Πέμπτη 11 Ιούνη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Αγώνας για την αποτροπή του διαγωνισμού της ντροπής
  • Απεργούν σήμερα και αύριο δάσκαλοι και καθηγητές
  • Συγκεντρώσεις εκπαιδευτικών και εργαζομένων στα εξεταστικά κέντρα
  • Τις δυνάμεις καταστολής και απεργοσπαστικούς μηχανισμούς επιστρατεύει η κυβέρνηση

Μέρα αγώνα σήμερα για την εκπαίδευση, καθώς ξεκινά η απεργία καθηγητών και δασκάλων, ενώ σε όλη την Ελλάδα, εκπαιδευτικοί και εργαζόμενοι συντονίζουν τις ενέργειές τους για την αποτροπή του διαγωνισμού του ΑΣΕΠ για πρόσληψη εκπαιδευτικών, που ξεκινά αύριο. Στο μεταξύ, η κυβέρνηση αναζητά μέχρι την τελευταία στιγμή επιτηρητές για το διαγωνισμό ύστερα από την καθολική σχεδόν άρνηση του κλάδου, να στελεχώσει το μηχανισμό των εξετάσεων. Ηδη έχουν επιστρατευτεί οι κατασταλτικοί μηχανισμοί και αστυνομοκρατούνται τα σχολεία που θα λειτουργήσουν σαν εξεταστικά κέντρα.

Σήμερα, πραγματοποιούνται συγκεντρώσεις σε εξεταστικά κέντρα με εκδηλώσεις εκπαιδευτικών, γονιών και άλλων μαζικών φορέων του λαϊκού κινήματος για τη συζήτηση και καταδίκη της αντιεκπαιδευτικής πολιτικής της κυβέρνησης. Από αύριο και όλες τις μέρες του διαγωνισμού, θα γίνουν συγκεντρώσεις έξω από τα εξεταστικά κέντρα από τις 6 π.μ. με στόχο την αποτροπή του.

  • Οι κινητοποιήσεις θα γίνουν με όρους μαζικού κινήματος με στόχο να παρεμποδιστούν οι απεργοσπάστες εκπαιδευτικοί και να δημιουργηθεί το κλίμα για την καθολική και ενιαία αποχή των υποψηφίων.

"Η πολιτεία θα περιφρουρήσει τις συνθήκες ομαλής διεξαγωγής αυτού του διαγωνισμού", δήλωσε χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημ. Ρέππας, ενώ εκπρόσωποι του υπουργείου Παιδείας παρήλασαν από κανάλια και ραδιοφωνικούς σταθμούς, καλώντας τους εκπαιδευτικούς να "συμμορφωθούν", ενώ, χρησιμοποπιώντας τεχνάσματα για αύξηση των διορισμών, πρόδιδαν την αμηχανία τους μπροστά στη μαχητικότητα του κλάδου. Αλλωστε, με την κατάργηση της επετηρίδας και την αντικατάστασή της από το διαγωνισμό, η κυβέρνηση επιχειρεί να συγκαλύψει τη μείωση των διορισμών και τη χειροτέρευση των όρων λειτουργίας των σχολείων.

Ενδεικτικό, πάντως, της αμηχανίας αυτής είναι το γεγονός που κατήγγειλαν εκπρόσωποι των εκπαιδευτικών, κατά το οποίο ο διευθυντής προσωπικού του υπουργείου Παιδείας καλούσε χτες έναν έναν προσωπικά τους αποσπασμένους στο υπουργείο Παιδείας εκπαιδευτικούς, καλώντας τους να είναι επιτηρητές. Μάλιστα, όταν κλιμάκιο της ΟΛΜΕ επιχείρησε να εισέλθει στο υπουργείο, για να ενημερώσει τους εκπαιδευτικούς για τις θέσεις του κλάδου, εμποδίστηκε και κατάφερε τελικά να μπει στο υπουργείο μετά από επίμονη προσπάθεια.

Δασοφύλακες - επιτηρητές!

Ακόμα και δασικοί υπάλληλοι επιστρατεύονται και μάλιστα με τρόπο αυταρχικό, για να στελεχώσουν το μηχανισμό του διαγωνισμού. Με έγγραφό της η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης, "αποφασίζει και διαθέτει" στη Διεύθυνση Β βάθμιας εκπαίδευσης 31 υπαλλήλους που υπηρετούν στη Διεύθυνση Δασών Εβρου, το Δασαρχείο Αλεξανδρούπολης, το γραφείο Εποπτείας Υδραυλικών Εργων Αλεξανδρούπολης κλπ. Αναφέρει μάλιστα ότι οι 31 πρέπει να παρουσιαστούν ακόμη και αν έχουν κανονική άδεια, η οποία πρέπει να διακοπεί και ότι "ουδεμία απουσία θα θεωρηθεί δικαιολογημένη, πλην των περιπτώσεων ανωτέρας βίας"!

Το γεγονός προκάλεσε την αντίδραση της ΕΛΜΕ Αλεξανδρούπολης, αλλά και των ίδιων των εργαζόμενων. Οι εκπαιδευτικοί της πόλης διοργανώνουν σήμερα στις 11 π.μ. συγκέντρωση στο ΕΚ Αλεξανδρούπολης, ενώ αύριο θα βρίσκονται έξω από το εξεταστικό κέντρο από τις 5.30 π.μ.

Στη Μακεδονία
  • Στη Θεσσαλονίκη θα γίνουν σήμερα δύο συγκεντρώσεις στις 11 π.μ. Μία στην Καμάρα, όπου θα συγκεντρωθούν εκπαιδευτικοί από το Κιλκίς και τη Χαλκιδική και μία έξω από το γήπεδο του ΠΑΟΚ.Οι διαδηλωτές θα πορευτούν στο εξεταστικό κέντρο, στο σχολικό συγκρότημα της Κλεάνθους της Τούμπας. Αύριο διοργανώνουν συγκέντρωση έξω από το ίδιο εξεταστικό κέντρο και εξορμήσεις στα άλλα δύο σχολικά συγκροτήματα, το Λύκειο Χαριλάου και το ΕΠΛ Νεάπολης.
  • Στη Βέροια σήμερα το απόγευμα οι αδιόριστοι διοργανώνουν συγκέντρωση έξω από το χώρο, όπου θα γίνει σεμινάριο για τους υπαλλήλους που επιτηρούν τις εξετάσεις. Αύριο, στις 5 π.μ. θα γίνει συγκέντρωση και πορεία προς το ΕΠΛ που έχει οριστεί ως εξεταστικό κέντρο. Θα συμμετάσχουν οι εκπαιδευτικοί από τους νομούς Πέλλας και Πιερίας.
  • Στις Σέρρες,οι εκπαιδευτικοί διοργανώνουν σήμερα συλλαλητήριο στην κεντρική πλατεία και πορεία στο εξεταστικό κέντρο, το 2ο Λύκειο. Αύριο στις 6 π.μ. θα ανταμώσουν εκ νέου έξω από το εξεταστικό κέντρο με τους εκπαιδευτικούς Καβάλας και Δράμας.
  • Σε αστυνομικό κλοιό βρέθηκε χτες το 4ο Λύκειο Κοζάνης, όπου θα λειτουργήσει το εξεταστικό κέντρο της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, προκειμένου να εμποδιστούν οι εκπαιδευτικοί να δηλώσουν την αντίθεσή τους στη διεξαγωγή του διαγωνισμού. Τελικά οι εκπαιδευτικοί κατέλαβαν το σχολείο και η ΕΛΜΕ κατήγγειλε την ισχυρή παρουσία της αστυνομίας σαν επιχείρηση τρομοκράτησης καθηγητών και δασκάλων και απηύθυνε κάλεσμα σε όλους τους φορείς να στηρίξουν και να συμμετάσχουν στον αγώνα. Αύριο, θα γίνει συλλαλητήριο και συγκέντρωση στην Κοζάνη ενώ, σύμφωνα με τους εκπροσώπους της τοπικής ΕΛΜΕ, δεν έχουν βρεθεί επιτηρητές και "επιστρατεύτηκαν" για το σκοπό αυτό οι προϊστάμενοι των διευθύνσεων εκπαίδευσης.
Στη Θεσσαλία

Σε συσκέψεις που πραγματοποιήθηκαν στις πρωτεύουσες των τεσσάρων θεσσαλικών νομών, αποφασίστηκαν συγκεκριμένες αγωνιστικές κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας.

  • Στη Λάρισα στη σύσκεψη, στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι του Συλλόγου Αδιορίστων, της ΕΛΜΕ, του Συλλόγου Δασκάλων - Νηπιαγωγών, του Νομαρχιακού Τμήματος της ΑΔΕΔΥ και του Εργατικού Κέντρου Λάρισας, αποφασίστηκε:

- Σήμερα, στις 9 π.μ. να πραγματοποιηθεί απεργιακή συγκέντρωση στα γραφεία της ΕΛΜΕ και στις 9 μ.μ. πανεκπαιδευτική συγκέντρωση, με συναυλία, στην πλατεία Ταχυδρομείου.

- Αύριο, στις 6 π.μ. να πραγματοποιηθεί δυναμική συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο εξεταστικό κέντρο που λειτουργεί στο 4ο Λύκειο, για ν' απευθυνθεί η ύστατη έκκληση προς τους επιτηρητές και τους προσερχόμενους αδιόριστους να μην λάβουν μέρος στον επαίσχυντο διαγωνισμό.

Σε ανακοίνωσή του το ΔΣ της ΕΛΜΕ Λάρισας καλεί τους καθηγητές που δήλωσαν συμμετοχή σαν επιτηρητές να την ανακαλέσουν, καταγγέλλει τον προϊστάμενο της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Νομού κ. Καραμέτα,που αρνείται να δημοσιοποιήσει τον κατάλογο των συμμετεχόντων και καλεί όλους τους καθηγητές να συμμετάσχουν μαζικά στην 48ωρη απεργία.

  • Στο Βόλο η απόφαση της σύσκεψης των εκπαιδευτικών φορέων είναι να πραγματοποιηθεί συνέλευση - συγκέντρωση σήμερα στις 10 π.μ. έξω από το εξεταστικό κέντρο στο 2ο Λύκειο, όπου θ' αποφασιστεί η πορεία του αγώνα.

Σε ανακοίνωσή του το Τμήμα Παιδείας της ΝΕ Μαγνησίας του ΚΚΕ,εκφράζει την αμέριστη υποστήριξη του Κόμματος στον δίκαιο αγώνα των εκπαιδευτικών κι επισημαίνει: "Ο αγώνας αυτός δεν αφορά μόνο τους εκπαιδευτικούς και ούτε έχει σχέση μόνο με την κατάργηση του θεσμού της επετηρίδας διορισμού τους, όπως παραπλανητικά διαδίδει η κυβέρνηση. Είναι ένας αγώνας ευρύτερος, αγκαλιάζει όλα τα λαϊκά στρώματα κι ιδιαίτερα τη νεολαία, που πρέπει να μπει μπροστά και συνδέεται άμεσα με την απαίτηση για ουσιαστική αναβάθμιση της παρεχόμενης Δημόσιας Δωρεάν εκπαίδευσης και των εκπαιδευτικών προς όφελος των παιδιών του λαού".

  • Οι εκπαιδευτικοί φορείς των Τρικάλων και της Καρδίτσας αποφάσισαν να πραγματοποιηθεί δυναμική συγκέντρωση στο κοινό εξεταστικό κέντρο των δυο νομών στο 4ο Λύκειο της Καρδίτσας, τονίζοντας πως ο αγώνας θα συνεχιστεί και θα ενταθεί για ν' αποτραπεί ο διαγωνισμός της ντροπής και ν' αντιμετωπιστεί η αντιεκπαιδευτική πολιτική της κυβέρνησης.
Στη Χαλκίδα

Αστυνομική δύναμη "κατέλαβε" από χτες το μεσημέρι το 1ο Λύκειο Χαλκίδας όπου θα λειτουργήσει εξεταστικό κέντρο.

"Διαγωνισμός με ΜΑΤ δε γίνεται", τονίζει σε ανακοίνωση η ΝΕ Εύβοιας του ΚΚΕ. "Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και ο εκσυγχρονιστής πρωθυπουργός όσο και αν προσπαθούν με βία και τρομοκρατία να περάσουν την αντιλαϊκή αντιεκπαιδευτική πολιτική της ΕΕ και των πολυεθνικών, δε θα τα καταφέρουν, όπως δεν τα κατάφεραν να υποτάξουν το αγωνιστικό φρόνημα των εργαζόμενων και του λαού άλλοι πριν απ' αυτούς". Η ΝΕ του ΚΚΕ καλεί σε μαζική συμμετοχή στη σημερινή συγκέντρωση στις 11 π.μ. στο Εργατικό Κέντρο Εύβοιας. Θα ακολουθήσει πορεία, ενώ το απόγευμα στο 1ο Λύκειο Χαλκίδας θα δοθεί συναυλία.

Μαζική παρουσία στη συγκέντρωση και στις κινητοποιήσεις θα έχουν και οι εκπαιδευτικοί της Βοιωτίας καθώς Εύβοια και Βοιωτία έχουν το ίδιο εξεταστικό κέντρο.

Στην Πελοπόννησο
  • Εκπαιδευτικό συλλαλητήριο έγινε προχτές στον Πύργο και ακολούθησε πορεία στο 2ο Λύκειο το οποίο οποίο έχει μετατραπεί σε εξεταστικό κέντρο. Εξω από αυτό οι εκπαιδευτικοί διαπληκτίστηκαν με την Αστυνομία η οποία, είχε παραταχθεί στις πύλες του σχολικού συγκροτήματος. Τελικά, οι συγκεντρωμένοι κατάφεραν να εισέλθουν στο εξεταστικό κέντρο όπου παρέμειναν για αρκετές ώρες και πραγματοποίησαν συναυλία.

Χτες η ΕΛΜΕ Ηλείας πραγματοποίησε Γενική Συνέλευση στο Εξεταστικό Κέντρο, το οποίο αμέσως πολιορκήθηκε από ισχυρές δυνάμεις των ΜΑΤ που καλούσαν τους εκπαιδευτικούς να εκκενώσουν το χώρο. Πάντως, ο Πύργος έχει μετατραπεί σε πολιορκημένη πόλη από τις αστυνομικές δυνάμεις.

  • Στην Πάτρα εντείνεται η προσπάθεια τρομοκρατίας από την πλευρά του κρατικού μηχανισμού. Τις τελευταίες μέρες στη Νομαρχία Αχαϊας πραγματοποιούνται συσκέψεις, με τη συμμετοχή των υπευθύνων για τη διενέργεια του διαγωνισμού, εκπροσώπων της ΤΑ, αστυνομικών δυνάμεων και εισαγγελέων, στις οποίες σχεδιάζονται τα μέτρα καταστολής. Χτες το απόγευμα, δυνάμεις των ΜΑΤ, με την καθοδήγηση του υπεύθυνου για το διαγωνισμό Γ. Βέρα,κατέλαβαν το σχολικό συγκρότημα Λάγγουρα που έχει επιλεγεί σαν εξεταστικό κέντρο και σαν κοινοί τραμπούκοι πέταξαν, στην κυριολεξία, έξω τους καθηγητές της νυχτερινής βάρδιας και τους μαθητές εμποδίζοντάς τους να διεξαγάγουν τις προγραμματισμένες εξετάσεις τους. Μάλιστα, απαγόρευσαν την είσοδο στον πρόεδρο της ΕΛΜΕ και άλλους μαζικούς φορείς.

- Σήμερα στις 7.30 μ.μ. γίνεται πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο με τη συμμετοχή εκπαιδευτικών, φοιτητών, μαθητών, γονέων και εργαζόμενων. Το συλλαλητήριο θα ξεκινήσει από το μνημείο του Ν. Τεμπονέρα (στο συγκρότημα σχολείων Βουδ) και θα ακολουθήσει πορεία προς το εξεταστικό κέντρο στο συγκρότημα σχολείων Λάγγουρα.

- Αύριο Παρασκευή στις 6 π.μ. θα γίνει απεργιακή συγκέντρωση των εκπαιδευτικών έξω από το εξεταστικό κέντρο.

Στη Ρόδο

Πολιορκείται από δυνάμεις της αστυνομίας το 2ο Λύκειο Ρόδου,το οποίο θα λειτουργήσει ως εξεταστικό κέντρο και από χτες το μεσημέρι το έχουν καταλάβει εκπαιδευτικοί της Α και Β ΕΛΜΕ Δωδεκανήσου και διδασκαλικοί σύλλογοι. Σήμερα το πρωί θα γίνει γενική συνέλευση των εκπαιδευτικών μέσα στο χώρο του σχολείου. Το σχολείο επισκέφτηκε χτες το απόγευμα αντιπροσωπεία του ΚΚΕ και εξέφρασε τη συμπαράσταση του Κόμματος στον αγώνα των εκπαιδευτικών.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ