Τετάρτη 29 Μάρτη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Να εμπεδωθεί η λαϊκή ενότητα και αντίσταση

Αποσπάσματα από την ομιλία της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ σε συγκέντρωση γυναικών στο Χαλάνδρι

Ο αγώνας είναι και ο μόνος αποτελεσματικός, με τον όρο ότι θα συνεχίσει ενωμένος, θα πάρει πιο οργανωμένο και σχεδιασμένο χαρακτήρα, θα έχει ορίζοντα και προοπτική, ευελιξία και αποφασιστικότητα. Αυτό τόνισε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, μιλώντας τη Δευτέρα σε συγκέντρωση γυναικών στο Χαλάνδρι, προσθέτοντας πως όποια και αν είναι η έκβαση του σημερινού αγώνα, η ενότητα, η συσπείρωση, η αντίσταση, στις επιλογές των πολυεθνικών και των κομμάτων που τις υπηρετούν, πρέπει να εμπεδωθεί, να τσιμενταριστεί. Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ μεταξύ άλλων τόνισε:

"Η κυβέρνηση τις τελευταίες μέρες δείχνει το πραγματικό, αποκρουστικό της πρόσωπο σε όλη του τη μεγαλοπρέπεια. Ενα πρόσωπο πολύ γνώριμο, από την περίοδο της διακυβέρνησης της ΝΔ. Τίποτε δεν άλλαξε στην κυριολεξία. Το "δε συζητώ με τους απεργούς, αλλά με τους απεργοσπάστες" είναι μια γαλαζοπράσινη απάντηση που αποπνέει βαθιά αντιδραστική νοοτροπία, μας γυρίζει πολλά χρόνια πίσω. Οι μάσκες πέφτουν!!

Το ΠΑΣΟΚ δεν έχει να ζηλέψει τίποτε από τη ΝΔ. Πριν δυο - τρία χρόνια η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ εκστασιαζότανε και ενθουσιαζότανε όταν αγωνιζόμενοι εργατοϋπάλληλοι και αγρότες ξεσηκώνονταν, δίκαια, με μαύρες σημαίες, και κατέφευγαν σε δυναμικές μορφές αγώνα στον εθνικό δρόμο έξω από την Πάτρα, στο κέντρο της Αθήνας, στην περιοχή της Κοζάνης. Τότε η ΝΔ μιλούσε για αναρχία, παρακώλυση της συγκοινωνίας και παραβίαση του γενικού κοινωνικού συμφέροντος.

Το σκηνικό άλλαξε σήμερα. Η ΝΔ, αν και πανικοβλημένη από το ριζοσπαστικό περιεχόμενο των αγώνων, φοβάται να πάρει αποστάσεις και πολύ περισσότερο να εκφράσει τα πραγματικά της συναισθήματα για τη νέα έξαρση αγωνιστικότητας του λαού.Ξέρει καλά ότι με το σημερινό περιεχόμενο αγώνων δεν μπορεί να παίξει όπως στο παρελθόν.

Το ρόλο της τώρα παίζει το ΠΑΣΟΚ που ακολουθεί την ίδια τακτική, συκοφαντεί αγώνες και αγωνιστές, απειλεί, εκβιάζει και παραχαράζει συστηματικά την πραγματικότητα, πάλι στο όνομα του γενικού κοινωνικού συμφέροντος.Πάει και έρχεται το σλόγκαν περί υποκίνησης, κομματικής εκμετάλλευσης. Πρόκειται για τεράστια πρόκληση σε βάρος του λαού.

Με... λίγη βοήθεια από τους φίλους

"Ρεσιτάλ κομματικής εκμετάλλευσης και δημαγωγίας έχουν δώσει και τα δυο κόμματα, και μάλιστα με άριστα.Οταν είναι αντιπολίτευση καπηλεύονται τη δυσαρέσκεια και αγανάκτηση, μόνο και μόνο για να κλέψουν ψήφους και να αναρριχηθούν στον κυβερνητικό θώκο. Ο λαός μας έχει τώρα τη δυνατότητα να βγάλει πολλά συμπεράσματα για την αντιπολίτευση της κατσαρόλας. Οι τελευταίοι αγώνες αναδείχνουν με τον πιο αποκαλυπτικό τρόπο πόσο κοντά βρίσκονται στα λαϊκά προβλήματα κόμματα όπως η Πολιτική Ανοιξη και ο "ΣΥΝ". Ειδικά ο "ΣΥΝ" ήταν πολύ αποκαλυπτικός. Τα άλλοτε λαλίστατα στελέχη του για την κοινωνική αδικία, τηρούν σιγήν ιχθύος επισήμως, προτείνουν ό,τι και το ΠΑΣΟΚ: διαδικασίες διαλόγου και διαβουλεύσεων, την ίδια ώρα που επώνυμα στελέχη τους παίρνουν ενεργό μέρος στην επιχείρηση τρομοκράτησης και διάσπασης του αγώνα. Χαρακτηριστική περίπτωση του νομάρχη Σκοτεινιώτη ή των αναδειγμένων, ελέω ΠΑΣΟΚ, στη διοίκηση της ΓΕΣΑΣΕ που και τυπικά και ουσιαστικά δεν αντιπροσωπεύει τη βασανισμένη αγροτιά..

Μεγαλύτερη επαγρύπνηση

"Οι σημερινοί αγώνες δεν αφήνουν περιθώρια καπηλείας και δημαγωγίας, η κατεύθυνση και το περιεχόμενό τους δεν επιτρέπει εύκολο ξεγέλασμα, ακριβώς γιατί οικοδομούνται με τη νέα πείρα που συσσωρεύτηκε τα τελευταία χρόνια.

Ωστόσο, η επαγρύπνηση πρέπει να είναι ακόμα μεγαλύτερη, γιατί οι κάθε λογής ανοιχτοί και συγκαλυμμένοι αντίπαλοι έχουν μεγάλη πείρα, μεγαλύτερη από των ίδιων των εργαζόμενων, στην πολιτική του "διαίρει και βασίλευε".Εχουν πολύτιμους βοηθούς που γνωρίζουν τον χειρισμό της κοινής γνώμης με τη βοήθεια των ακριβοπληρωμένων δημοσιογράφων και παραγωγών που μπαίνουν καθημερινά στο σπίτι μας.

Είναι σαφής η τακτική της κυβέρνησης. Προσπαθεί να προσεταιριστεί με ψεύτικες υποσχέσεις ίσως και με ανέξοδες παραχωρήσεις ένα τμήμα του λαού μας που βρίσκεται κάτω από τα όρια της φτώχειας, στην εξαθλίωση. Υπόσχεται παραδείγματος χάριν ψίχουλα στους πιο φτωχούς συνταξιούχους για να γλιτώσει τις ουσιαστικές αυξήσεις που ανήκουν και οφείλονται συνολικά σε όλες τις κατηγορίες των συνταξιούχων. Υπόσχεται να βελτιώσει τα αντικειμενικά φορολογικά κριτήρια στους λίγους που αδικούνται, προκειμένου να επιβάλλει τα πραγματικά φορολογικά κριτήρια στο σύνολο των φορολογουμένων και μη ως τώρα.

Παλιά τους τέχνη η διαίρεση

"Η κυβέρνηση γνωρίζει καλά την ψυχολογία του άνεργου, του εξαθλιωμένου, του πάμπτωχου.Γνωρίζει καλά να χειρίζεται τις διαφορές εισοδημάτων και παροχών ανάμεσα ανάμεσα στους εργατοϋπάλληλους, τους μικρομεσαίους και τους αγρότες. Αλλωστε η ίδια, την περίοδο της προηγούμενης 8ετίας της, αξιοποιώντας την πείρα της σοσιαλδημοκρατίας της Ευρώπης, φρόντισε να αντιπαραθέτει τους χαμηλόμισθους στους υψηλόμισθους, τους χαμηλοσυνταξιούχους στους υψηλοσυνταξιούχους, τους μικρούς στους μεσαίους αγρότες. Αντιπαραθέτει τους κατοίκους των πόλεων στους κατοίκους της υπαίθρου, ενώ είναι πια ολοφάνερο ότι δεν μπορεί να υπάρξει αποκέντρωση δίχως κεντρική φιλολαϊκή πολιτική. Εξαπατά συνειδητά τους κατοίκους των αστικών κέντρων, όταν ισχυρίζεται ότι δεν είναι γνωστό πόσοι είναι πραγματικοί αγρότες άρα πρέπει να υπάρξει μητρώο αγροτών.

Ακριβώς τα ίδια που έκανε η ΝΔ που έκοψε τις συντάξεις των αντιστασιακών, δεν έδωσε στους άλλους γιατί τάχα έχει να κάνει με απατεώνες που δηλώνουν αντιστασιακοί. Λες και την Εθνική Αντίσταση την έκαναν άλλοι και όχι η μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων που βεβαίως έμειναν και υπερασπίστηκαν τον τόπο τους σε αντίθεση με εκείνους που το έσκασαν μέρα μεσημέρι για να γυρίσουν ως δήθεν ελευθερωτές και να καθίσουν στον τράχηλο του Ελληνα μέχρι σήμερα.

Συνειδητά υπηρετούν το κεφάλαιο

"Ετσι χωρίζει τους μικρομεσαίους αγρότες σε τσιφλικάδες και φτωχούς, τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες σε νοικοκυραίους και φοροφυγάδες, τους εργατοϋπάλληλους σε λαϊκά, αδύναμα στρώματα και σε τεμπέληδες εισοδηματίες. Για την κυβέρνηση όπως και για τη ΝΔ κοινωνική ισότητα είναι οι φτωχοί να γίνονται πιο φτωχοί, οι μικρομεσαίοι να προλεταριοποιούνται, να μοιράζει η μεγάλη πλειοψηφία του λαού τα βάσανα με ισοπέδωση προς τα κάτω, η οροφή όμως (η πλουτοκρατία) να ψηλώνει όλο και πιο πολύ, να γίνεται ουρανοξύστης. Με αυτό τον τρόπο κάνει τις λιγότερες δυνατές οικονομικές υποχωρήσεις, ενώ επιδιώκει να πετύχει το μέγιστο πολιτικό κέρδος, τη διάσπαση της ενότητας των εργαζόμενων, ώστε να μείνει στο απυρόβλητο ο βασικός και κοινός αντίπαλος, το μεγάλο κεφάλαιο, οι πολυεθνικές. Για την κυβέρνηση η διάσπαση του κοινού μετώπου είναι το μείζον, είναι το πιο σπουδαίο.

Η ανελαστικότητά της δεν οφείλεται μόνο στο άγχος να πιάσει τους οικονομικούς δείκτες, κυρίως είναι μια επίδειξη δύναμης για να κουράσει, να διχάσει και να αντιπαραθέσει τους εργαζόμενους μεταξύ τους.

Δεν έχουμε να κάνουμε απλά με μια κυβέρνηση που δεν έχει το κουράγιο και το σθένος να αντισταθεί στις επιλογές και στις οδηγίες των Βρυξελλών. Εχουμε να κάνουμε με μια κυβέρνηση που εκφράζει συνειδητά τα συμφέροντα του πιο σκληρού πυρήνα του πολυεθνικού κεφαλαίου.

Αγώνας με προοπτική

"Οι αγωνιζόμενοι εργατοϋπάλληλοι, μικρομεσαίοι και αγρότες έχουν διατυπώσει άμεσα, συγκεκριμένα αιτήματα που οπωσδήποτε δε δίνουν βιώσιμη και ουσιαστική λύση στα προβλήματά τους, όμως αμβλύνουν ως ένα βαθμό και για κάποιο διάστημα τις τεράστιες δυσκολίες τους. Μια ανάσα ζητούν σήμερα. Ο αγώνας είναι και ο μόνος αποτελεσματικός, με τον όρο ότι θα συνεχίσει ενωμένος. Δε θα επιτρέψει ούτε μια χαραμάδα διάσπασης του κοινού μετώπου εργατών, μικρο - μεσαίων, αγροτών που πρέπει να ενισχυθεί και με βάση την πείρα και τη θέλησή τους να πάρει πιο οργανωμένο και σχεδιασμένο χαρακτήρα. Να έχει ορίζοντα και προοπτική, ευελιξία και αποφασιστικότητα - σταθερότητα. Οποια και αν είναι η έκβαση του σημερινού αγώνα, η ενότητα, η συσπείρωση, η αντίσταση στις επιλογές των πολυεθνικών και των κομμάτων που τις υπηρετούν πρέπει να εμπεδωθεί, να τσιμενταριστεί. Ο αντίπαλος του λαού έχει δύναμη δεν είναι όμως παντοδύναμος, δεν είναι τίποτε παραπάνω παρά ένας "γυμνός βασιλιάς"".

Ιδια μέθοδος

Μιλώντας στη συνέχεια για τα προβλήματα των γυναικών η Αλ. Παπαρήγα σημείωσε:

"Με τον ίδιο τρόπο προσπαθούν να ξεγελούν τις γυναίκες.

Η πολιτική του "διαίρει και βασίλευε" είναι επίσης πολύ γνωστή σε όλη την εξέλιξη του αγώνα για τη χειραφέτηση και την ισοτιμία της γυναίκας.

Κάθε φορά που γίνεται λόγος για τις διακρίσεις και τις ανισότητες, δίνεται μια απλή απάντηση, ότι για όλα φταίνε οι προκαταλήψεις, οι κοινωνικές συμπεριφορές, η ανδροκρατική νοοτροπία.

Δεν υποτιμούμε καθόλου την ύπαρξη τέτοιων αντιλήψεων, πρακτικών και συμπεριφορών.

Δεν είμαστε αντίθετοι, να αντιπαλευτούν οι αντιλήψεις που υποβιβάζουν το ρόλο και την προσωπικότητα της γυναίκας. Είμαστε αντίθετοι να αποτελούν άλλοθι για να εξηγούνται όλα μόνο από εκεί.

Δε θα είχαν δεχτεί πλήγμα οι αντιδραστικές αντιλήψεις σε βάρος του γυναικείου φύλου, αν τόσα χρόνια είχε εξασφαλιστεί ο έλεγχος των επιχειρήσεων για το αν και πώς εφαρμόζουν την εργατική νομοθεσία για τη γυναίκα, τη μητρότητα. Δε θα ήταν καλύτερο το κλίμα αν μερικοί εργοδότες που απολύουν έγκυες γυναίκες είχαν καθίσει στο σκαμνί του κατηγορουμένου;

Δε θα ήταν καλύτερο το κλίμα αν π.χ. είχε επιβληθεί, ναι το λέμε, επιβληθεί, στα ΜΜΕ να αλλάξουν στάση και συμπεριφορά απέναντι στη γυναίκα; Γιατί χάνεται τόσος πολύτιμος χρόνος στην αλλαγή των εκπαιδευτικών βιβλίων και συγγραμμάτων ώστε να διασφαλίζεται από τα θρανία η διαπαιδαγώγηση στο πνεύμα της ισοτιμίας;

Δικό μας συμπέρασμα είναι ότι αυτήν την κοινωνία, αυτές τις πολιτικές που γνωρίσαμε ως τώρα δεν τις συμφέρει η αλλαγή νοοτροπίας. Γιατί αυτό θα σήμαινε την αφύπνιση γυναικών και ανδρών, θα σήμαινε πάλη, διεκδίκηση για βαθύτερες αλλαγές από τις οποίες εξαρτάται η ισότητα των δυο φύλων.

Δυστυχώς σήμερα αντιμετωπίζουμε ένα νέο χειμώνα αντιδραστικών ιδεών σε βάρος των γυναικών. Στην Ευρώπη εξαπλώνεται το σύνθημα "γυναίκες επιστρέψατε στο σπίτι, η ανεργία δεν είναι δυστυχία για τη γυναίκα. Γύρνα σπίτι στα παιδιά, στην οικογένεια". Η οικονομία της αγοράς, η πολιτική του αποκαλούμενου ελεύθερου ανταγωνισμού οδηγεί καθημερινά στην επικράτηση ιδεών και πρακτικών αγριανθρωπισμού.Αν αυτή η πολιτική επικρατήσει οριστικά, τότε πρέπει να αποχαιρετήσουμε αρκετές καταχτήσεις στον τομέα των ιδεών και συμπεριφορών που υπάρχουν ιδιαίτερα στις νεότερες ηλικίες.

Αλλαγή της γενικής πολιτικής χρειάζεται, αλλαγή στην πολιτική απέναντι στο γυναικείο πρόβλημα. Τέτοιες αλλαγές ούτε γενικές ούτε για τις γυναίκες επαγγέλλεται η σημερινή κυβέρνηση.

Πάλη ενάντια στο πισωγύρισμα

"Το ΚΚΕ θεωρεί ότι το γυναικείο πρόβλημα, η ανισότητα των δυο φύλων είναι πρόβλημα βαθύτατα ταξικό, πολιτικό, κοινωνικό και πολιτιστικό.

Για να αλλάξει η σημερινή κατάσταση απαιτούνται ριζικές αλλαγές στο πολιτικό και κοινωνικό σύστημα της χώρας. Ριζοσπαστικές αλλαγές στη στάση απέναντι στο πρόβλημα από τις ίδιες τις γυναίκες και από τους άνδρες. Χρειάζεται να μπουν στο περιθώριο αναχρονιστικές αντιλήψεις που θεωρούν φυσιολογική την ανισότητα ή ακόμα χειρότερα θεωρούν ότι από την ανισότητα του γυναικείου φύλου υπάρχει ελπίδα και τρόπος να ωφεληθεί το άλλο φύλο.Αντίθετα όσο πιο άνιση είναι η θέση της γυναίκας τόσο πιο μεγάλη είναι η καταπίεση και εκμετάλλευση όλων των εργαζόμενων, τόσο ποιοτικά υποβαθμισμένη είναι η ζωή της οικογένειας.

Εμείς δε θα περιμένουμε με σταυρωμένα τα χέρια να έρθουν οι ριζικές αλλαγές για να βελτιωθεί η θέση της γυναίκας.

Αντίθετα θα εξαντλήσουμε κάθε περιθώριο, κάθε χαραμάδα που υπάρχει ή μπορεί να ανοιχτεί για να μη πισωγυρίσει η κατάσταση. Θα παλέψουμε μέσα και έξω από τη Βουλή για να μη χάσουν οι γυναίκες καταχτήσεις που έχουν. Ταυτόχρονα, όμως, θα στηρίξουμε κινητοποιήσεις και δραστηριότητες που στοχεύουν να πάμε μπροστά, να καταχτήσουν οι γυναίκες ουσιαστικές αλλαγές".


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ