Πέμπτη 11 Ιούνη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΛΑΙΟΠΑΡΑΓΩΓΟΙ ΦΩΚΙΔΑΣ
Αντιδρούν στην ιδιωτικοποίηση της δακοκτονίας

Στα πλαίσια της ιδιωτικοποίησης των πάντων, που επιμελώς προωθεί η "εκσυγχρονιστική" κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, εφαρμόζοντας την αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ, το υπουργείο Γεωργίας προτίθεται να αναθέσει σε ιδιώτες εργολάβους τους ψεκασμούς για δακοκτονία.

Στη Φωκίδα, η πρώτη χρονιά που επιχείρησε κάτι τέτοιο το υπουργείο Γεωργίας - που μέχρι τώρα είχε την ευθύνη των ψεκασμών, αεροψεκασμών συγκεκριμένα - ήταν το 1997, όμως κάτω από τις αντιδράσεις των αγροτών, συνεταιρισμών και αγροτικών συλλόγων, "ανέκρουσε πρύμναν". Την ίδια περίοδο, επειδή σταμάτησαν οι αεροψεκασμοί και, πλέον, γίνονται μόνο επίγειοι, οι αγροτικοί φορείς ζήτησαν ν' αναλάβουν οι ίδιοι το έργο, αφού και μέσα διαθέτουν και εμπειρία.

Φέτος, και ενώ θα έπρεπε να είχε προχωρήσει ο ψεκασμός για την καταπολέμηση του δάκου, που έχει "χτυπήσει" τον καρπό στον κάμπο της Αμφισσας (800.000 ελαιόδεντρα) και της παραλιακής Δωρίδας (400.000 δέντρα), το υπουργείο Γεωργίας, αντί να προχωρήσει στην ανάθεση του έργου στους αρμόδιους φορείς των αγροτών, τους συνεταιρισμούς, προκηρύσσει δημοπρασία για ανάθεση του έργου της δακοκτονίας, προκαλώντας νέες αντιδράσεις και υπόνοιες στους αγρότες, "μήπως η επιμονή του υπουργού για παράδοση των ψεκασμών δακοκτονίας σε ιδιώτες εργολάβους εντάσσεται στα πλαίσια της περαιτέρω συρρίκνωσης της αγροτικής παραγωγής και των 4.000 ελαιοπαραγωγών της περιοχής".

Η αντίδραση αυτή τη φορά ήταν καθολική και την προηγούμενη Παρασκευή, μάλιστα, οι ελαιοπαραγωγοί πραγματοποίησαν συλλαλητήριο με τρακτέρ έξω από τη Νομαρχία Φωκίδας, με πρωτοβουλία της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων, της Ενωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Αμφισσας, των Αγροτικών Συνεταιρισμών Ιτέας - Κίρας, Χρισσού, Δελφών, Ελαιώνος, Δεσφίνας, Δροσοχωρίου, Αγ. Ευθυμίας, Αγ. Γεωργίου, Γαλαξειδίου, Ερατεινής, καθώς και των Αγροτικών Συλλόγων Αμφισσας, Σερνικακίου, Ιτέας - Κίρας και Χρισσού.

Οι ίδιοι αγροτικοί φορείς, με ψήφισμά τους προς τον νομάρχη τον καλούν να αναλάβει τις ευθύνες του. Αφού επισημαίνουν ότι ως αγρότες ελαιοπαραγωγοί καταβάλλουν χρήματα στο ελαιοταμείο για τη δακοκτονία, ζητάνε την αποκλειστική ευθύνη να συνεχίσει να την έχει το υπουργείο Γεωργίας και την ευθύνη της εκτέλεσης οι Συνεταιριστικές Οργανώσεις. Στο ψήφισμα τονίζεται ακόμα: "Είμαστε ενωμένοι και θα προασπίσουμε τα συμφέροντά μας με κάθε τρόπο, γιατί μόνο έτσι μπορεί να διασφαλιστεί η αποτελεσματικότητα της δακοκτονίας".

Γ. Π.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ