Πέμπτη 16 Δεκέμβρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ
Η τρομοκρατία δεν τους κάμπτει

Αθωώθηκαν χτες πέντε πρόεδροι κοινοτήτων

Συνεχίζεται το μπαράζ δικαστικών διώξεων σε βάρος των κατοίκων του Στρυμονικού Κόλπου που αντιδρούν στη λειτουργία της μεταλλουργίας χρυσού στην περιοχή και συνεχίζουν πολύμορφα τον αγώνα τους για την ακύρωση της καταστροφικής για τον τόπο τους επένδυσης. Χτες αθώοι κρίθηκαν οι πέντε πρώην πρόεδροι των κοινοτήτων της περιοχής, που δικάστηκαν ως υπεύθυνοι για τον πενθήμερο αποκλεισμό της Εθνικής οδού Θεσσαλονίκης - Καβάλας στο ύψος του Σταυρού το 1996. Τελικά το δικαστήριο έκρινε ότι δεν τεκμηριώνεται ποινικό αδίκημα και τους απάλλαξε. Ηδη όμως μέχρι τώρα, δεκάδες κάτοικοι της περιοχής, μέσα από προηγούμενες δικαστικές διώξεις, φορτώθηκαν με μήνες ή και χρόνια φυλάκισης για τη συμμετοχή τους στις αγωνιστικές κινητοποιήσεις. Ενας εξ αυτών, ο πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου ΟλυμπιάδαςΝίκος Μήτσιου, σύρθηκε για 100ή φορά σε δίκη και ήδη έχει καταδικαστεί συνολικά σε περισσότερα από 15 χρόνια φυλακή.

Οι πέντε πρόεδροι χτες, δικάστηκαν στο Γ' Τριμελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για τους Α. Φρατζή, τότε πρόεδρο της Ασπροβάλτας, Β. Ναούμ του Ανω Σταυρού, Αν. Στοϊτσα του Σταυρού, Ν. Μήτσιου της Ολυμπιάδας και Σ. Γκόλτσιο των Βρασνών. Τα μέλη της ΣΕΑ, που για πολλοστή φορά σύρθηκαν χτες στα δικαστήρια, δήλωσαν και ενώπιον του εισαγγελέα ότι καμία κίνηση τρομοκράτησης δε θα κάμψει το αγωνιστικό φρόνημα των κατοίκων. Πως μέσα από το συνεχή αγώνα, θα αποτραπεί τελικά η λειτουργία του Εργοστασίου Χρυσού από την Καναδέζικη Πολυεθνική «TVX GOLD», και η τεράστια περιβαλλοντική καταστροφή που θα φέρει.


Να υπενθυμίσουμε ότι, οι κάτοικοι της περιοχής συνεχίζουν επί 4 χρόνια τον αγώνα τους με κάθε μορφή και μέσο, και ήδη μέσα από την προσφυγή τους στο ΣτΕ αλλά και τις μαχητικές κινητοποιήσεις, έχουν καταφέρει να αποκαλύψουν τις τραγικές επιπτώσεις που θα έχει η λειτουργία της μεταλλουργίας χρυσού στην περιοχή. Επίσης, με κάθε τρόπο αποκαλύπτουν τις παράνομες ενέργειες της εταιρίας αλλά και την εθελόδουλη στήριξη που της παρέχει απλόχερα η κυβέρνηση προκειμένου να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις για χαριστική παράδοση του ορυκτού πλούτου του τόπου.

Ο Νίκος Μήτσιου, πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου Ολυμπιάδας, μετά το τέλος της ακροαματικής διαδικασίας και την έκδοση της απαλλακτικής απόφασης, δήλωσε πως οι κάτοικοι της περιοχής πιο συσπειρωμένοι από ποτέ, συνεχίζουν να περιφρουρούν την περιοχή από τα άνομα σχέδια της TVX: «Θα συνεχίσουμε ανυποχώρητοι. Τους προειδοποιήσαμε πως θα φύγουν κακήν κακώς. Μόνο πάνω από τα πτώματά μας θα περάσουν για να καταληστεύσουν και να καταστρέψουν τη γη του Αριστοτέλη, τη γη που ζουν και θα μεγαλώσουν τα παιδιά μας. Η τρομοκρατία δε μας φοβίζει».

Στο πλάι των κατηγορουμένων βρέθηκαν για να δηλώσουν τη συμπαράστασή τους εκπρόσωποι του Συνδικάτου Οικοδόμων με επικεφαλής τον πρόεδρο Β. Αχτσή, αντιπροσωπεία της Κομματικής Οργάνωσης Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Γ. Κατσαρό, μέλος της ΚΕ του Κόμματος και αντιπροσωπεία της Οργάνωσης Θεσσαλονίκης της ΚΝΕ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ