Τετάρτη 29 Μάρτη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ ΣΥΝΘΗΚΗΣ ΜΑΑΣΤΡΙΧΤ
Προς "κοινοτικοποίηση" Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης

Η τοποθέτηση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΚΚΕ Αντ. Σκυλλάκου

"Είμαστε σίγουροι ότι σε συνθήκες ιδιαίτερα έντονων κοινωνικών αντιδράσεων κατά της πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ενωσης, σε συνθήκες όξυνσης της ταξικής πάλης, οι υπερεθνικοί θεσμοί στον τομέα της Δικαιοσύνης και της Δημόσιας Τάξης θα αξιοποιηθούν σε βάρος των διεκδικήσεων των εργαζομένων. Σε βάρος των μη αρεστών κομμάτων. Είμαστε υπέρ της διαφάνειας και του δημοκρατικού ελέγχου σ' όλους τους τομείς. Είμαστε όμως ταυτόχρονα αντίθετοι στην "κοινοτικοποίηση", δηλαδή στη θεσμοθέτηση κοινής πολιτικής στους παραπάνω τομείς για τους οποίους γίνεται συζήτηση, ανεξάρτητα με τον τρόπο που θα πραγματοποιηθεί.Ανεξάρτητα δηλαδή εάν θα πραγματοποιηθεί μετά από την τροποποίηση της Συνθήκης του Μάαστριχτ ή με την αξιοποίηση του υπάρχοντος άρθρου Κ9 της Συνθήκης και την αξιοποίηση της αρχής της επικουρικότητας. Πολύ περισσότερο που προτείνεται να παίρνονται οι αποφάσεις σ' αυτούς τους τομείς με ειδική πλειοψηφία, δηλαδή με κατάργηση του ΒΕΤΟ.Μια τέτοια πορεία θα είναι σε βάρος του λαού της Ελλάδας, αλλά και των λαών της Ευρωπαϊκής Ενωσης".

Τα παραπάνω τόνισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Αντ. Σκυλλάκος,τοποθετούμενος στη συνεδρίαση αντιπροσώπων των εθνικών Κοινοβουλίων και της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών και Εσωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες στις 22 και 23 Μάρτη.

Σε άλλο σημείο της τοποθέτησής του ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ σημείωσε: "Οι υπουργοί Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης της χώρας μας, όχι μόνο δε ζήτησαν ποτέ την έγκριση ή έστω τη γνώμη της ελληνικής Βουλής ή εκπροσώπων της, αλλά ποτέ δεν έκαναν την πραγματική ενημέρωση της Βουλής για όσα επρόκειτο να συζητήσουν ή δεσμευτούν στα Συμβούλια Υπουργών της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Είναι λοιπόν φανερό ότι δεν πρόκειται απλώς για δημοκρατικό έλλειμμα. Κατανοώ, συνεπώς, καλά τις διαμαρτυρίες των ευρωβουλευτών για ανάλογη περίπου κατάσταση - έστω και σε ηπιότερη μορφή - των σχέσεων Ευρωκοινοβουλίου και Συμβουλίου Υπουργών". Και πρόσθεσε: "Ακόμη όμως και να υπήρχε πλήρης διαφάνεια, μέχρι και προέγκριση από τα εθνικά Κοινοβούλια και το Ευρωκοινοβούλιο, των πλαισίων μέσα στα οποία μπορούν να κινηθούν οι υπουργοί, πάλι θα ήμασταν αντίθετοι στην παραπέρα "κοινοτικοποίηση" του τρίτου πυλώνα, δηλαδή των τομέων της Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων και Ασφάλειας της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Και αυτό όχι μόνο γιατί από λόγους αρχής είμαστε αντίθετοι στο Μάαστριχτ και την Ευρωπαϊκή Ενωση, αλλά και γιατί ειδικά αυτοί οι τομείς συνδέονται άμεσα με τις δημοκρατικές ελευθερίες και τα ανθρώπινα δικαιώματα".

Ο Αντ. Σκυλλάκος εκθέτοντας ακολούθως τους λόγους αντίθεσης του ΚΚΕ στην "κοινοτικοποίηση" των τομέων Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης τόνισε: "Η δυνατότητα να χαρακτηρίζονται πράξεις και εκδηλώσεις καθαρά πολιτικού η κοινωνικού χαρακτήρα σαν "τρομοκρατικές". Οι δυνατότητες συλλογής και αξιοποίησης προσωπικών πληροφοριών και άλλες, από μία υπερκρατική αστυνομία και δικαστική εξουσία, σίγουρα μπορούν να προσβάλλουν τις δημοκρατικές ελευθερίες. Η πείρα της σύγχρονης ιστορίας της χώρας μας - και όχι μόνο - δικαιολογεί πλήρως τις ανησυχίες μας. Επί μακρό χρονικό διάστημα το Κόμμα μας ήταν απαγορευμένο. Η ηγεσία και πολλά στελέχη του σε φυλακές και εξορίες. Η Αστυνομία παρακολουθούσε τις δραστηριότητές τους και ο αποκλεισμός από την εργασία ήταν στην ημερήσια διάταξη. Αργότερα, όταν σταμάτησαν αυτού του είδους οι διώξεις, συνεχίστηκε η παρακολούθηση και το φακέλωμα, που σήμερα είναι ηλεκτρονικό. Μάλιστα οι τηλεφωνικές υποκλοπές επεκτάθηκαν και πέραν του ΚΚΕ και της Αριστεράς και μεταξύ των κομμάτων πού εναλλάσσονται στην εξουσία, όπως έδειξαν πρόσφατα σκάνδαλα. Τα τελευταία είκοσι χρόνια, ακόμα και σε συνθήκες κοινοβουλευτικής δημοκρατίας, είχαμε συχνά βίαιη καταστολή διαδηλώσεων, με τραυματίες, ακόμη και νεκρούς", κατέληξε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ.

Γ. Κ.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ