Τρίτη 22 Σεπτέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 36
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΟΣΥΠΑ
Το ξεπούλημα των αεροδρομίων δε θα περάσει

Με απεργιακές κινητοποιήσεις ετοιμάζονται οι εργαζόμενοι στην ΥΠΑ να "υποδεχτούν" το κυβερνητικό νομοσχέδιο, που παραδίδει τα αεροδρόμια της χώρας σε ξένα συμφέροντα, και τη διάλυση της υπηρεσίας

Την κατηγορηματική τους απόφαση ν' αρχίσουν "αγώνα μέχρι την τελική νίκη", προανήγγειλαν χτες οι εργαζόμενοι στην Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ). Στόχος του αγώνα τους είναι η ανατροπή του κυβερνητικού σχεδίου για τη διάλυση της υπηρεσίας, την ιδιωτικοποίηση των κερδοφόρων δραστηριοτήτων της, καθώς και την απόλυση 2.500 υπαλλήλων.

Απαρχή των απεργιακών κινητοποιήσεων των εργαζομένων στην ΥΠΑ είναι τέσσερις συνεχόμενες 24ωρες απεργίες, από μεθαύριο Πέμπτη μέχρι και τα μεσάνυχτα της ερχόμενης Κυριακής.

Τις απεργίες, που είναι προειδοποιητικές, κήρυξε ομόφωνα η διοίκηση της Ομοσπονδίας Συλλόγων Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας (ΟΣΥΠΑ), μετά τη γνωστοποίηση του κυβερνητικού νομοσχεδίου για την ΥΠΑ και την άρνηση κυβέρνησης και διοίκησης, εδώ και δύο μήνες, να γίνει μια πρώτη συνάντηση με τους εκπροσώπους της Ομοσπονδίας, με το πρόσχημα ότι πρόκειται για προσχέδιο και όχι για το τελικό νομοσχέδιο!

Σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου, οι εκπρόσωποι της ΟΣΥΠΑ κατήγγειλαν ότι ηκυβέρνηση έχει αποφασίσει ήδη να παραδώσει άνευ όρων τα ελληνικά αεροδρόμια στα ξένα συμφέροντα και πρόσθεσαν ότι στο πλαίσιο αυτό ανέθεσε έναντι αδράς αμοιβής σε Γερμανούς "συμβούλους" την εκπόνηση μελέτης για τη διάλυση της ΥΠΑ και τη σύσταση ανωνύμων εταιριών στο νευραλγικό χώρο των αερομεταφορών, με τη συμμετοχή ιδιωτών. Τόνισαν ότι το νομοσχέδιο που ετοίμασε η κυβέρνηση δε βασίζεται σε μελέτη σκοπιμότητας για την ανάγκη σύστασης ανωνύμων εταιριών, ούτε συνοδεύεται από κάποια μελέτη, με την οποία να τεκμηριώνεται η βιωσιμότητα του νέου μοντέλου ιδιωτικοποίησης των ελληνικών αεροδρομίων. Συνδυάζοντας τη μελλοντική λειτουργία του νέου αεροδρομίου Σπάτων, υπό τον απόλυτο έλεγχο των γερμανικών συμφερόντων σε όλα τα επίπεδα, πιθανολόγησαν ότι η μελέτη διάλυσης της ΥΠΑ ανατέθηκε σε Γερμανούς, επειδή τα ίδια συμφέροντα επιδιώκουν να ελέγξουν "πακέτο" τα ελληνικά αεροδρόμια, εξαγοράζοντας μετοχές και, κατ' επέκταση, συμμετέχοντας στο ΔΣ της "ΑΕ Αεροδρομίων". Σημειώνεται ότι το νομοσχέδιο προβλέπει τη δυνατότητα εκχώρησης του 49% των μετοχών της ανώνυμης εταιρίας σε ιδιώτες. "Ιδιωτικοποιείται η εθνική ασφάλεια"

Οπως κατήγγειλαν οι εκπρόσωποι της ΟΣΥΠΑ, με την επιχειρούμενη ιδιωτικοποίηση των ελληνικών αεροδρομίων, στην ουσία η κυβέρνηση προωθεί την "ιδιωτικοποίηση της εθνικής ασφάλειας", δεδομένου ότι η λειτουργία του 70% των αεροδρομίων είναι μεικτή (πολιτική και στρατιωτική), ενώ είναι ιδιαίτερα σημαντικός ο ρόλος τους σε καταστάσεις εθνικής ανάγκης (πολιτικός σχεδιασμός έκτακτης ανάγκης) ή για την αντιμετώπιση καταστάσεων ανάγκης από φυσικές καταστροφές (πλημμύρες, φωτιές κλπ.). Επισήμαναν ότι τα αεροδρόμια, εκτός του ότι εξυπηρετούν κρίσιμους τομείς της εθνικής ασφάλειας και οικονομίας, με ετήσια έσοδα 100 δισ. δραχμές, επιτελούν και σημαντικό κοινωνικό έργο, συνδέοντας τις παραμεθόριες περιοχές. Αν λειτουργήσουν με βάση τα λεγόμενα ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια των ΑΕ, τότε τα περισσότερα περιφερειακά αεροδρόμια ή θα κλείσουν, λόγω περιορισμένων εσόδων, ή θα επιβληθούν πρόσθετοι φόροι στον ελληνικό λαό, που σημαίνει ότι οι Ελληνες φορολογούμενοι θα κληθούν να καταβάλουν τον οβολό τους για την εξυπηρέτηση ξένων συμφερόντων!

Στη συνέντευξη της ΟΣΥΠΑ παραβρέθηκαν εκ μέρους του ΚΚΕ ο βουλευτής Μήτσος Κωστόπουλος,της ΠΟΛ.ΑΝ ο Δ. Δαβάκης,ο συνδικαλιστής Χρ. Σταμούλος,υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος της "Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας" (ΝΑΣ), και ο Μ. Δανδουλάκης,εκπρόσωπος του συντονιστικού οργάνου κατά των ιδιωτικοποιήσεων.

Ο Μ. Κωστόπουλος τόνισε ότι η πάγια και αταλάντευτη θέση του ΚΚΕ, για λόγους εθνικούς, οικονομικούς και κοινωνικούς, είναι 100% δημόσια και ενιαία ΥΠΑ. Υπογράμμισε ότι, αν η κυβέρνηση εμμείνει στα σχέδιά της για την ΥΠΑ, αναλαμβάνει σοβαρές ευθύνες και επισήμανε ότι μόνο οι εργαζόμενοι με τον αγώνα τους μπορούν να αναχαιτίσουν το επερχόμενο κακό. Τέλος, διαβεβαίωσε τους εργαζόμενους ότι το ΚΚΕ θα σταθεί στο πλευρό τους στους αγώνες που αποφάσισαν.

Ο εκπρόσωπος της ΠΟΛ.ΑΝ τόνισε ότι είναι απαράδεκτο οι αερολιμένες της χώρας να διοικούνται από ιδιώτες και μάλιστα αλλοδαπούς, ενώ προανήγγειλε και πρωτοβουλίες του προέδρου του κόμματος.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ