Πέμπτη 11 Ιούνη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 35
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Για τους Τσιγγάνους του Ευόσμου

Το τελευταίο διάστημα, τα συσσωρευμένα προβλήματα των Τσιγγάνων και η ευαισθησία ορισμένων ατόμων είχαν αποτέλεσμα να αναπτυχθεί μέσω του Τύπου της Θεσσαλονίκης μια αρθρογραφία με σκοπό να παρακινήσει για τη λύση τους. Δεν έχουμε πρόθεση να αμφισβητήσουμε το φαινόμενο του κοινωνικού ρατσισμού που αναπτύσσεται ιδιαίτερα σε περιόδους όξυνσης της κρίσης οικονομικής - κοινωνικής - πολιτικής μιας κοινωνίας όπως αυτής που ζούμε σήμερα.

Μια κοινωνία στην οποία η κυρίαρχη ιδεολογία δημιουργεί στερεότυπα σύμφωνα με τα οποία κάθε ομάδα με διαφορετική πολιτισμική δραστηριότητα θεωρείται και αντιμετωπίζεται σαν "μειονότητα" στην αποδοχή ή όχι της οποίας ανιχνεύεται εύκολα το ταξικό στοιχείο. Κανένας Τσιγγάνος με οικονομική επιφάνεια δε θεωρείται κοινωνικά απορριπτέος π.χ. ορισμένοι καλλιτέχνες.

Τα κοινωνικά αυτά στερεότυπα συντηρούνται έντεχνα, με σκοπό ανάλογα με τις συνθήκες να χρησιμοποιούνται για τη διοχέτευση και αγανάκτηση του κόσμου και τον αποπροσανατολισμό από την ουσία των προβλημάτων του. Θα ήταν λάθος τα φαινόμενα του κοινωνικού ρατσισμού να περιοριστούν στο ζήτημα των Τσιγγάνων. Στην πόλη μας και την περιοχή μας αφορούν τους μετανάστες που ήρθαν από τις Δημοκρατίες της πρώην Σοβιετικής Ενωσης πρώτα, τους Αλβανούς σήμερα, τους Πομάκους κ. α. Βολεύει την άρχουσα τάξη της χώρας ότι για την ανεργία φταίνε οι Αλβανοί και όχι η συρρίκνωση της παραγωγικής βάσης της χώρας και το ξεπούλημα της στο ξένο και ντόπιο πολυεθνικό κεφάλαιο.

Εξυπηρετεί το ότι οι ίδιοι ευθύνονται για την εγκληματικότητα, όπως ειδικά έντονα καλλιεργείται τελευταία και από τα ΜΜΕ και όχι η ίδια η πραγματικότητα της φτώχειας και της εξαθλίωσης. Ποιος να διαβάσει μετά τις στατιστικές που λένε ότι ούτε το 10% όλων των ενεργειών δεν το διαπράττουν οι ξένοι. Ούτε είναι τυχαία η προβολή των αντιπαραθέσεων ανάμεσά τους όπως Αλβανών - Τσιγγάνων με σκοπό να ενισχύσουν την προσπάθεια ότι αυτοί αποτελούν τα επικίνδυνα στοιχεία της κοινωνίας.

Ολα τα παραπάνω, χωρίς δυνατότητα εξάντλησης του θέματος, ενισχύουν τα φαινόμενα του ρατσισμού στους απλούς ανθρώπους, την ανοχή στην κοινωνική εγκατάλειψη, οι ρίζες της οποίας είναι οι ίδιες μ' αυτές που βιώνουν οι άνεργοι, οι απολυμένοι, οι υποαπασχολούμενοι, οι συνταξιούχοι. Για ποια κοινωνική πολιτική του κράτους απέναντι στους Τσιγγάνους να μιλήσουμε όταν αυτή με τις ευλογίες και τις κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης λιγοστεύει συνεχώς για όλους τους πολίτες αυτής της χώρας (διαρκής λιτότητα, περικοπή δαπανών σε υγεία - πρόνοια κλπ.);

Πώς να μη μείνουν στα χαρτιά οι μεγαλόστομες εξαγγελίες της κυβέρνησης στις 12/7/96 για "Εθνική πολιτική και Μέτρα για τους Ελληνες Τσιγγάνους"; Δύο χρόνια μετά, τίποτα στην ουσία δεν υλοποιήθηκε. Δε διατέθηκαν καν οι 15.000 δρχ για κάθε Τσιγγάνο, τόσο ήταν το μέγεθος της κυβερνητικής ευαισθησίας.

Κάτω από αυτό το πρίσμα πρέπει να συζητήσουμε για τις συνθήκες διαβίωσης των Τσιγγάνων του Ευόσμου και την καθυστέρηση της μετεγκατάστασής τους, για την οποία όχι μόνο οι ίδιοι ήταν σύμφωνοι, αλλά έκαναν επανειλημμένα κοινές ενέργειες με τους ιδιοκτήτες της περιοχής στην οποία διαμένουν για να πιέσουν τη νομαρχία να αποφασίσει το χώρο αυτής της μετεγκατάστασης.

Τρία χρόνια κωλυσιεργούσε, για να μην επωμιστεί το κόστος της ευθύνης μπροστά στις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές, ενώ τα έργα υποδομής όταν πια πάρθηκε η απόφαση για το στρατόπεδο Γκόνου, δεν προχωρούσαν με δική τους αποκλειστική ευθύνη, για τον ίδιο πάλι λόγο.

Αυτό δηλώθηκε ευθέως στην Κοινωνική Επιτροπή της Νομαρχίας,ότι δηλαδή λόγω πιθανών αντιδράσεων των γειτονικών δήμων με το στρατόπεδο, να καθυστερήσουν ως τις δημοτικές εκλογές.

Κυβέρνηση λοιπόν και νομαρχία είναι οι υπεύθυνοι για τα προβλήματα διαβίωσης των Τσιγγάνων του Ευόσμου. Η Δημοτική Κίνηση Συνεργασίας Πολιτών για την πρόοδο του Ευόσμου επανειλημμένα υποστήριξε το δίκαιο αίτημα της μετακόμισής τους σε οργανωμένο οικισμό, καταγγέλλοντας και τις προθέσεις της νομαρχίας.

Προς αυτή την κατεύθυνση, θεωρούμε ότι είναι επιβεβλημένο να ασκήσουν πίεση συντονισμένα ο δήμος, οι ίδιοι οι Τσιγγάνοι, οι ιδιοκτήτες της γης, αλλά και το δίκτυο ROM, ώστε να επισπευσθούν οι εργασίες και να βελτιωθούν οι συνθήκες ζωής τους. Η μεταφορά της ευθύνης στο λαό του Εύοσμου γενικά ή στους ιδιοκτήτες των οικοπέδων, που ούτε οι ίδιοι οι Τσιγγάνοι ποτέ την επέρριψαν, συσκοτίζει μάλλον παρά βοηθά να βρουν λύση τα προβλήματά τους.

Η Κίνησή μας πιστεύει σε μια κοινωνία που θα έχει στο κέντρο της προσοχής της τον άνθρωπο, που θα σέβεται τη διαφοροποίηση των κοινωνικών ομάδων και θα τους βοηθά να αναπτύσσουν τα ήθη, τα έθιμα, τη γλώσσα, όλα τα στοιχεία του ιδιαίτερου πολιτισμού τους, αντιμετωπίζοντάς τους ισότιμα χωρίς να προσπαθεί να τους αλλοτριώσει.

Αυτήν την κοινωνία οραματιζόμαστε και καλούμε το λαό να συστρατευτεί μαζί μας.

Βασίλης ΤΖΗΚΑΣ

Υποψήφιος δήμαρχος Ευόσμου


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ