Πέμπτη 11 Ιούνη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ "ΠΑΝΙΚΟΥ"

Με "νύχια και με δόντια" τα διάφορα συγκροτήματα του Τύπου και τα μεγάλα αφεντικά έχουν αναλάβει τις τελευταίες ημέρες να στηρίξουν την εκλεκτή τους κυβέρνηση των εκσυγχρονιστών. Ο λόγος είναι απλός. Η κυβέρνηση Σημίτη συναντά σοβαρές "δυσκολίες" στο χρονοδιάγραμμα υλοποίησης της νεοφιλελεύθερης επέλασης, όπως αποδεικνύεται και από την περίπτωση της Ιονικής, που πίστευαν ότι θα την ξεπουλούσαν μέσα σε μια νύχτα. Γνωρίζουν πολύ καλά ότι καθημερινά χάνει έδαφος στην "κοινή γνώμη", όπως δείχνουν και τα δικά τους γκάλοπ, γεγονός που δημιουργεί επιπρόσθετα προβλήματα στη "δυναμική" της επιβολής των αντιλαϊκών μέτρων. Αυτό όμως που κυριολεκτικά τρομοκρατεί τους παραπάνω κύκλους της άρχουσας τάξης, είναι ότι η κυβέρνηση Σημίτη έχει μπροστά της ακόμα μεγαλύτερα "εμπόδια", καθώς καθημερινά φουντώνουν οι αγώνες των εργαζομένων, παρά τις μύριες παγίδες που καθημερινά βάζουν στο δρόμο τους. Ακόμα χειρότερα, απλώνεται διαρκώς ένα κλίμα αμφισβήτησης και αντίστασης στις στρατηγικές επιλογές και τους "εθνικούς στόχους" της πλουτοκρατίας που έχει αναλάβει να διεκπεραιώσει η κυβέρνηση Σημίτη.

****

Η βοήθεια που επιχειρούν οι μεγαλοκεφαλαιούχοι "συγκροτηματάρχες" να προσφέρουν στην κυβέρνηση κινείται, πρακτικά, σε δύο άξονες: Πρώτον, όσο το δυνατόν περισσότερες πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις να συστρατευτούν αποφασιστικά και έμπρακτα στο πλευρό της κυβέρνησης και των επιλογών που υλοποιεί.

Δεύτερον, να απομονωθούν και να εξουδετερωθούν όσοι αντιστέκονται στην εφαρμοζόμενη πολιτική. Δεν έχει σημασία από ποια σκοπιά διαφοροποιούνται ή αντιδρούν στην κυβέρνηση, σημασία έχει γι' αυτούς να χτυπηθεί το λεγόμενο "αντικυβερνητικό μέτωπο"!.

Σε ό,τι αφορά το πρώτο, ασκούνται σοβαρές πιέσεις στην ηγεσία της ΝΔ, η οποία δεν έχει κάνει και λίγα για την υποστήριξη των κυβερνητικών επιλογών, να αφήσει στην άκρη κάθε "αντιπολιτευτική" κορόνα και αιχμή και να βάλει άμεσα και δραστήρια πλάτες να περάσουν οι κυβερνητικές επιλογές. Τελευταία αφορμή στάθηκε η στάση των συνδικαλιστών της ΔΑΚΕ στη ΓΣΕΕ, οι οποίοι αν και τάχθηκαν υπέρ της ιδιωτικοποίησης της τράπεζας, διέπραξαν το "εγκληματικό λάθος" να θελήσουν να μην απομονωθούν εντελώς από τους εργαζόμενους και ψήφισαν υπέρ της "κάλυψης" της απεργίας.

Η απάντηση ΜΜΕ ήταν άμεση και συντριπτική για την ηγεσία της ΝΔ.

Η "Καθημερινή", δε διστάζει να την κατηγορήσει ότι "πλανάται πλάνην οικτράν" αν πιστεύει ότι "μια τυχόν αποτυχία της σημερινής κυβερνήσεως θα χρεωθεί αποκλειστικά στον πρωθυπουργό... Ο Κ. Σημίτης δεν μπορεί ασφαλώς να διεκπεραιώσει μόνος του μια δυσχερέστατη πολιτική, με κρίσιμους εθνικούς στόχους, όπως είναι η ένταξη στην ΟΝΕ... Οι δυσπρόσιτοι εθνικοί στόχοι απαιτούν την ευρύτερη, το δυνατόν, πολιτική συναίνεση ώστε η αναγκαιότητα της επαχθούς πολιτικής να γίνει απόλυτα κατανοητή και να υιοθετηθεί από τη λαϊκή βάση"!.

Αυτός όμως που δε δίστασε ακόμα και να φτάσει στον απροκάλυπτο εκβιασμό είναι ο εκδότης της εφημερίδας το "Βήμα", ο οποίος στο προχθεσινό άρθρο του έμμεσα πλην σαφώς προειδοποιεί την ηγεσία της ΝΔ ότι "δε θα δει εξουσία" αν συνεχίσει να στηρίζει τους... "ακροαριστερούς" της ΓΣΕΕ, όπου "με τη στήριξη των "συντηρητικών" ψήφων, δημιουργήθηκε η "αριστερή" αντικυβερνητική πλειοψηφία"!.

Το "συντριπτικότερο" όμως επιχείρημα που ανέσυρε ο Στ. Ψυχάρης κατά της ηγεσίας της ΝΔ, ήταν η "πληροφορία" που διέθετε ότι ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Γ. Βαρβιτσιώτης θα είναι μάρτυρας υπερασπίσεως του "Ριζοσπάστη" εναντίον του υπουργού Εξωτερικών Θ. Πάγκαλου! Με την πληροφορία αυτή "αποκαλύπτεται μια ακόμα γραφική πτυχή του πολιτικού μας σκηνικού", θεωρεί ο αρθρογράφος, ο οποίος προσποιείται ότι δεν έχει διαβάσει το άρθρο του Γ. Βαρβιτσιώτη που δημοσιεύει η εφημερίδα του σε άλλη σελίδα, με το οποίο ουσιαστικά προτρέπει την κυβέρνηση να λάβει "πρόσθετα μέτρα" για την ένταξη της χώρας στην ΟΝΕ!. Οσο για την "πληροφορία" που επικαλείται ο Στ. Ψυχάρης, δεν είναι βέβαια κάτι καινούριο. Αρκετοί βουλευτές και στελέχη άλλων κομμάτων - όλων των κομμάτων, μηδέ του ΠΑΣΟΚ εξαιρουμένου - είχαν εκφράσει τη συμπαράστασή τους στην προσπάθεια φίμωσης του "Ρ" από την κυβέρνηση Σημίτη και είχαν προσφερθεί να καταθέσουν την άποψή τους και ενώπιον της Δικαιοσύνης.

Ανασύρθηκε όμως τώρα από τα συρτάρια ακριβώς γιατί "δένει" με τις γενικότερες επιδιώξεις του αρθρογράφου, ο οποίος αφήνει να εννοηθεί με σαφήνεια ότι ακόμα και... η υπόνοια οποιασδήποτε έστω "κοινής δράσης" με το ΚΚΕ στο κίνημα για την εξυπηρέτηση των λαϊκών συμφερόντων, συνιστά έγκλημα "καθοσιώσεως" και προδοσίας των συμφερόντων που έχει ταχθεί να υπερασπίζεται.

****

Στο καλλιεργημένο έδαφος της προπαγάνδας των συγκροτηματαρχών ήρθε να "σπείρει" ο Κ. Σημίτης, ο οποίος επιχείρησε, κατά τρόπο αστείο μάλιστα, να αναβιώσει τα περί "ετερόκλητων συμμαχιών" ΚΚΕ - ΝΔ και άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης, που βρίσκουν, τάχα, κοινό παρονομαστή στην επίθεση ενάντια στην κυβέρνησή του. Δεν μπορεί να αποφύγει να γίνει καταγέλαστος ο πρωθυπουργός, γιατί και οι πέτρες γνωρίζουν σε αυτό τον τόπο ότι η κυβέρνησή του αντιγράφει και συναγωνίζεται τη ΝΔ σε νεοφιλελευθερισμό...

Είναι πάγια η επιδίωξή τους και αμετακίνητος ο στόχος τους να δημιουργήσουν μια "υγειονομική ζώνη" γύρω από το ΚΚΕ και γενικότερα σε όσους τολμούν να αντιστέκονται και να τους χαλάνε τη σούπα. Ματαιοπονούν. Είναι σίγουρο ότι ακόμα μια φορά θα σπάσουν τα μούτρα τους. Ιδιαίτερα σήμερα η "συγκυρία" δεν τους ευνοεί καθόλου, καθώς οι θέσεις του ΚΚΕ ενάντια στους ψευτο - "εθνικούς στόχους" τους βρίσκουν όλο και μεγαλύτερη απήχηση στους εργαζόμενους. Ακριβώς, αυτό επιδιώκουν, χωρίς καμία πιθανότητα επιτυχίας, να αποτρέψουν, με την προπαγάνδα "πανικού".

Παναγιώτης ΚΑΚΑΛΗΣ

Είναι πάγια η επιδίωξή τους και αμετακίνητος ο στόχος τους να δημιουργήσουν μια "υγειονομική ζώνη" γύρω από το ΚΚΕ και γενικότερα σε όσους τολμούν να αντιστέκονται και να τους χαλάνε τη σούπα. Ματαιοπονούν.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ