Τρίτη 22 Σεπτέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Κάλεσμα σε αντεπίθεση, πριν είναι αργά

Μπροστά σ' ένα μεγάλο πλήθος όλων των ηλικιών, που έδοσε μαχητικό παρόν στην κορύφωση των εκδηλώσεων του 24ου Φεστιβάλ, μίλησε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Η ώρα είναι 9 και κάτι, όταν, από την κεντρική εξέδρα του 24ου Φεστιβάλ, αναγγέλλεται η ομιλία της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκας Παπαρήγα.Ο χώρος της Πανεπιστημιούπολης είναι, ήδη, γεμάτος από πλήθη κόσμου, ενώ μια μακριά ουρά από αυτοκίνητα και πεζούς συνωστίζονται στο δρόμο, που οδηγεί σ' αυτήν. Εκείνη τη στιγμή, μπαίνουν στη μεγάλη πλατεία της κεντρικής εξέδρας εκατοντάδες Κνίτες, ανεμίζοντας κόκκινες σημαίες και φωνάζοντας συνθήματα. Κι ενώ η Αλέκα Παπαρήγα πηγαίνει προς το βήμα, χιλιάδες στόματα συντονίζονται και φωνάζουν ένα σύνθημα: "Κάπα Κάπα Ε - Το Κόμμα σου λαέ!". Η ΓΓ του ΚΚΕ επιχειρεί να ξεκινήσει την ομιλία της, αλλά τα συνθήματα δυναμώνουν ακόμη περισσότερο. Λίγο μετά, η ομιλία ξεκινά:

"Αγαπητοί φίλοι και φίλες,

νιάτα της ΚΝΕ,

σύντροφοι και συντρόφισσες,

Η ΚΕ του ΚΚΕ χαιρετίζει με συγκίνηση και καμάρι τα 30χρονα γενέθλια της ΚΝΕ.

Η Κομμουνιστική Νεολαία, κουβαλώντας το βαρύ φορτίο της ιστορίας της ΟΚΝΕ και της ΕΠΟΝ, της νεολαίας της ΕΔΑ και των Λαμπράκηδων, άνοιξε τα φτερά της μέσα στα δύσκολα χρόνια της δικτατορίας. Ανοιξε νέους δρόμους στο νεολαιίστικο κίνημα της μεταπολίτευσης. Πριν λίγα χρόνια, πέρασε και αυτή, όπως και το Κόμμα μας, μέσα από τη στενωπό της κρίσης που χτύπησε το παγκόσμιο κομμουνιστικό κίνημα, μετά τη νίκη της αντεπανάστασης.

Η ΚΝΕ δεν έμεινε μόνο όρθια, προχώρησε μπρος. Ανακτά το κύρος και τους δεσμούς της με τη νεολαία. Το 24ο Φεστιβάλ της ΚΝΕ - "ΟΔΗΓΗΤΗ" φέτος έσπασε ρεκόρ!

Το δέντρο της ΚΝΕ αρχίζει να βγάζει πολύ φύλλωμα και καρπούς. Κι αυτό είναι πολύ καλό, πριν απ' όλα για την ελληνική νεολαία. Δυνατή, μαζική ΚΝΕ σήμερα σημαίνει δυνατό και μαζικό ΚΚΕ αύριο!

Αγαπητοί φίλοι και φίλες

Σας ευχαριστούμε όλους εσάς, που πρόθυμα δίνετε ζωή, ρυθμό και δυναμισμό στις εκδηλώσεις του Φεστιβάλ. Εκτιμάμε βαθύτατα το κοπιαστικό έργο των εργατών, που, χωρίς αμοιβή, δούλεψαν για να στηθεί το οικοδόμημα.

Ο αγώνας έχει ανάγκη από την τέχνη, αλλά και η τέχνη έχει ακόμα μεγαλύτερη ανάγκη από τον ανειρήνευτο και ανυπότακτο αγώνα των λαϊκών στρωμάτων και της νεολαίας. Ηρθε η ώρα να συνειδητοποιήσουν όλοι οι καλλιτέχνες, ιδιαίτερα αυτοί που κάνουν τα πρώτα τους βήματα, ότι δεν υπάρχει καλύτερος, αποτελεσματικότερος και προ πάντων πιο ανιδιοτελής χορηγός της τέχνης, από το λαό. Μόνο ο λαός μπορεί να βοηθήσει, η τέχνη για τους λίγους να γίνει τέχνη των πολλών, πηγή έμπνευσης για κοινωνική και πολιτική δράση".

Μήνυμα αγώνα

"Νέοι και Νέες

Δεν έχουμε την πρόθεση να σας υποδείξουμε πώς να συμπεριφέρεστε, πώς να ντύνεστε, τι να σας αρέσει. Δεν ψάχνουμε να βρούμε τρόπους να πάμε με τα "νερά της νεολαίας", δεν καταφεύγουμε σε επικοινωνιολόγους για να μας φτιάξουν νεολαιίστικο προφίλ.

Μπροστά στη νεολαία, ανοίγουμε διάπλατα την πολιτική μας, τον άλλο δρόμο, τη λύση.

Την καλούμε να συνδέσει τους στόχους και τα οράματά της με τους στόχους και τα οράματα του σοσιαλισμού. Ο σοσιαλισμός δεν απέτυχε, έχασε μια μάχη. Για την αρνητική εξέλιξη υπάρχουν ιστορικές αιτιολογίες και δικαιολογίες, υποκειμενικές και αντικειμενικές. Δεν έχουν καμία σχέση με τις σκόπιμες και ανιστόρητες θεωρίες, που προβάλλονται από τους απολογητές του καπιταλισμού.Μπροστά στη νεολαία, ξεδιπλώνουμε την πρότασή μας για τη συγκρότηση του Αντιιμπεριαλιστικού Αντιμονοπωλιακού Δημοκρατικού Μετώπου Πάλης. Με αυτό τον τρόπο, απαντάμε στις σημερινές και τις αυριανές ανάγκες της μεγάλης πλειοψηφίας του ελληνικού λαού, των παιδιών και των νέων. Απαντάμε έτσι πολύ συγκεκριμένα πώς, με ποια μέσα, με ποια συμμαχία, με ποια αντίθεση, είναι δυνατό και ρεαλιστικό, η νεολαία και ο λαός μας να διεκδικήσουν ουσιαστικές, ριζικές ανατροπές των συνθηκών και αξιών ζωής που μας έχουν επιβάλει.

Στη νεολαία φέρνουμε το μήνυμα του ανυποχώρητου αγώνα, το κάλεσμα να περάσουμε στην αντεπίθεση, πριν είναι αργά.

Θα είμαστε, όμως, συνεπείς μόνο όταν όλοι μαζί οι κομμουνιστές και κομμουνίστριες, μέλη και φίλοι του Κόμματος αποφασίσουμε κάτι πιο σημαντικό σήμερα:

Μπροστά στη μάχη των τοπικών εκλογών, στα νέα προβλήματα που προκύπτουν από τη θεσμοθέτηση της ανατροπής των εργασιακών σχέσεων, από την υλοποίηση της αντιδραστικής μεταρρύθμισης στην Παιδεία.

Ενόψει των νέων κινδύνων, που κρέμονται πάνω από τα Βαλκάνια, το Αιγαίο, την Κύπρο, τη Βόρεια Αφρική:

Να βάλουμε πιο ψηλά τον πήχη των στόχων και των προσδοκιών μας, τον πήχη του χρέους και της ευθύνης για τη συγκρότηση του Αντιιμπεριαλιστικού Αντιμονοπωλιακού Δημοκρατικού Μετώπου.

Η ιδιότητα του μέλους του 80χρονου πια ΚΚΕ, τα δημόσια αξιώματα και οι θέσεις ευθύνης δεν απαιτούν μόνο ικανότητα, επάρκεια, αλλά και ετοιμότητα, προθυμία για προσωπικές θυσίες".

Εμπιστευόμαστε τη νεολαία

"Η νιότη από τη φύση της είναι ριζοσπαστική και ανατρεπτική, αμφισβητεί τους επάνω, δε βολεύεται με τον καταναγκασμό, είναι ριψοκίνδυνη. Γι' αυτό και 80 χρόνια τώρα εμπιστευόμαστε τη νεολαία.

Οι ιδιότητες, όμως, αυτές δεν είναι αιώνιες και αναλλοίωτες. Εχουν δει τα μάτια μας νέους εξεγερμένους στα μαθητικά και φοιτητικά τους χρόνια, να χάνουν στη συνέχεια την ορμή, να μετατρέπονται σε συνηθισμένους και αδιάφορους στα χρόνια της ωριμότητας, της μέσης ηλικίας, πολίτες. Ορισμένους τους ζούμε, καθημερινά, δυστυχώς ως κόλακες και θεραπαινίδες της εξουσίας, με το αζημίωτο.

Ο ριζοσπαστισμός και η επαναστατικότητα, το ριψοκίνδυνο πνεύμα δεν έχουν ηλικία. Ανάμεσά μας, αλλά και ευρύτερα υπάρχουν γυναίκες και άνδρες με άσπρα μαλλιά, με πολλά χρόνια στην πλάτη τους, αρκετοί από αυτούς είναι άρρωστοι, ανάπηροι, κι, όμως, η επαναστατική τους διάθεση είναι νεανική, όπως τα πρώτα χρόνια της ζωής τους, ακόμα πιο ώριμη και βαθιά σήμερα. Υπάρχουν άνθρωποι με άσπρα μαλλιά, που σκέπτονται πιο ριζοσπαστικά και επαναστατικά από αρκετούς νεότερους.

Δε θα πάψουμε, λοιπόν, να λέμε στη νεολαία ότι, αν η αφύπνιση και η αμφισβήτηση είναι ένα καλό πρώτο βήμα, το αμέσως επόμενο πρέπει να είναι η οργάνωση.

Αυτοί, που σας λένε ότι θα σας συναντήσουν στις καφετερίες και στις ντίσκο, για να εξασφαλίσουν μια θέση για την ψυχή σας στον παράδεισο, ότι θα σας επισκεφθούν στα σχολεία για εξομολόγηση και συγχωροχάρτι, για ένα πράγμα ενδιαφέρονται. Να σταθεροποιήσουν τη δική τους θέση, επί της γης.Αυτοί, που σας λένε ότι αξίζει σήμερα να θυσιαστούν οι λαοί και η νεολαία στο βωμό της ΟΝΕ και του ΕΥΡΩ, προκειμένου να κερδηθεί το αύριο, υποκρίνονται ασύστολα. Για το δικό τους σήμερα ενδιαφέρονται...".


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ