Τετάρτη 29 Μάρτη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Αγώνας έξω από συρματοπλέγματα

"Τελικά, θα στείλει ή δε θα στείλει τα ΜΑΤ η κυβέρνηση εναντίον των ξεσηκωμένων αγροτών";

Το "ερώτημα" αυτό άρχισαν να το θέτουν αρκετά ΜΜΕ - προσκείμενα, μάλιστα στους κρατούντες - σάμπως να πήραν από κάπου "γραμμή" να το επαναλαμβάνουν, ώστε να "εθιστεί" και να προετοιμαστεί (για τα χειρότερα) η κοινή γνώμη... Το ερώτημα και το πρόβλημα, φυσικά, για τους ξεσηκωμένους αγρότες, - αλλά και για κάθε πολίτη αυτής της χώρας, που γνωρίζει ότι χωρίς αγώνες τίποτε δεν κερδίζεται, δεν είναι αυτό, δηλαδή, αν θα χτυπήσουν τα ΜΑΤ ή όχι!

Το πρόβλημα και το ερώτημα είναι, αν και κατά πόσο θα κερδίσουν τη μάχη, αν και κατά πόσο θα δικαιωθούν οι αγώνες της ξεσηκωμένης αγροτιάς.

Αν - με άλλα λόγια - θα επιστρέψουν στα χωράφια και στα σπίτια τους με τα κεφάλια ψηλά, χωρίς να ντρέπονται τους γέρους γονείς τους και τα παιδιά τους.

Οι ξεσηκωμένοι αγρότες, άλλωστε, γνωρίζουν πολύ καλά τους κινδύνους, - καθώς αγωνίζονται ακάλυπτοι από κόμματα και παρατάξεις και καθώς μάχονται κόντρα στις μηχανορραφίες και στις ίντριγκες του κυβερνητικού συνδικαλισμού.

Είναι όλοι τους παθοί και μαθοί. Πλήρωσαν ακριβά, επί δεκαπέντε χρόνια τώρα, τον κυβερνητικό συνδικαλισμό και το έμαθαν.

Κανείς τους, πια, δεν έχει την παραμικρή αμφιβολία ότι ο πιο ύπουλος και ο πιο θανάσιμος βραχίονας της πολιτικής και οικονομικής εξουσίας είναι ο κυβερνητικός συνδικαλισμός και, κατ' επέκταση ο συνδικαλισμός του δικομματισμού!

Κι αυτόν, ακριβώς, τον ύπουλο βραχίονα της εξουσίας έχουν ταπεινώσει, γυμνώσει και εξευτελίσει με το ακηδεμόνευτο ξεσήκωμά τους.

Ο κυβερνητικός συνδικαλισμός, με αντιπαροχές, με νοθείες, με απειλές, με εξαγορές καιμε πραξικοπήματα, έχει κυριαρχήσει, με τους εγκαθέτους του, παντού.

  • Αρπαξε τις περισσότερες δευτεροβάθμιες συνεταιριστικές οργανώσεις,σε επίπεδο νομού.
  • Αλωσε τις περισσότερες τριτοβάθμιες συνεταιριστικές οργανώσεις, σε εθνικό επίπεδο.
  • Αρπαξε την κορυφαία συνεταιριστική οργάνωση της χώρας, την ΠΑΣΕΓΕΣ.
  • Κυριάρχησε στις περισσότερες Ομοσπονδίες Αγροτικών Συλλόγων της χώρας.
  • Λεηλάτησε και τη Συνομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων της χώρας - τη ΓΕΣΑΣΕ - αρπάζοντας τις 12 από τις 15 έδρες της!

Κοντολογίς, ο κυβερνητικός συνδικαλισμός εναγκαλίστηκε θανάσιμα το συνεταιριστικό και αγροτικό κίνημα της χώρας, πιστεύοντας ότι έτσι, ή θα παραλύσει ή θα ελέγξει πλήρως τα ανακλαστικά του, όπως έκαναν, άλλωστε, και με το εργατικό κίνημα.

Το αυτόνομο, όμως, ξεσήκωμα των αγροτών, όχι μόνο υπερκέρασε τους εγκαθέτους του κυβερνητικού συνδικαλισμού, αλλά και γελοιοποίησε τους πολιτικούς προϊσταμένους του.

Γελοιοποίησε τη διοίκηση της ΠΑΣΕΓΕΣ, η οποία, αντί να αγωνίζεται για τα συμφέροντα των συνεταιριστών, αγωνίζεται για την εδραίωση του κόμματος στο συνεταιριστικό κίνημα.

Γελοιοποίησε τη διοίκηση της ΓΕΣΑΣΕ, η οποία, αντί να μάχεται για τα συμφέροντα του αγροτικού κινήματος, μάχεται για τα συμφέροντα της εξουσίας. Το ξεσήκωμα, δηλαδή, των αγροτών, γελοιοποίησε και γελοιοποιεί, όχι μόνο τους κυβερνητικούς εγκαθέτους στο συνεταιριστικό και αγροτικό κίνημα, αλλά και την ιμπεριαλιστική πολιτική του ΠΑΣΟΚ στους μαζικούς χώρους.

Συγχρόνως, όμως, το αυτόνομο και ακηδεμόνευτο ξεσήκωμα των αγροτών, στέλνει και μήνυμα στα πέρατα της χώρας - σε αγρότες και εργάτες - να σπάσουν τα συρματοπλέγματα του κυβερνητικού συνδικαλισμού και να αγωνιστούν, στηριζόμενοι στις δυνάμεις τους.

Κι αυτός, κυρίως, είναι ο λόγος, που η εξουσία θα προσπαθήσει να εκφυλίσει ή να χτυπήσει τον αγώνα των αγροτών!


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ