- Το ΠΑΣΟΚ ταυτιζόμενο πλήρως με τη ΝΔ και την Πολιτική Ανοιξη, κατέθεσε χτες στον πρόεδρο της Βουλής την πρότασή του για την αναθεώρηση του Συντάγματος, με την οποία επιδιώκει την οριστική πρόσδεση... - 1995-03-29 00:00:00.0"/> - Το ΠΑΣΟΚ ταυτιζόμενο πλήρως με τη ΝΔ και την Πολιτική Ανοιξη, κατέθεσε χτες στον πρόεδρο της Βουλής την πρότασή του για την αναθεώρηση του Συντάγματος, με την οποία επιδιώκει την οριστική πρόσδεση... - 1995-03-29 00:00:00.0" /> Οριστική η υποταγή στην Ευρωπαϊκή Ενωση | ΠΟΛΙΤΙΚΗ | ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 29 Μάρτη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ
Οριστική η υποταγή στην Ευρωπαϊκή Ενωση
  • Κατατέθηκε χτες στη Βουλή η πρόταση του ΠΑΣΟΚ
  • Αντ. Σκυλλάκος: "Νομιμοποιείται με τη "βούλα" του Συντάγματος, η παραχώρηση όλων των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας στα υπερεθνικά όργανα μιας Ομόσπονδης Ευρωπαϊκής Ενωσης"

Το ΠΑΣΟΚ ταυτιζόμενο πλήρως με τη ΝΔ και την Πολιτική Ανοιξη, κατέθεσε χτες στον πρόεδρο της Βουλής την πρότασή του για την αναθεώρηση του Συντάγματος, με την οποία επιδιώκει την "οριστική πρόσδεση της χώρας μας στην Ευρωπαϊκή Ενωση, τη νομιμοποίηση με τη "βούλα" του Συντάγματος της παραχώρησης όλων των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας στα υπερεθνικά όργανα μιας Ομόσπονδης Ευρωπαϊκής Ενωσης", όπως σχολίασε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Αντώνης Σκυλλάκος.Είναι χαρακτηριστικό ότι το ΠΑΣΟΚ επιδιώκοντας την ευρύτερη δυνατή συναίνεση των αστικών κομμάτων στη νέα διαμόρφωση του Καταστατικού Χάρτη της χώρας, σημειώνει ότι στόχος του είναι η διαμόρφωση "μιας συγκροτημένης συνταγματικής συμφωνίας, που θα καλύπτει όλες τις φάσεις της αναθεωρητικής διαδικασίας", καλώντας ταυτόχρονα τα άλλα δύο κόμματα να δεσμευτούν γι' αυτά πολιτικά. Με άλλα λόγια καλεί ΝΔ και Πολιτική Ανοιξη να δεσμευτούν πολιτικά ότι όποιες αλλαγές στο Σύνταγμα συμφωνηθούν από την παρούσα Βουλή, θα ψηφιστούν αυτούσιες από την επόμενη. Ταυτόχρονα το ΠΑΣΟΚ σημειώνει μεταξύ άλλων ότι στο πολιτικό στίγμα της πρότασής του λαμβάνεται υπόψη "η διαμόρφωση της συνταγματικής υποδομής που είναι αναγκαία για την εξέλιξη της διεθνούς συνεργασίας και την πορεία προς την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση".

Κατά τα άλλα, στην πρόταση του ΠΑΣΟΚ επεκτείνεται ο έλεγχος των οικονομικών των κομμάτων επί του συνόλου των δαπανών τους και όχι μόνο των προεκλογικών. Κατοχυρώνει και συνταγματικά την ταξική συναίνεση με τη διάταξη για την ύπαρξη της περίφημης ΟΚΕ. Οσον αφορά τα πολυδιαφημισμένα περί ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης, παρά τις μεταβολές στη διαδικασία ορισμού της, τελικά η κυβέρνηση θα μπορεί πάλι να επιλέγει τους εκλεκτούς της. Ακόμα, ενώ δεν καθιερώνει την απλή αναλογική σαν πάγιο εκλογικό σύστημα, αναφέρει ότι το εκλογικό σύστημα θα... σέβεται τα βασικά χαρακτηριστικά ενός αναλογικού (; ) εκλογικού συστήματος. Στις αναφερόμενες στους δημόσιους υπάλληλους διατάξεις, διατηρείται ο περιορισμός του δικαιώματος να συνδικαλίζονται όσοι απασχολούνται στους τομείς της Εθνικής Αμυνας και Ασφάλειας. Διατηρείται ο περιορισμός πολιτικής δραστηριότητας των υπολοίπων στους τόπους εργασίας τους, όπως μάλιστα είναι διατυπωμένη η διάταξη, οδηγεί ακόμα πιο πίσω και από τα σημερινά ισχύοντα, αφού μπορεί να φτάσει ο περιορισμός έως στην απαγόρευση ανάγνωσης εφημερίδων στον τόπο εργασίας. Επίσης διατηρείται ο θεσμός των εκτάκτων που αποτελεί βάση της εκλογικής πελατείας και της πολιτικής ομηρίας των εκάστοτε κυβερνήσεων. Τέλος διατηρείται ο θεσμός της εκτόπισης ως παρεπόμενη ποινή.

Δήλωση Αντ. Σκυλλάκου

"Το ΠΑΣΟΚ με τις προτάσεις του, ταυτιζόμενο πλήρως με τη ΝΔ και την Πολιτική Ανοιξη, επιδιώκει την οριστική πρόσδεση και υποταγή της χώρας μας στην Ευρωπαϊκή Ενωση, τη νομιμοποίηση και με τη "βούλα" του Συντάγματος, της παραχώρησης όλων των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας στα υπερεθνικά όργανα μιας Ομόσπονδης Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Δημιουργεί σοβαρά ερωτηματικά και ανησυχίες με την πρόταση για δικαίωμα ψήφου των μεταναστών με επιστολή.

Οι υπόλοιπες προτάσεις του, είτε κινούνται απλώς στη νομιμοποίηση της υπάρχουσας κατάστασης όπως αυτή διαμορφώθηκε κάτω από το δημοκρατικό λαϊκό κίνημα τα τελευταία χρόνια, είτε είναι άτολμες και πολύ πίσω από τις υπάρχουσες ανάγκες για προοδευτική μεταρρύθμιση του Συντάγματος, πολύ πίσω φυσικά και από τις προτάσεις του ΠΑΣΟΚ του 1975.

Θα μπορούσαμε να πούμε "πολύ κακό για το τίποτα".

Δεν απαντούν αυτές οι προτάσεις στην ανάγκη και διεύρυνσης της λαϊκής κυριαρχίας με αναβάθμιση της Βουλής, σε σύγκριση με τις κυβερνητικές υπερεξουσίες, με δημοψηφίσματα λαϊκής πρωτοβουλίας, με θεσμοθέτηση Γ Βαθμού Αυτοδιοίκησης. Παραμένουν οι περιορισμοί και οι απαγορεύσεις στο δικαίωμα της απεργίας και μία σειρά ατομικά και συλλογικά δικαιώματα δεν κατοχυρώνονται.

Τέλος όσον αφορά στην ηγεσία της Δικαιοσύνης, η κυβέρνηση θα μπορεί πάλι να επιλέγει τους εκλεκτούς της".

Γιάννης ΚΩΣΤΑΚΗΣ


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ