολιτική(1998-03-14 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ