Σάββατο 20 Σεπτέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
«Μαύρο» στην αυθαίρετη πολιτική

Θα 'λεγε κανείς πως η κυβέρνηση πιστεύει ότι ο λαός μας τρώει... κουτόχορτο. Δεν εξηγείται αλλιώς το γεγονός ότι αμέσως μετά τα διαβόητα «πακέτα παροχών», έσπευσε να ανασύρει από το «καπέλο» και το ψηφοθηρικό χαρτί της νομιμοποίησης των αυθαιρέτων. Κι όλα αυτά όταν είναι γνωστό ότι αυτή - αλλά και η ΝΔ, ο έτερος πόλος του δικομματισμού - είναι οι κύριοι υπεύθυνοι που οργιάζει η αυθαίρετη δόμηση, αφού: Είμαστε μια χώρα που δεν έχει Εθνικό Κτηματολόγιο, που δε διαθέτει χωροταξικό σχεδιασμό και χρήσεις γης, που για να καθοριστούν σχέδια πόλης απαιτούνται 10 και 15 χρόνια! Είναι αυτή η ίδια κυβέρνηση που έχει αδιαφορήσει παντελώς για την εφαρμογή ενός προγράμματος φτηνής και ποιοτικής λαϊκής κατοικίας.

Από πού λοιπόν βγαίνει το συμπέρασμα ότι η «χάρτα των αυθαιρέτων» πρέπει να εκληφθεί από το λαό ως απόδειξη του φιλολαϊκού χαρακτήρα της κυβερνητικής πολιτικής; Μα - θα πει κανείς - με το νομοσχέδιο προβλέπεται ότι θα συνδεθεί το αυθαίρετό του με τα δίκτυα ηλεκτρισμού και ύδρευσης. Ε, λοιπόν, εδώ αποκαλύπτεται όλο το μέγεθος του εμπαιγμού και της εξαπάτησης. Πρώτα - πρώτα η σύνδεση με τα δίκτυα κοινής ωφέλειας προβλέπεται ότι θα διακόπτεται μετά από τρία χρόνια, ώστε οι κάτοχοι των αυθαιρέτων να βρίσκονται διαρκώς υπό καθεστώς πολιτικής ομηρίας. Και στη συνέχεια βέβαια έχουμε τον ιδιότυπο εκβιασμό των ιδιοκτητών αυθαιρέτων, οι οποίοι ουσιαστικά καλούνται να σπεύσουν στα γρήγορα να αρχίσουν να πληρώνουν τα «τσουχτερά» πρόστιμα ανέγερσης και διατήρησης αυθαιρέτου τώρα που μειώνται κιόλας οι προσαυξήσεις που επιβλήθηκαν σ' αυτά, υπό την απειλή να αναγκαστούν να τα πληρώνουν στο μέλλον πολλαπλάσια, αφού θα αλλάξει ο τρόπος υπολογισμού τους και θα λαμβάνεται υπόψη η τιμή ζώνης της κάθε περιοχής!

Πέρα, όμως από τον εκμαυλιστικό και εισπρακτικό αυτό χαρακτήρα του νομοσχεδίου, η κυβέρνηση βρήκε την ευκαιρία να προωθήσει και άλλες αντιλαϊκές ρυθμίσεις. Να επιβάλει, για παράδειγμα, την υποχρεωτική ασφάλιση των μελετών και των ιδιωτικών κατασκευών, ανεβάζοντας έτσι το κόστος της οικοδομής και δημιουργώντας έναν πρόσθετο τεράστιο τζίρο προς όφελος των μεγάλων ασφαλιστικών εταιριών. Να μεταθέσει τις συνταγματικά κατοχυρωμένες ευθύνες του κράτους για την ασφάλεια, την ποιότητα, το κόστος και τον έλεγχο της νομιμότητας της οικοδομής είτε στους ιδιώτες μηχανικούς, είτε στους δήμους, επισείοντας μάλιστα δυσβάσταχτες ποινές και πρόστιμα.

Τι προδιαγράφουν όλα αυτά; Ενα τεράστιο πολεοδομικό αλαλούμ, μερικές ακόμη «νέες γενιές» αυθαιρέτων, τον ακόμη πιο κυρίαρχο ρόλο της «ελεύθερης αγοράς» στο χώρο της οικοδομής. Προδιαγράφει νέα οικονομικά βάρη για το λαό που πληρώνει ήδη τεράστιο το τίμημα για να αποκτήσει την πολυπόθητη στέγη. Που το πληρώνει ακόμη και με τη ζωή του, όπως έγινε και πριν μερικά χρόνια στους σεισμούς του Αιγίου ή της Αθήνας. Στην κυβέρνηση που νομίζει ότι με τέτοιες επιχειρήσεις εξαπάτησης θα ψηφοθηρεί αιωνίως για να εφαρμόζει την «αυθαίρετη» αντιλαϊκή της πολιτική χρειάζεται τη λαϊκή απάντηση που της ταιριάζει. Το ίδιο και η ΝΔ για τη συνυπευθυνότητά της. Τούτη τη φορά να φάνε το «μαύρο» που τους αξίζει.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ