Παρασκευή 20 Δεκέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 36
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ - ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ 1997
Μεγαλοστομίες, το... έργο της κυβέρνησης!

Προκλητική φιέστα υπουργών για να ανακοινώσουν ότι ούτε το 20% των έργων δεν είναι ακόμη έτοιμα...

"Η Πολιτιστική Πρωτεύουσα δεν είναι κατασκευαστική πρωτεύουσα" σύμφωνα με τη γνωστή ρήση του υπουργού Πολιτισμού, Ευάγγελου Βενιζέλου. Ετσι, στη χτεσινή παρουσίαση της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας στους βουλευτές, κανείς από τους καθήμενους στο πάνελ (πρόεδρος της Βουλής, Απ. Κακλαμάνης, ο υπουργός Πολιτισμού, ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Κ. Λαλιώτης, ο υπουργός Μακεδονίας - Θράκης, Φ. Πετσάλνικος, ο καλλιτεχνικός διευθυντής Πάνος Θεοδωρίδης και ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Β. Κοσμόπουλος) δεν ντράπηκε να πει ότι ούτε το 20% των έργων είναι έτοιμο.Και όχι μόνο αυτό, αλλά από τα 233 έργα που έχουν ανακοινωθεί, στη χτεσινή παρουσίαση έδωσαν στοιχεία μόνο για τα 175. Για τα υπόλοιπα δε δόθηκε καν η ευκαιρία να ερωτηθούν οι αρμόδιοι καθώς σκοπός της εκδήλωσης ήταν ο μονόλογος.

Και μάλιστα τι έργα; Οι επιβλέποντες υπουργοί, ο δήμαρχος και ο καλλιτεχνικός διευθυντής επιστράτευσαν ό,τι έργο, εργάκι, μικροπαρεμβασούλα, "σοφατίσματα" κ. ά. που διεξάγονταν απ' άκρη σ' άκρη της πόλης και τα βάφτισαν παρεμβάσεις στο όνομα της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας!Αναφέρουμε μερικά από τα 41 συνολικά αποπερατωμένα: το κτίριο του Δικηγορικού Συλλόγου το οποίο θα γίνει γραφείο του Οργανισμού και κόστισε 250 εκ. Το έργο της ανακαίνισης του κτιρίου του ΟΣΕ κόστισε 205 εκατ. και βέβαια περατώθηκε διότι και εκεί θα στεγαστούν υπηρεσίες του Οργανισμού. Πολιτιστικό έργο θεωρείται και η εγκατάσταση σταθμού μέτρησης ρύπων (! ) του εργαστηρίου περιβάλλοντος του ΑΠΘ (8 εκατ. ). Ανάμεσα στα περαιωμένα έργα για την Πρωτεύουσα του '97 αναφέρονται οι μελέτες, τα αναστηλωτικά έργα και κινητά γραφεία (! ) της ΙΣΤ ΕΠΚΑ (39 εκατ. ). Ως ολοκληρωμένα αναφέρονται και τα έργα διαμόρφωσης του περιβάλλοντος του Επταπυργίου - μάλιστα με την επεξήγηση "τρισδιάστατο μοντέλο μνημείου",που παραπέμπει μάλλον σε διαφήμιση αυτοκινητοβιομηχανίας. Πάντως το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο ακόμα δεν έχει συζητήσει για τα κονιάματα του Επταπυργίου και βέβαια δεν έχει περάσει μήνας από τότε που ανακάλεσε την απόφαση κατεδάφισης των φυλακών του Γεντί - Κουλέ συναποφασίζοντας βέβαια τη συνολική ανάδειξη του μνημείου. Αλλά η ανάδειξη αναφέρεται στα υπό κατασκευή έργα.

Και βέβαια υπό κατασκευή βρίσκονται όλα τα μεγάλα έργα - συνολικά 62 - της Θεσσαλονίκης, εκείνα δηλαδή για τα οποία θριαμβολογούν κυβέρνηση και Οργανισμός Πολιτιστικής Πρωτεύουσας. Χαρακτηριστικά, υπό κατασκευή είναι η Μονή Λαζαριστών,με προϋπολογισμό 7,2 δισ.,αλλά με εκταμίευση ως τώρα 30%.Ακόμα, το ιστορικό Βασιλικό Θέατρο,το οποίο παράνομα γκρεμίστηκε, και έχει προϋπολογισμό 7,1 δισ.,αλλά η εκταμίευση ως σήμερα είναι 10% (! ). Ενώ από τα 2 δισ. για τη συντήρηση των Μονών του Αγίου Ορους, έχει εκταμιευτεί μόνο το 17%.

Από τα έργα που δεν έχουν ξεκινήσει ακόμα, 70 συνολικά,ένα μήνα πριν την επίσημη έναρξη, αναφέρουμε χαρακτηριστικά τα περίφημα έργα στο λιμάνι της πόλης και συγκεκριμένα την ανάπλαση πέντε αποθηκών με προϋπολογισμό 5 δισ. Τα Μουσεία Παροικιακού Ελληνισμού, Προσφυγικού Ελληνισμού και Μακεδονικού Αγώνα βρίσκονται, επίσης, υπό δημοπράτηση.

Πάντως μέχρι την 1η του Φλεβάρη αναμένεται να ολοκληρωθεί ένα 16% ακόμα από τα έργα, ενώ μέχρι την 1η του Οκτώβρη θα έχει ολοκληρωθεί - ισχυρίζονται ανερυθρίαστα οι υπουργοί - το 96%. Βέβαια τα 62 δισ. του προϋπολογισμού δεν είναι τα μοναδικά ποσά που θα δαπανηθούν, άγνωστο πώς. Στα έργα της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας συγκαταλέγεται και το Μέγαρο Μουσικής για το οποίο έχουν ήδη δοθεί 8 δισ.

Κατάτ' άλλα η χτεσινή παρουσίαση ήταν πλήρης μεγαλοστομίας αλλά και ακατάσχετης φλυαρίας προκειμένου η αδιαφάνεια, οι καθυστερήσεις, η ανεξέλεγκτη σπατάλη χάριν των εργολάβων, να συσκοτιστούν κάτω από χιλιοειπωμένους βαρύγδουπους τίτλους όπως "σταυροδρόμι Ανατολής και Δύσης", "διαχρονία του ελληνικού πολιτισμού", "συνάντηση με τον επόμενο αιώνα" κ. ά.

Δήμητρα ΜΥΡΙΛΛΑ


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ