Τετάρτη 29 Μάρτη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Εξιλαστήρια θύματα της αυθαίρετης δόμησης

Τα προβλήματα των οικοδόμων του Στρυμονικού κόλπου και της Καλλικράτειας έφερε χτες στη Βουλή με επίκαιρη ερώτησή του ο βουλευτής του ΚΚΕ Γ. Κατσαρός

Στους οικοδόμους της ευρύτερης περιοχής του Σταυρού Θεσσαλονίκης και της Καλλικράτειας Χαλκιδικής φορτώνει η κυβέρνηση τα σπασμένα της αυθαίρετης δόμησης και τους καλεί να πληρώσουν εκατομμύρια δραχμές, επειδή δούλεψαν σε αυθαίρετα για να μπορέσουν να ζήσουν. Συγκεκριμένα το θέμα - που έφερε στη Βουλή το ΚΚΕ, με επίκαιρη ερώτηση, η οποία συζητήθηκε χτες, του βουλευτή του Γ. Κατσαρού - έχει ως εξής: Χιλιάδες οικοδόμοι των παραπάνω περιοχών αντιμετωπίζουν εξοντωτικές ποινές από τα δικαστήρια, επειδή την περίοδο 1989 - 1992 δούλεψαν στην αυθαίρετη δόμηση κι αυτό γιατί με ευθύνη των εκάστοτε κυβερνήσεων δεν είχε γίνει επέκταση του σχεδίου πόλεως τόσο στις κοινότητες της περιοχής του Στρυμονικού κόλπου όσο και στο Δήμο Καλλικράτειας. Οι διώξεις αυτές έχουν οδηγήσει σε απόγνωση τόσο τους διωκόμενους οικοδόμους όσο και τις οικογένειές τους, αφού προκειμένου να μην πάνε φυλακή, πρέπει να πληρώσουν εκατοντάδες χιλιάδες δραχμές ο καθένας. Κι αυτό, όταν το σχέδιο επεκτείνεται στις προαναφερόμενες περιοχές, τα αυθαίρετα νομιμοποιούνται και αφήνονται στο απυρόβλητο, ατιμώρητοι, οι κυρίως υπεύθυνοι.

Να σταματήσουν οι διώξεις

Αναπτύσσοντας το πρόβλημα στη Βουλή ο κομμουνιστής βουλευτής Γ. Κατσαρός υπογράμμισε ότι "δεν αφορά μεμονωμένους οικοδόμους, δεν έχει περιορισμένη έκταση για να το ξεπεράσει κανείς έτσι. Αφορά χιλιάδες οικογένειες στα χωριά του Στρυμονικού κόλπου και στην περιοχή της Καλλικράτειας. Οι οικοδόμοι, σημείωσε με έμφαση, ή θα παρέμεναν άνεργοι ή θα αναζητούσαν το μεροκάματο στα αυθαίρετα. Οι περιοχές εκεί αναπτύχθηκαν έξω από το σχέδιο και όλες οι οικοδομές ήταν αυθαίρετες".

Αναφερόμενος στην κατάσταση που αντιμετωπίζουν σήμερα οι οικοδόμοι της περιοχής, ο Γ. Κατσαρός τόνισε ότι όλοι τους μηδενός εξαιρουμένου έχουν μηνύσεις επί μηνύσεων, 5 - 10 - 15 ο καθένας και καλούνται τώρα να πληρώσουν τις συνέπειες της αυθαίρετης δόμησης, που μεταφράζεται σε εκατομμύρια δραχμές ύστερα από κάθε δίκη. "Στις περιοχές αυτές, συνέχισε, το σχέδιο επεκτείνεται, τα αυθαίρετα νομιμοποιούνται και οι μόνοι που καλούνται να πληρώσουν το "μάρμαρο" είναι οι οικοδόμοι. Θεωρούμε απαράδεκτο και προκλητικό να αφήνονται στο απυρόβλητο, ατιμώρητοι, οι κυρίως υπεύθυνοι, οι έμποροι γης, οι μεσίτες, οι συμβολαιογράφοι, το ΙΚΑ, η Εφορία και βέβαια οι μεγαλοσχήμονες ιδιοκτήτες των βιλών".

Καταλήγοντας ο βουλευτής του ΚΚΕ τόνισε πως πρέπει:

- Να επεκταθεί το σχέδιο και να σταματήσει η αυθαίρετη δόμηση.

- Να υπάρξει άμεσα νομοθετική ρύθμιση για να σταματήσει η δίωξη των οικοδόμων.

Νίπτει τας χείρας της η κυβέρνηση

Την κατηγορηματική της άρνηση να σταματήσουν οι προαναφερόμενες διώξεις των οικοδόμων εξέφρασε η κυβέρνηση διά στόματος υπουργού ΠΕΧΩΔΕ Κ. Λαλιώτη,που απάντησε στην επίκαιρη ερώτηση του ΚΚΕ. Ο υπουργός αρνήθηκε οποιαδήποτε νομοθετική ρύθμιση που θα βάζει τέρμα στο πρόβλημα, με το επιχείρημα ότι δεν μπορεί να αλλάξει το νόμο επειδή διώκονται οι οικοδόμοι. Κατανοώ, είπε, το πρόβλημα, αλλά δεν μπορεί να αλλάξει η νομοθεσία και σημείωσε ότι δε διώκεται κανείς επειδή έκανε νόμιμες πράξεις, αλλά επειδή συμμετείχε στο φαύλο κύκλο της αυθαίρετης δόμησης. Ως λύση στο πρόβλημα πρότεινε να υπάρξει επιείκεια στους διωκόμενους από τα δικαστήρια οικοδόμους, χωρίς βεβαίως να εξηγήσει πώς θα γίνει δυνατή αυτή η επιείκεια.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Η κυβέρνηση δημιουργεί νέες γενιές αυθαιρέτων(2003-09-20 00:00:00.0)
«Μαύρο» στην αυθαίρετη πολιτική(2003-09-20 00:00:00.0)
Αλληλεγγύη στους κατοίκους του Στρυμονικού(2000-02-16 00:00:00.0)
Η τρομοκρατία δεν τους κάμπτει(1999-12-16 00:00:00.0)
Συνένοχη η πολιτική πρακτική για τα αυθαίρετα(1997-04-11 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ(1996-01-20 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ