Τρίτη 16 Ιούνη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΧΑΛΚΙΔΑ - ΛΑΜΙΑ
Με αποφασιστικότητα έδωσαν τη μάχη

Η αγωνιστικότητα και η αποφασιστικότητα με την οποία έδωσαν την τετραήμερη μάχη εκπαιδευτικοί, σπουδαστές και εργαζόμενοι σε Χαλκίδα και Λαμία,παρά τη βαρβαρότητα των κρατικών μηχανισμών, σημείωσε σημαντική νίκη. Καταγράφηκε στη συνείδηση των εκπαιδευτικών σαν διαγωνισμός - παρωδία, σαν διαγωνισμός της βίας και της νοθείας, ενώ διαφάνηκαν οι προθέσεις... του νόμου 2525 και πώς αυτός θα επιβληθεί. Οι εργαζόμενοι κατανόησαν ότι... μια φιλολαϊκή πολιτική δε χρειάζεται ΜΑΤ, ξυλοδαρμούς, συλλήψεις, διαδηλώσεις και συνθήματα του τύπου "Η τρομοκρατία δε θα περάσει", και "Αυτός ο νόμος θα μείνει στα χαρτιά", για να επιβληθεί. Αλλωστε, όπως τονίζει σε ανακοίνωσή της η Νομαρχιακή Επιτροπή Φωκίδας του ΚΚΕ, "το μεγάλο συμπέρασμα αυτών των κινητοποιήσεων είναι η ανάγκη σύγκρουσης μ' αυτή την πολιτική, σύγκρουση που για να 'ναι αποτελεσματική χρειάζεται τον πιο ευρύ συντονισμό κοινωνικών δυνάμεων".

Τόσο στη Χαλκίδα όσο και στη Λαμία, από τη δεύτερη μέρα της κατάληψης των εξεταστικών κέντρων από τα ΜΑΤ, το κυνήγι και η απαγόρευση προσέγγισης των εκπαιδευτικών στο φυσικό τους χώρο, το σχολείο, οι συλλήψεις, οι άγριοι ξυλοδαρμοί συλληφθέντων, ο αριθμός των συλλήψεων (12 στη Χαλκίδα και 3 στη Λαμία), οι συλλήψεις για εξακρίβωση στοιχείων ανύποπτων πολιτών και το "σταμπάρισμα" άλλων, η αυθάδεια και άσχημη συμπεριφορά ΜΑΤατζήδων σε πολίτες που διαμαρτύρονταν για τη ρίψη δακρυγόνων και χημικών αερίων, αποδοκιμάστηκαν από τον κόσμο έντονα.

Στα δύο εξεταστικά κέντρα προσήλθε μικρός αριθμός διαγωνιζομένων, ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι ουδείς εκπαιδευτικός θέλησε να συμμετάσχει ως επιτηρητής. Αυτόν το θλιβερό ρόλο ανέλαβαν υπάλληλοι της νομαρχίας στη Χαλκίδα - με παραίνεση μάλιστα του πρώην "συνδικαλιστή", νομάρχη Θ. Μπουραντά, που έπαιξε το γνωστό απεργοσπαστικό του ρόλο. Γι' αυτό τον καταγγέλλει η ΝΕ Ευβοίας του ΚΚΕ.

Στην καταγγελία που έκανε η ΕΛΜΕ Ευβοίας, σημειώνεται ότι εντοπίστηκε περίπτωση συγγένειας, σε διαγωνιζόμενο με επιτηρητή.

Δεν έλειψαν και εκείνοι οι "βαλτοί" και όψιμοι "εκσυγχρονιστές" που σε Χαλκίδα και Λαμία, είδαν "δάχτυλο" του ΚΚΕ στην υποκίνηση επεισοδίων και στην επίθεση των ΜΑΤ! Αυτοί, όμως, ανήκαν στους γραφικούς "Γιαννοπουλικούς", όπως οι πρόεδροι των ΕΛΜΕ Ευβοίας και Φθιώτιδας, καθώς και ο δήμαρχος Γ. Ντελής.

Την παρουσία του προέδρου της ΕΛΜΕ Φθιώτιδας κ. Προβόπουλου και του δημάρχου Λαμίας, στο χώρο της Εισαγγελίας την ώρα της επίθεσης των ΜΑΤ, καταγγέλλει η πρόεδρος της ΕΛΜΕ Φθιώτιδας. Για το ίδιο θέμα η ΝΕ Φθιώτιδας του ΚΚΕ με ανακοίνωσή της "παραδίδει στην κρίση κάθε Λαμιώτη την προβοκατόρικη και αντικομμουνιστική λογική". Στην Εύβοια, η ΝΕ του ΚΚΕ, τονίζει στην ανακοίνωσή της ότι "η απόδοση ευθυνών στο ΚΚΕ και τα στελέχη του είναι η γραμμή της κυβέρνησης και σκοπό έχει τη διάσπαση του αγώνα των εκπαιδευτικών και σπουδαστών".


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ