Τετάρτη 29 Μάρτη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΟΡ. ΚΟΛΟΖΩΦ
Διαβαλκανική συνεννόηση για την ειρήνη και την ανάπτυξη

Για τους ορίζοντες που ανοίγονται στην Ελλάδα και τις άλλες βαλκανικές χώρες μέσα από μια διαδικασία διαβαλκανικής συνεννόησης μίλησε χτες ο Ορ. Κολοζώφ, βουλευτής και μέλος του ΠΓ της ΚΕτου ΚΚΕ, κατά τη διάρκεια της τοποθέτησής του στο Ε Ετήσιο Συνέδριο του Ελληνικού Ιδρύματος Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής με θέμα το "Ρόλο της Ελλάδας στη νέα Ευρώπη".Στη συζήτηση πήραν μέρος επίσης ο βουλευτής της ΝΔΣτ. Μάνος και ο ευρωβουλευτής του "ΣΥΝ" Μ. Παπαγιαννάκης.

Ο Ορ. Κολοζώφ αρχικά αναφέρθηκε στα χαρακτηριστικά της περιόδου που διανύουμε, που όπως είπε είναι μεταβατική με πολλά στοιχεία ρευστότητας και επισήμανε το ρόλο των διεθνών οργανισμών, όπως ΟΗΕ και ΔΑΣΕ, που "κάτω από την πίεση των μεγάλων ιμπεριαλιστικών χωρών χάνουν το βηματισμό τους ή εκτρέπονται, όπως ο ΟΗΕ, από την αποστολή τους και μετατρέπονται σε όργανα νομιμοποίησης παρανόμων δραστηριοτήτων, πότε των ΗΠΑ, άλλοτε του ΝΑΤΟ ή της ΔΕΕ".

Κάτω από αυτές τις συνθήκες που επιτείνονται από τα κοινωνικά προβλήματα, της ανεργίας της φτώχειας κλπ., στην ίδια την Ευρώπη"αποκτά επείγοντα χαρακτήρα η αναζήτηση εκείνων των εργαλείων, εκείνης της πολιτικής που μπορεί να αντιστρέψει αυτήν την κατάσταση. Είναι απαραίτητη η άσκηση μιας πολιτικής, που να επαναφέρει την Ευρώπη στο δρόμο της ειρήνης, της ασφάλειας για όλους τους λαούς και τις χώρες της. Μιας πολιτικής που να δημιουργεί συνθήκες πιο ισότιμων διεθνών σχέσεων".

Η κατάσταση που επικρατεί σήμερα, είπε, ο Ορ. Κολοζώφ δεν είναι μονόδρομος. "Η νέα αυτή κατάσταση, είπε, ανέδειξε και ένα άλλο ζήτημα πολύ σημαντικό για τους προσανατολισμούς της χώρας μας. Αναδείχτηκε η βαλκανική ταυτότητα της χώρας μας. Οι στενές σχέσεις της με το χώρο της Βαλκανικής και το αναμφισβήτητο γεγονός ότι η ασφάλειά της είναι στενά συνυφασμένη με τη σταθερότητα και την ασφάλεια της περιοχής. Η χώρα μας είναι βαλκανική χώρα που συμμετέχει στις δομές της ΕΕ, γενικότερα στις δομές της νέας τάξης πραγμάτων που οικοδομείται. Το μέλλον της σε μεγάλο βαθμό εξαρτάται από το μέλλον της Βαλκανικής. Από εδώ πηγάζει η αναγκαιότητα να αναδειχτεί η προτεραιότητα αποκατάστασης της σταθερότητας στην περιοχή, η δημιουργία ενός συστήματος ασφάλειας στα Βαλκάνια και η επεξεργασία ενός συλλογικού προγράμματος ανάπτυξης που θα μπορούσε να συνδυαστεί με τη συνεργασία των παρευξεινίων χωρών. Μια τέτοια προσπάθεια, στο βαθμό που υλοποιείται θα προσφέρει τη δυνατότητα στις βαλκανικές χώρες να συμμετέχουν στη διεθνή δράση με καλύτερους όρους και δημιουργούνται καλύτερες προϋποθέσεις για την αντιμετώπιση της οικονομικής και κοινωνικής κρίσης. Αυξάνεται η διαπραγματευτική τους δύναμη και αφαιρείται το έδαφος επάνω στο οποίο εμφανίζονται εθνικιστικές θρησκευτικές και πολιτιστικές διαφορές που συνήθως αξιοποιούν οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, για να κρατήσουν σε απομόνωση μεταξύ τους τις βαλκανικές χώρες".

Στις προϋποθέσεις για την πραγματική προσέγγιση των βαλκανικών χωρών, μιας διαβαλκανικής συνεννόησης, όπως χαρακτηριστικά είπε ο Ορ. Κολοζώφ, απαραίτητης για την ανάπτυξη της περιοχής, θα περιλαμβάνονται και οι παρακάτω δεσμεύσεις:

- Θέση ότι τα διεθνή σύνορα πρέπει να παραμείνουν απαραβίαστα.

- Κοινή δέσμευση ότι καμία χώρα δε διεκδικεί εδάφη από άλλη γειτονική χώρα.

- Συμφωνία για τη διευθέτηση των ζητημάτων των μειονοτήτων έτσι ώστε να αποτελέσουν γέφυρα φιλίας και συνεργασίας μεταξύ των χωρών και όχι αιτία για τριβές και αντιπαραθέσεις.

- Προώθηση ενός προγράμματος για την ανάπτυξη της Βαλκανικής.

Ταυτόχρονα ο Ορ. Κολοζώφ υπογράμμισε ότι η Ελλάδα δεν μπορεί και δεν πρέπει "να επιφυλάσσει για τον εαυτό της το ρόλο του μικρού ιμπεριαλιστή στις σχέσεις της με τους γείτονές της". Και συμπλήρωσε ότι η συμμετοχή της Ελλάδας στη μοιρασιά της λείας που επιδιώκουν οι μεγάλες δυνάμεις "πιθανά να δώσει πρόσκαιρα οφέλη, αλλά θα υπονομεύσει το μέλλον των σχέσεών μας με τους γείτονες. Θα συνεχίσει να κυριαρχεί η δυσπιστία και η καχυποψία και ο οξύς ανταγωνισμός θα είναι ο κανόνας".


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ